maandag 10 april 2017

Kom, neem nog een hapje E-nummers, gezond en goed voor je!

Afgelopen zaterdag las ik een artikel in de Volkskrant, waarin wetenschapper Rosanne Herzberger vertelt dat er helemaal niets mis is met E-nummers en dat ze een groot voorstander is van magnetronmaaltijden. Want deze maaltijden zijn tijdbesparend en gezond, mits koel bewaard.
Heerlijk zo iemand die lekker los gaat over de angst voor E-nummers en letterlijk zegt dat er met E-nummers niets mis is.
Ze snapt ook wel waar die angst vandaan komt. Een fabrikant produceert iets en dat ligt dan op jouw bord. Is dat wel betrouwbaar en had je je eten niet beter zelf kunnen kweken en koken?
Behalve het gebruik van E-nummers is ze ook een tegenstander van het enorme aanbod aan verse voeding in biologische supermarkten: dat werkt alleen maar verspilling in de hand. Alles wat vers is, is dat na korte tijd niet meer en moet dan worden afgevoerd omdat het niet meer aan de normen voldoet.
Ik vind haar gezichtspunten verfrissend! Als je je het financieel kunt permitteren en je voedingspatroon bevat met die kant-en-klaar maaltijden weinig suiker en zout en veel groenten, waarom dan niet?

Tekst van de uitgever Amboanthos:
Als je de kookgoeroes moet geloven, is er niets erger dan een magnetronlasagne. Geen grotere zonde dan voorgesneden aardappeltjes, groenten uit blik, of kunstmatige kleurstoffen. Van Michael Pollan tot Rens Kroes: allen bepleiten een terugkeer naar grootmoeders keuken waar vers, simpel en onbespoten eten ambachtelijk werd klaargemaakt.

Maar is dat echt beter voor je? En voor onze planeet? Rosanne Hertzberger bewijst het tegendeel en laat op overtuigende wijze zien dat kunstmatige kleurstoffen niet per se ongezonder zijn dan natuurlijke, dat aardappelpuree uit een zakje niet per se slechter is dan die van zelfgekookte, onbespoten piepers van de boerenmarkt en dat uitvindingen als kunstmest en megastallen de mensheid een enorme dienst bewijzen. Hertzberger beschrijft de enorme impact die chemie in onze voedselproductie heeft op het verbeteren van onze gezondheid, op welvaart, milieu en op de vrouwenemancipatie.

26 opmerkingen:

  1. Met heel veel e-nummers is niets mis. Maar een als smaakversterker e625 hoef ik toch echt niet meer. Daar krijgen we hoofdpijn van.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vroeg me af, of de verkoop van kant-en-klaar-producten soms opgeschroefd moet worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Top. Ze is een microbiologie, Wat ik vreemdmvind is dat haar huwelijkse staat en gezinsleven op Wikipedia staat. Dat zie je nu nooit bij mannen.

      Verwijderen
  3. Interessant, al heb ik weinig op met de wetenschappers.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De wetenschappers uit de voedingsindustrie.

      Verwijderen
  4. Maar dat is nu juist t probleem, dat al de opwarmmaaltijden veel te veel suiker en zout bevatten.
    Ik kan me nog goed herinneren dat er een experiment is gedaan in een Nederlandse gevangenis waar ze geen magnetron maaltijden meer uitdeelden maar verse maaltijden. De gezondheid ging met sprongen vooruit.
    Buiten dat vond ik het maar getuigen van een bepaalde mentale armoe. Koken vind ik een wezenlijk onderdeel van het leven. Zorgen voor, gastvrijheid, je kind leren wat t kan eten om zichzelf goed te voeden. Leer je je kind dat door een potje in de magnetron te zetten?
    Ik heb ooit vrijwilligerswerk gedaan, een kookclubje voor kinderen. En maakte dan bijvoorbeeld soep met ze. Dan vroeg ik wat heb je nodig om soep te maken. En dan riepen ze; een blikopener. Tja. Dat was dus de reden dat ik die kookclub had.
    Je wilt toch dat een kind zelfredzamer is dan het kunnen hanteren van een blikopener.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ben het volkomen oneens met mw.Hertzberger en volkomen eens met Martine (Min of Meer)
    Wat mij betreft zouden de voedingswetenschappers zich eens over het volgende vraagstuk mogen buigen:
    Mijn moeder, geboren in 1920, maakte de hele zomer groenten en fruit in, zonder toevoegingen, en soms aten we dat pas 2 jaat later en het smaakte prima!
    De voedingsindustrie, met alle wetenschappers en alle onderzoeken, maakt groenten en fruit in, met allerlei toevoegingen (behalve E-troep) veel suiker en zout en na 2 jaar smaakte het nog prima!
    Was mijn moeder nou zoveel slimmer dan de mensen van de voedingsindustrie....................................................

