maandag 14 april 2025

Een thuisbatterij om stroom van de zonnepanelen op te slaan?

Één van mijn schoonzoons heeft een kleine thuisbatterij aangeschaft. Mijn dochter en hij hebben zonnepanelen en ze kozen onlangs voor een dynamisch energiecontract.
Ze koken elektrisch, maar stoken (nog ?) op gas.

Je kunt met zo'n thuisbatterij overdag stroom opslaan en die stroom dan 's avonds gebruiken, zodat je geen stroom van het net hoeft af te nemen. Er wordt door hun 10 zonnepanelen op de zuidzijde van hun dak meestal voldoende stroom geproduceerd om de avond en nacht door te komen. De thuisbatterij heeft een capaciteit van iets meer dan 2,5 kWh.
Ik ben benieuwd hoe het hen zal bevallen en of de thuisbatterij de investering waard is.

Zou het wat voor mij zijn?
Misschien. Voorlopig blijf ik vaste contracten afsluiten.
Als ik op energievergelijkers, bijvoorbeeld Gaslicht.com of Pricewise ga vergelijken, lijkt het er op dat ik als alleenstaande met een dynamisch contract duurder uit ben.
Ik wacht af hoe de combinatie dynamisch contract en thuisbatterij mijn schoonzoon en dochter bevalt.
De cijfers zullen ook zeker anders worden zodra de huidige salderingsregeling vervalt.

12 opmerkingen:

  1. Oh, ik ben ook heel benieuwd en ik vind dit erg interessant. Ook hoever ze komen met 2,5 kWh in de avond en nacht. Hou ons op de hoogte hoe het bevalt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja daar ben ik ook benieuwd naar!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb geen zonnepanelen omdat ik huur, er een rare hoek in het dak van mijn buren zit waar ik last van heb én ik heb een hele oude stoppenkast met van die ouderwetse stoppen! In principe heb ik plek voor 6 zonnepanelen, genoeg om mijn jaarlijkse verbruik te dekken. Maar door alle gedoe van de laatste tijd heb ik besloten om gewoon af te wachten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bijna 1400 euro voor een thuisbatterij van 2.7kWh, ik heb nog mn vraagtekens of je dat moet doen vanuit financieel oogpunt of meer voor de hobby. Vooral omdat je bij het laden en ontladen steeds energie verliest. Dus van elke Kwh zonne stroom ben je dan al ong. 20% kwijt als je het in de nacht gebruikt. Dat moet je al terugverdienen qua tarief tussen laden en ontladen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ben je dan evengoed nog afhankelijk van het 220 net ? Of zou je er mee toe kunnen mocht dat uitvallen ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jazeker ben je nog steeds afhankelijk van het net. Op de dagen rond de langste dag van het jaar leveren mijn 8 zonnepanelen op het oosten max 16 kWh per dag. Zoveel stroom kan een kleine thuisbatterij niet opslaan. In de winter leveren mijn zonnepanelen soms maar 0,1 kWh per dag. Dan kan een batterij niets opslaan. En bij stroomuitval is het heel afhankelijk van het seizoen en de lengte van de stroomuitval. Een paar uur lukt in de zomer prima. Maar zo'n thuisbatterij is niet geschikt om dagenlang stroom uit te gebruiken.

      Verwijderen
  6. Je kinderen doen het goed! 10 zonnepanelen zijn best veel. Afgelopen 1e kwartaal heb ik nauwelijks meer zo’n geleverd gekregen dan opgewekt. Hoeveel precies blijft raden. Ik heb, net als 563.000 Nederlandse huishoudens de Ferrarismeter. Als ik verplicht ben om in 2027 een ‘slimme’ meter te nemen, laat ik hem afsluiten voor op afstand lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wij hebben 2 batterijen met 10kwh opslag en zijn daar erg tevreden mee. We overwegen nog 1 extra te plaatsen met 5kwh opslagcapaciteit.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Even offtopic, weet iemand hoe het met grandma is van Kleinfarmhuus? Ze heeft al lang niks gepost, gr.Marij

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Interessant; wij denken dat dit voor ons nu niet uit kan, maar in combi met een dynamisch contract misschien wel. Moeten zij dan de accu aanzetten als er veel zonne energie opbrngst is? Want dan moet je daar wel de tijd voor hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi schoonzoon hier!

    Wij hebben 9 zonnepanelen voor een totaal van 2560 Wp. Omvormer kan max 2300 watt daarvan omzetten.

    Op een goede dag verbruiken wij 30% van de stroom zelf. En dat is incl voor de hand liggende dingen zoals overdag wasmachine en vaatwasser draaien.

    We hebben geen EV en die komt er wmb ook niet. Veel te weinig auto voor veel te veel geld.

    Vanaf mei gaan we weg bij Greenchoice (voorstel voor nieuwe periode: 79 EU pm) en naar een dynamisch contract van NextEnergy (35 EU pm als je bonus meerekent). Of we dat daadwerkelijk halen is de vraag. Maar al is het 20 EU meer, dan alsnog zijn we ruim goedkoper uit.

    In die context besloot ik dus de Homewizard Plug in battery te kopen. Waarom?

    - Voor 1500 EU daadwerkelijk te behappen. Baat het niet dan schaadt het niet
    - Gewoon in het stopcontact en gaan
    - Ik heb de eveneens benodigde P1 dongel al
    - Was dus ook bekend met het merk, leuk spul!

    Ik hoop met deze batterij me wat meer in te dekken tegen het wegvallen van salderen. Ik heb becijferd dat, mits we een rustige avond hebben (= ik zet mijn game PC niet aan), we er zo'n 13 uur mee kunnen overbruggen.

    Maar zelfs al wordt het allemaal niks, dan nog is het gaaf om voor een paar uur na zonsondergang nul op de meter te zien.

    Het is dus, uiteindelijk, ook een speeltje.

    Groeten!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, ik meende dat jullie 10 zonnepanelen hebben, maar dat is dus niet zo. Dan klopt mijn bericht niet helemaal. Geen probleem, het ging mij vooral om het interessante gegeven dat jullie een thuisbatterij gaan inzetten voor de nachtelijke uren. Tussen maart en oktober geeft dat inderdaad bijna steeds 0 op de meter.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën of fascistische opmerkingen) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.