donderdag 20 juli 2017

Gratis tampons in Schotland voor arme vrouwen en meisjes

Het maandblad Opzij schreef er over: In sommige landen geldt op maandverband en tampons het luxe btw tarief van 21%.
Er zijn ook landen waar het lage btw tarief geldt, dat is 6% en er zijn landen waar het 0% tarief wordt gebruikt.
In de UK wordt, net als in Nederland, het lage tarief gebruikt
In Schotland heeft de staat nu het initiatief genomen om voor arme vrouwen en meisjes gratis maandverband beschikbaar te stellen. Ook in scholen en in opvanghuizen voor vrouwen en daklozen zorgt Schotland voor gratis tampons en maandverband.  Toiletpapier, handzeep en papieren handdoekjes zijn in openbare toiletten al gratis beschikbaar, daar komen dus nu de menstruatieartikelen bij.
Waarom heeft men dit in Schotland besloten? Omdat daar vrouwen en meisjes zijn die geen geld hebben voor menstruatieproducten en die daarom bijvoorbeeld toiletpapier gebruiken of thuisblijven.
Het nieuwe project is in het kader van armoedebestrijding.

Eigenlijk snap ik niet zo goed waarom mensen geen geld hebben voor maandverband. Een pak met 20 stuks maandverbanden basic kost bij de AH 59 cent en 32 tampons kosten €1,09. Dat lijkt mij nogal meevallen! Zouden er in Nederland ook vrouwen zijn die dit niet kunnen betalen?
Het lijkt me sterk!

Wat ik wel heel goed zou vinden, is om overal het 0% tarief te hanteren, dat doen ze al in Kenia, Ierland en Canada.
Je kunt tenslotte niet kiezen of je ongesteld wordt of niet, je hebt de menstruatiespulletjes gewoon nodig en dat een flinke periode van een vrouwenleven, dus waarom dan btw? Ik vind vooral het luxe-tarief onzinnig.
Bij mij duurde die periode op de kop af 35 jaar!

24 opmerkingen:

  1. Ooit was ik in de cd en betaalde ik 5! Euro voor een pakje tampons! Niet overal zijn ze dus zo goedkoop. Btw afschaffen hoeft van mij niet, want ook op eten zit btw en dat is ook nodig.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik neem aan dat ze het niet voor niets zo regelen. Er meteen een oordeel over hebben, gebaseerd op Nederlandse prijzen, vind ik echt heel kort door de bocht.
    Ik vind het een prima initiatief!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als ik zou moeten kiezen tussen tampons of eten op tafel voor mijn gezin dan zou ik ook voor eten kiezen. Wel een heel trieste situatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Met Ineke en daantje eens

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooi dat ze dit in ieder geval op bepaalde plekken gratis beschikbaar stellen. Zoals je zegt; je kunt er niet voor kiezen en het komt nogal regelmatig terug...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb vanuit bestuurswerk voor een stichting te maken met mensen die onder bewind staan en dan maar heel beperkt budget hebben. Een van de aanmeldingen was een vrouw met 2 tienerdochters die daar echt een probleem mee had. Soms waren ze alle 3 gelijktijdig ongesteld en kwam ze echt niet met haar weekgeld uit, en het was een vrouw die echt goed met haar budget kon rondkomen en haar zaakjes verder prima op orde had. Daar heb ik toen regelmatig uit eigen zak een pakketje gebracht.
    Dus ja het kan echt een problematische situatie zijn in Nederland.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vervelende situatie, maar dan vraag ik me wel af of ze dan niet elke week 1 pakje mee zou kunnen nemen bij de boodschappen, als het blijkbaar wél lukte in de maanden dat hun cyclus niet gelijk op liep.

      In zo'n geval zou wasbaar maandverband of een cup ook een uitkomst bieden, bedenk ik me opeens

      Verwijderen
    2. Een cub kost een week budget waar alles van moet.Om daar een buffer voor op te bouwen ? Er moet al een buffertje voor veel andere zakenop gebouwd zoals treinkaartje als er een tante op sterven ligt of als er een nieuwe fietsband moet komen. En dit geld niet alleen voor mensen in budget beheer of met een uitkering.Ook voor hen met een laag inkomen uit hard een veel werken.

      Verwijderen
    3. Ook arme mensen moeten een kleine buffer hebben.Inderdaad, voor een fietsband, of schoenen, of wat dan ook. Of een menstruatiecup dus. Eenmaal een cup gekocht, zijn de kosten van maandverband of tampons niet meer, dus het geld terugplaatsen in de buffer is dan zo gebeurd.

      Verwijderen
    4. Ja er zijn val allerlei dingen te bedenken voor hen, maar het is echt moeilijk om van 50+10+10 voor de 3 dames samen ook nog een buffer op te bouwen. Sommigen weten niet met geld om te gaan maar dat geldt zeker niet voor iedereen die weinig geld heeft.