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je moeder had vooral veel geluk dat ze niet is overleden aan haar voedsel. Voedsel is sinds de jaren 20 en met name na de oorlog veel veiliger geworden. Je moeder zal ook een kneepje citroensap aan haar appeltaart hebben toegevoegd. Zout en suiker warden vroeger ook gebruikt als conserveringsmiddelen: jam, zuurkool. De voedingsindustrie bouwde daar op voort. Vroeger was echt niet alles beter.

      Verwijderen
    2. Daar ben ik het voor een deel wel mee eens (met Leonie dan). Maagkanker is vooral afgenomen na de introductie van de koelkast waardoor er niet meer ingemaakt werd. Inmaken met veel zout bevordert het ontstaan van maagkanker (ja, er zijn ook nog invloeden als roken etc, maar daar heb ik het nu niet over).

      Verwijderen
  6. Hoewel ik heel graag kook en nauwelijks gebruik maak van zakjes of pakjes, vond ik het wel leuk om dit artikel te lezen.
    Wist wel dat niet alle e-nummers schadelijk zijn. Als koken niet je hobby is of je hebt het te druk om alles helemaal zelf te maken dan zijn voorgesneden groenten en een pakje voorgekookte krieltjes zo gek nog niet.
    Zoals vaak zal de waarheid wel ergens in het midden liggen !

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik kan het me gewoon écht niet voorstellen,dat kant-en-klaar gezonder/beter is dan vers maken. Misschien als vers maken betekent dat je er alsnog veel vettigheid en spul in gooit, maar als je daar wat op let, dan lijkt vers me toch altijd beter.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Een kant en klaar maaltijd hoeft natuurlijk niet perse ongezond te zijn, dat ligt helemaal aan hoe het gemaakt is. En dat geld ook voor een zelfgemaakte maaltijd, dus er is weinig over te zeggen.

    Maar om te zeggen dat je verspilling op deze manier bestrijd vind ik een beetje onzin, kant en klaar maaltijden uit de koeling kunnen net zo goed over datum gaan als een krop sla. En omdat het bereid is, is de koelketen extra belangrijk én het bevat meer verpakkingsmateriaal dus het kost volgens mij zelfs meer energie qua productie, vervoer en bewaren.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik ben dan wel benieuwd welke kant en klaar producten weinig zout en suiker bevatten? Want alles wat ik zie staan heeft dat wel veel...

    Of bedoelt ze soms groentes uit de diepvries en dergelijke?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. "megastallen de mensheid een enorme dienst bewijzen"

    Als ik dit lees ben ik er helemaal klaar mee en ben je in mijn ogen een hele hele hele domme doos!!.

    Potjandikkie, wie roept er nu zulke dingen?. Wanneer is de mens de empathie voor dieren kwijt geraakt??.

    Ik denk dat deze mevrouw gesponsord wordt door Unilever of een andere grote voedselproducent.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat ze waarschijnlijk bedoelt is dat je met bv megastallen een enorme efficientie kunt bereiken. Op een gering aantal m2 een grote opbrengst aan vlees cq zuivel. En dat zou dan beter zijn voor de mensheid. Biologisch boeren vraagt een enorme hoeveelheid grond die er niet is (verstedelijking) en ook niet meer gebruikt kan worden voor landbouw bv. Naar dierenwelzijn wordt niet gekeken. Er wordt dan ook vanuit gegaan dat je met biologische veeteelt en landbouw simpelweg niet de gehele, en steeds toenemende wereldbevolking kunt voeden. Er is simpelweg niet genoeg grond voorhanden. De beste oplossing zou zijn een veel lagere vleessonsumptie maar daar is de hedendaagse mens meestal niet voor te porren. Leontine

      Verwijderen
    2. Helemaal eens met Leontine (en natuurlijk ook met Maaike). Al dat biologische gedonder levert simpelweg te weinig eten op voor de 7+ miljard mensen die er op aarde leven. Daarom moeten we alles zo efficiënt mogelijk produceren. Gewoon vlees eten is slecht voor de dieren, biologisch vlees eten is slecht voor de mensen. Beide zijn slecht voor het milieu. Dus moeten we natuurlijk iedereen overtuigen om vegetariër te worden. Sluit je aan bij de vegetariërsbond en promoot vegetarisch eten!

