vrijdag 14 april 2017

Sparen? We kunnen er niets van!

Het door de overheid gefinancierde bureau Nibud constateert: mensen zijn niet gemaakt om te sparen. We leven in het nu en geven we vaak (veel) te veel uit. Volgens recent onderzoek in opdracht van het Nibud: Mensen stimuleren om te sparen heeft weinig nut.

Ik vind dat een bijzondere constatering.
Het Nibud heeft jarenlang mensen gestimuleerd om te sparen en nu  horen we ineens dat het Nibud al die tijd het geld over de balk gesmeten heeft in haar pogingen om consumenten te bewegen meer te sparen. De mens is van nature te optimistisch en denkt dat het allemaal wel mee zal vallen met die financiële tegenvallers en daarom heeft 1 op de 3 Nederlanders niet genoeg spaargeld. Alleen depressieve mensen, mensen die toch al somberen, schatten hun financiën wel goed in.
Ik ben wel goed in geld sparen, maar niet omdat ik door de Nibud op het idee gebracht ben.

    Volgens het Nibud zou het het slimste zijn om ongemerkt geld te sparen, iedere maand automatisch geld naar de spaarrekening, zodat je zelf helemaal niets hoeft te doen. Het gaat als het ware vanzelf.

    Die manier van sparen gebruik ik al jaren. Het is heel gemakkelijk om iedere maand nadat het salaris is binnengekomen automatisch een bepaald bedrag over te maken naar een spaarrekening. Bij mij komt uiterlijk op de 26e van iedere maand mijn salaris binnen. Dus boek ik geheel automatisch op de 27e €500 over naar de spaarrekening. Mocht ik in een maand veel uitgaven hebben, dan boek ik indien nodig weer een bedrag terug, zodat ik niet rood sta, want rood staan kost geld, bij mijn bank 9%.

    Ook adviseert het Nibud om de vermogensgrens voor het aanvragen van kwijtschelding voor mensen met een laag inkomen gelijk gesteld wordt aan het maximum vermogen voor het aanvragen van bijstand. Nu mag je 1500 tot 2000 euro spaargeld hebben om voor kwijtschelding in aanmerking te komen, het maximumvermogen is voor alleenstaanden maximaal 5.940 euro en voor alleenstaande ouders en paren 11.800 euro.

    Dat lijkt me een goed idee, dat maakt sparen voor mensen met een laag inkomen aantrekkelijker. Toen ik in de bijstand zat had ik, om voor kwijtschelding in aanmerking te komen, altijd te veel vermogen, maar ik wilde voor slechte tijden graag wat geld achter de hand hebben. Ik heb 1 x kwijtschelding gevraagd en later nooit weer, het was zinloos.
Ik werd gestraft voor mijn spaarzaamheid, als ik meer geld uitgegeven had en daardoor minder buffer gehad had, dan had ik geen gemeentelijke belastingen hoeven te betalen.

10 opmerkingen:

  1. Nibud heeft geld over de balk gesmeten is jouw conclusie; ik dacht aan het spreekwoord "paarlen voor de zwijnen werpen" 😉

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat maf. Een tijdje geleden werd er juist gezegd dat we teveel spaarden en daardoor de economie om zeep hielpen...

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Toch herken ik het "dat wil ik nu hebben/kopen"niet van vroeger. Waren toen de genen anders?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. volgens mij zit het ook niet in de genen, maar in met welke "rijkdom" je geconfronteerd wordt.
      Vroeger zag je alleen de nieuwe auto van de buurman, nu kun je de nieuwe auto van de hele wereld zien.
      Het gras is dus niet groener bij de buurman maar groener bij om het even welke popster.

      Ik zou het zelfs jaloersheid willen noemen.

      Verwijderen
  4. Ik lees: "Ik werd gestraft voor mijn spaarzaamheid".
    Dat herken ik ook. De overheid stimuleert hierdoor het sparen natuurlijk niet!!
    Ik ben zeer ouderwets en degelijk opgevoed, waar ik dankbaar voor ben. Mij werd geleerd dat ik eerst moest sparen als ik graag iets wilde hebben, dat voorkomt dat je je steeds verder in de schulden steekt.
    Het vraagt om discipline, veel soms! Het is niet altijd makkelijk. Ik zou ook wel van alles en nog wat willen kopen, maar ik weet dat ik over enkele jaren een groot financieel gat moet overbruggen. Daar heb ik een buffer voor nodig. Elke maand gaat er dus een vast bedrag naar mijn spaarrekening.
    Over een paar jaar ben ik er ongetwijfeld heel erg blij mee.
    Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Haha, precies tegelijk :)... Ik plaatste ook een stukje over dat artikel vanmorgen... Met eenzelfde conclusie; ik vind het ook onzin :D... Gelukkig ben ik niet de enige die dat vind ;)...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Echt onzin ja, inderdaad werd eerder door de overheid geconstateerd dat we teveel geld op onze spaarrekeningen laten staan. Ik herinner me ook nog een minister die ons opriep om ons geld uit te geven.
    Ik boek ook elke maand automatisch geld over naar mijn spaarrekening, net zo gemakkelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dit sluit er dan naadloos op aan... Na de oproep om geld uit te geven, komt de berichtgeving dat sparen zinloos is.

      Verwijderen
  7. Ik dacht echt even dat het zo'n soort Speld-berichtje was, zo'n één-april-grap! Heel bizar. Maar inderdaad; als ze het baseren op de laatste tijd, dan kan ik me dat helemaal voorstellen. Waarom zou je nog (zichtbaar voor banken) sparen met een rente van bijna niets? Ik zoek tegenwoordig meer naar bijvoorbeeld investeringskansen, dan doet m'n geld in ieder geval nog wat.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. ik heb het idee dat sparen op dit moment ook niet echt wordt aangemoedigd. Het levert bijna geen rente op. Er wordt zelfs gewaarschuwd voor het feit dat de rente over je spaartegoed naar 0 gaat, met de kans op deflatie (dat je rente gaat betalen over het gespaarde bedrag). Ik bespeur een trend van: kom jongens, het heeft geen enkele zin om te sparen want het levert niks op, dus geef het maar uit. Gemakshalve wordt er vanuit gegaan dat de rente over te lenen bedragen wel hoog is. En wanneer je wasautomaat dan vervangen moet worden ben je de sjaak.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.