      Verwijderen
    5. Het is niet makkelijk om met 70 euro zoals ik begeef rond te komen met 3 dames. Het kan wel. Ik heb met 70 euro gedaan met 5 kinderen. 3 jongens en 2 meisjes. Was niet makkelijk met al het maandverband.
      Maar het is gelukt.
      Groetjes joke

      Verwijderen
    6. Ik heb ook een cup. Een paar keer geprobeerd, maar ik voel hem altijd zitten, heel vervelend. Hij ligt nu in een la en in gebruik weer gewoon tampons. Als je geen geld hebt, is het nogal een duur grapje voor zo'n gok.

      Verwijderen
    7. @Lot: via ali express kun je voor €3 een cup kopen. Mischien toch de moeite waard voor ze om te proberen? het zou ze op termijn heel veel geld kunnen schelen.Snap dat het niet gemakkelijk is, hoor!

      Verwijderen
    8. Daantje de prijs is laag, maar je weet niet of er medische kwaliteit materialen gebruikt zijn zonder zware metalen die dan je lichaam weer in lekken. Ali express kan zo goedkoop leveren omdat er 0 kwaliteits controle op is en over het algemeen gewoon het betere jat werk is. Dat wil je toch ook niet sponseren.

      Verwijderen
  7. Ik vind het een prima alternatief, wellicht iets waar voedselbanken ook mee aan de slag kunnen!
    De prijzen waar jij over schrijft zuinigaan, zijn mijn inziens voor produkten van zeer slechte kwaliteit! De a-merken bevielen mij veel beter, en zijn dan wel een stuk duurder. Voor vriendinnetje van mijn dochter kocht ik vroeger goede merken, omdat haar moeder alleen het goedkope maandverband kocht. Dit kan veel onzekerheid geven bij pas menstruerende meisjes.
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal mee eens. Ik moest het vroeger ook doen met baggerkwaliteit. Zonder naar een ander uiterste door te slaan, het steeds moeten oppassen of je niet doorlekt of een rare bobbel tussen je benen hebt, het niet mee kunnen doen met gym of zwemmen, het draagt allemaal niet bij aan je zelfvertrouwen.

      Verwijderen
    2. Ik let heel goed op prijzen als ik boodschappen doe, koop zelden A merken.Behalve als het om tampons gaat.Het verschil is namelijk groot. Dat hele goedkope maandverband is ook prut.

      Verwijderen
    3. Het maandverband bij de lidl is 1 euro per pak, en van goede kwaliteit.

      Verwijderen
    4. Soms is er alleen verschil in prijs en niet in kwaliteit. Heeft de consumentenbond al eens een test gedaan naar de kwaliteitsverschillen?
      Toen ik nog in de bijstand zat, kocht ik uitsluitend bij Aldi, Lidl bestond hier nog niet. Niets mis mee hoor en stukken beter dan de badstoffen maandverbanden uit mijn jeugd, die na gebruik ook nog een halve week in de week stonden in de keuken! Stinken dat dat deed! Daar had je van die gordeltjes bij. Ik mocht alleen naar school dikke proppen wattenmaandverband gebruiken, verder maandverbanden met 3 lagen badstof. Ik heb het dan over de jaren '60. Niet echt een fijne tijd om ongesteld te zijn!

      Verwijderen
    5. Ja bah, kan ik me nog vaag herinneren. Gelukkig hoeft dat niet meer.Ik heb het nu niet meer nodig, maar ik vond de duurdere merken toch fijner in het gebruik. Jaaaren terug deed ik eens mee aan een consumentenonderzoek : hoe beviel mij maandverband met 'vleugels, toen helemaal nieuw en in mijn ogen een overbodige toevoeging...

      Verwijderen
  8. de prijzen in schotland lijken op hetzelfde niveau te liggen als NL: http://www.huffingtonpost.co.uk/entry/free-tampons-and-pads-are-now-available-in-scotland-to-tackle-period-poverty_uk_5964ca3de4b09b587d61f783 Maar ik krijg bijna het idee dat er meer aan de hand is, als een meisje niemand heeft om uberhaupt over haar menstruatie mee te praten.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. ik moest ineens denken aan het "zweterige ", nare maandverband wat ik vroeger thuis kon gebruiken ....
    koop nu altijd a merk , want je voelt je toch al niet zo fijn ,in die dagen !

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Het is een extra kostenpost voor vrouwen zou voor iedere vrouw moeten gelden niet alleen armen. In Nederland is destijds voor gekozen om vrouwen hun eigen anti-conceptie pil te laten betalen vanaf 21 jaar door toenmalige regering Bakellende. Dit is nooit afgeschaft waarom niet? Het was een hele "goede"bezuiniging op de zorgkosten. Dus nooit teruggedraaid door volgende kabinetten die nog steeds flink aan het bezuinigen zijn terwijl de economie al flink aangetrokken is.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.