      Verwijderen
    3. Eens met Maaike. Maar geen grond genoeg voor biologisch boeren?? Er is veel grond aan de industrie opgegaan en wat te denken van de zgn 'natuurgebieden'? De oostvaardersplassen enz.zijn er nog vele. Waar ook nog geen bezoekers mogen komen maar dat is een ander verhaal. Mensen wordt eens wakker! In Nederland worden de gewone (niet de mega)boeren beknot in hun werk door de fosfaattoestanden. Goed vee moet nu doodgemaakt omdat er zgn. teveel fosfaat is. Maar wel vlees en zuivel uit het buitenland halen!

      Verwijderen
  11. Hahahaha verfrissend is het zeker! Je wordt doodziek van al dat geneuzel over voeding tegenwoordig.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Vandaag zag ik bij aaaaahaaaaa voor Pasen de Zuid-Amerikaanse biefstuk luxe verpakt in de bonus. Ik dacht misschien lekker voor de Paasdagen, maar toen ging er bij mij een belletje rinkelen en dacht aan de artikelen in de krant over verrot vlees uit Brazilië dat zomaar verkocht kan worden op de Europese markt. Dus gaan we wel iets anders eten met Pasen waarschijnlijk vegetarisch wat we toch wel vaak doen. Ik heb een periode veel magnetron maaltijden gegeten [paar keer week], ik zat in een depressie en had geen puf om te koken mijn toestand verbeterde niet echt maar bij de zoveelste magnetron maaltijd dacht ik en nu is het afgelopen met deze gore smakeloze prut, ik ga weer zelf koken en dat heb ik gedaan en sindsdien nooit meer zo een vieze prak gekocht. Lang leven zelf koken!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik las het stukje ook, ze geeft haar kind alleen potjes uit de magnetron, want koken, zonde van haar tijd, dan leest ze liever de krant.. zegt mij genoeg.. Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er is niets mis met potjes. Niet iedereen is in de wieg gelegd voor keukenprins of - prinses.

      Verwijderen
  14. Het smaak verschil tussen bio en niet bio komt niet door het verschil in teeltmethode maar door het verschil in ras. Een elstar smaakt ook anders dan een jonagold. Hetzelfde met aardappels, wortels en de rest. De ene zweert bij sperciboon a, de ander bij sperciboon b. Tijdens smaaktesten die blind zijn uitgevoerd halen mensen niet de bio-producten er uit. Het is een fabel die iedereen graag wil geloven maar niet is aangetoond en steeds maar weer wordt nageblaat als een stel makke schapen.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Heb gisteren op TV deze dame gezien en het blijkt dat ze geen zin in koken heeft en er ook geen tijd aan wil besteden. geen wonder dat ze daarom voor kant- en klaar kiest en daar lovend over is. Ze is net zo fanatiek/hyperig over haar mening als anderen fanatiek/hyperig zijn over superfoods e.d. de waarheid zal wel weer in het midden liggen. Ik koop rustig eens gesneden andijvie als ze in de reclame is, dan is ze verser dan dat de struik andijvie in de winkel. Maar van eigen moestuin is weer een ander verhaal. Alles heeft meerdere kanten.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Koken met verse spullen is prima, ik doe het zelf ook. Heb moestuin en kippen. Maar als je koken niet je hobby is of je hebt weinig tijd.. Dan kun je met je gezin toch lekker en gezond eten hoor !Met hulp van pakjes en een kant en klaartje af en toe. Jammer dat mensen hun 'gezonde' manier van eten en koken als een religie gaan zien. En oordelen over mensen wiens belangstelling daar niet naar uitgaat maar die vast ook erg veel van hun kinderen houden ..

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Persoonlijk ga ik voor de mix: zo puur mogelijk, met hier en daar (waar het zo uitkomt) het gemak van voorgesneden groenten en een diepvriespizza.

    Soms is zelf koken belangrijk en soms is het belangrijker om je handen vrij te hebben.

    Dat kant en klaar gezonder is geloof ik overigens niet, maar mevrouw moet maar doen - met of zonder de sponsoring van Unilever

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.