Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

zondag 9 april 2017

Niet goed opgelet!

In de afgelopen week was de AH (toetjes)zuivel in de aanbieding. Ik kocht op dinsdag een pak dubbelvla met een houdbaarheidsdatum van 21 april en op vrijdag 2 pakken volle yoghurt en met die laatsten ging iets mis, bleek achteraf.
Ik ging er van uit dat ook de pakken yoghurt lang houdbaar waren, maar ik had niet op de datum gelet. Toen ik ze in mijn koelkast legde, kwam ik tot de ontdekking dat ik 2 pakken yoghurt gekocht had met een UHT datum van 10 april. Ik was van plan de pakken yoghurt in de komende weken te gebruiken, maar dat kan dus niet vanwege de datum.
Terug naar de winkel om te reclameren kan niet, wat ik heb yoghurt gekocht die niet over de datum was, de winkel heeft niet iets fout gedaan. Omruilen kan niet, ik heb gewoon niet goed opgelet.
Vandaag was ik weer in deze supermarkt en nu hadden ze dezelfde volle yoghurt, maar dan houdbaar tot en met 21 april. Ik heb niet nóg meer gekocht.

Nu dus geen yoghurt in voorraad met het idee: als ik zin heb dan neem ik een schaaltje yoghurt, nee gewoon iedere dag verplicht yoghurt eten of op een bepaald moment weggooien.
Dat laatste is voor mij geen optie. Ik gooi alleen iets weg als het niet anders kan.
Nu is het zo, dat de UHT datum van zure melkproducten zoals yoghurt wel enige rek heeft. Het is niet meteen bedorven. Ik at wel eerder yoghurt die bijna een week over datum was. Niets mis mee, maar veel langer bewaren lijkt me toch een slecht idee. 

Vandaag ben ik begonnen, ik lunchte met een halve liter yoghurt met daarin een handvol noten, een flinke handvol blauwe bessen en een aantal eetlepels ongezoete muesli.
Verplicht yoghurt eten hoeft geen straf te zijn, maar ik weet niet of ik daar aan het einde van die twee liters nog zo over denk!

10 opmerkingen:

 1. Met een budgetplan €25 per week is dit een forse tegenvaller. Maar komt goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. yoghurt in een dicht pak kan echt nog wel een week tot 2 weken over datum gegeten worden. Het is een THT tenminste houdbaar tot datum en geen TGT te gebruiken tot. Yoghurt is een zuur product daar groeit niet zo veel meer in behalve de yoghurt culture zelf. de yoghurt wordt wat dikker maar verder valt het erg mee met het bederf. Ik ben nu met een pak bezig dat houdbaar was tot 27 maart en zo rond die tijd open is gegaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ontbijt al jaren elke dag met 'n halve liter yoghurt met havermout en fruit dus voor mij zou het geen probleem zijn 😉

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik eet ook rustig nog yoghurt tot 2 weken na de datum. Niets mis mee. 2 pakken heb ik in 3 dagen op en dan moet ik mij nog inhouden..... :)Lekker met müsli (€ 1,50 bij AH of Jumbo) zonder suiker!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gelukkig blijft yoghurt heel lang goed, nog lang nadat de datum verstreken is. Wij eten het rustig een maand later nog steeds. Het is dan wel iets zuurder, maar nog helemaal goed.

  Wij eten het 's morgens ook graag, inderdaad met havermout en fruit. Vaak ook met fruit uit de vriezer, frambozen of zo. En soms walnootjes als we die hebben. Heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik eet ook elke dag wel een halve liter aan yoghurt. En paar dagen over datum dan eet ik het ook nog op. Maar ik zoek in de winkel ook altijd naar datums wat verder weg is.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zou een liter weggeven aan de buren.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. vervelend! al zou het voor mij geen straf zijn. Af en toe eet ik veel yoghurt en dan weer eens een tijdje een paar dagen geen. Wel jammer dat het nu verplicht is.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Er is laatst een boel heisa in het nieuws geweest over de THT aanduiding en dat die onduidelijk was. De THT wil zeggen dat het na die datum niet meer op zijn best is, maar zeker nog niet oneetbaar. Met name bij zuivel in gesloten verpakking zit een boel rek.

  Staat er er op de verpakking "Te Gebruiken tot" dan heb je een harde eis. Die producten moet je na die datum niet meer gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heb je vormpjes om zelf ijsjes te maken? Meng dan yoghurt met wat rose vis of honing en vries in. Gezonde lekkere ijsjes.

  BeantwoordenVerwijderen