Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 21 juli 2017

Aanbieding: geen 500 gram, maar 400 gram!

De AH heeft kersen in de aanbieding.
Heerlijk!
Een doos voor €2,79. Anders zat er altijd 500 gram in zo'n doos, maar wat schetst mijn verbazing? Ze stoppen nu gewoon 100 gram minder in zo'n zelfde doos! De doos zal wel iets kleiner zijn, maar ik denk dat het de meeste mensen niet opvalt dat je nu 400 gram koopt en geen 500 gram.Wat kosten ze dan per kg? Volgens mijn berekening €6,34 per kg

Een jaar geleden kostte een doos kersen  €1,75 per 500 gram = €3,50 per kg. Dat was eind juni/begin juli.
Ze zijn dus veel duurder dan vorig jaar! Maar om de verpakking te verkleinen, dat vind ik klanten op het verkeerde been zetten!
Ik vind het niet heel netjes!

30 opmerkingen:

 1. Dat de prijs van groente en fruit jaar na jaar verschilt is geen verassing. Ik keek wel een beetje op dat er maar 400 gram in zat. Als ik het kon zien dan kan een ander het ook lezen en hoef je je niet bekocht te voelen. Het staat AH tenslotte vrij om erin te doen wat ze willen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor groenten en fruit ga ik liever naar de markt. Ik neem ook eigen tasje/zakje mee, scheelt ook weer afval.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 2,79 voor 400 gram is nou eenmaal een leukere prijs dan 3,50 voor 500 gram. Het staat er ook duidelijk op, geen probleem vind ik persoonlijk. Ik vond het nog niet duur voor Hollandse kersen, en ze waren heerlijk. Vorige week zaterdag een kilo Spaanse kersen op de markt voor 1,50, die waren eigenlijk ook heerlijk. Ook Bulgaarse kersen gegeten aan het begin van het seizoen, ook prima te doen. Ik eet ze gewoon als ze er zijn. Ik ben er dol op en het seizoen is kort.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jeetje, dat jij die prijzen allemaal zo bijhoudt joh. Ik zou echt niet weten hoeveel dingen vorig jaar kostten....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik schrijf sinds 2009 per product op wat ik er voor uitgeef. Dat doe ik in een excelsheet.
   Uit dat rekensheet haal ik ook mijn wekelijkse boodschappenlijstjes die ik op zaterdag publiceer.
   Excel heeft een prima zoekfunctie. Ik type "kersen" in en ik vind binnen een seconde alle uitgaven aan kersen die ik sinds die tijd gedaan heb. Ook een enkele keer kersenbonbons en kersen op sap, maar bijna altijd verse kersen.
   In juni 2010 betaalde ik voor een pond kersen €1,79

   Verwijderen
 5. Dat gebeurt met heel veel dingen. Een tijd geleden de diepvriesgroente. Eerst in zakken van 500 gram, toen opeens 400 gram voor dezelfde prijs.er staat dan op vernieuwde verpakking!
  Een tijd terug wel de d.een aangesproken omdat ze reclame maakten met snijbonen per kilo. En de verpakking 400 gram was.ik dacht 3.98 per kilo. En ik moest voor 400 gram 1,99 betalen. De bedrijfsleider vond het vreemd dat ik daar een aanmerking over had.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je moet als klant echt goed kijken naar het gewicht. Ik kocht laatst de doos bessen direct achter het prijskaartje. Blijkt die prijs voor een kleiner doosje te gelden. Tja,de kleine lettertjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heerlijk kersen! Ik had ze maandag ook gezien maar vond ze helaas nog te duur. Dat het nog een kleinere verpakking was had ik niet gezien.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Afgelopen woensdag 19 juli 21.00 uur was er nog een programma over op de WDR: Achtung Mogelpackung.
  Nou, dat kunnen ze in Nederland ook, minder inhoud in dezelfde verpakking.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja, dat is gewoon een prijsverhoging, had ik ook gezien. Er is ook een verschil tussen Nederlandse kersen en die uit het buitenland [Nederlandse kersen duurder]. Wat mij ook opviel avocado's per twee stuks eerst 2 euro, na prijsstijging in de bonus voor 2,19 werd 2,29 of zoiets.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Er zijn dit jaar ook gewoon minder kersen door het koude voorjaar.
  http://www.debetuwsekers.nl/wpprod/?p=1043

  Minder aanbod, zelfde of grotere vraag => prijs omhoog, zo werkt dat met fruit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Half juni dit jaar betaalde ik bij AH 1,99 voor een pond kersen, maar misschien waren dat buitenlandse kersen.

   Verwijderen
  2. De 500 gr verpakking kersen eerder dit jaar kwamen inderdaad niet uit Nederland.
   De duurdere kersen in 400gr verpakking zijn Nederlandse kersen.

   Verwijderen
 11. Het is de huidige trend. Kleinere hoeveelheid voor ongeveer dezelfde prijs. Zo zijn ook de potten jam bijvoorbeeld van 450 gram naar 400 gegaan ( merk G'woon, niet bij AH dacht ik. ) , . Tja, de prijs verkoopt! En niet alleen AH doet dat, maar bij andere supermarkten is hetzelfde aan de gang.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Deze manier van orijzen verhogen komt steeds vaker voor. Er is zelfs al een naam voor: Shrinkflation.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In het Duits heet dat Mogelpackung ( er wordt gemogeld = gesjoemeld, letterlijk zelfs bedriegen

   Verwijderen
 13. Ze zijn van 3,50 naar 6,34 per kg gegaan. Ze zijn dus bijna 2 keer zo duur geworden. Een doos van 500gr zou 3,17 gaan kosten, dus ik snap dat ze de grootte van de doos hebben verkleind om de prijs niet te hoog te laten worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dat zie je bij veel zaken en wat ik nog erger vind, de verpakking wordt meegerekend in de prijs. Yoghurt, 125 gr staat er op, als je het thuis weegt blijkt de inhoud 100 gr te zijn. Zolang de consument blijft kopen zonder klagen zal het zo blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook bij kaas in plakjes, het velletje tussen elk plakje weegt ook mee, plus de verpakking. Een ons kaas is dus in werkelijkheid misschien maar 85 of zelfs 70 gram.

   Verwijderen
 15. Let ook op de kiloprijs op verpakking en kaartje op het schap, kan namelijk verschillend zijn
  Heb ik inmiddels al een paar keer ervaren bij voorverpakte producten bij Albert Heijn

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik vind zomerfruit sowieso erg duur, maar omdat het er maar zo kort is probeer ik er toch zoveel mogelijk van te genieten. Net als van ijsjes bij een kraam buiten. Het kan goedkoper maar het leven is kort en de zomer ook ;-)
  Eerlijk gezegd kijk ik bij producten die er heel kort zijn niet naar de prijs.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Zucht ! Dat helpt ook niet echt om het plasticafval te verminderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Daar gaat het niet om, zuinigaan bedoelt dat de verpakking gelijk is of gelijk lijkt en er minder inzit. Op de WDR gaven ze voorbeelden van Milka chocolade-repen. Natuurlijk is de prijs van fruit wisselend maar bij allerlei artikelen is het goed om de kiloprijs te checken voor een goede prijsvergelijking.
  Is het jullie opgevallen dat tijdens Wimbledon de aardbeien een stuk duurder waren? Omdat mijn man momenteel met moeite eet, koop ik ze ongeacht de prijs maar ben blij dat ze nu in de reclame zijn bij de Plus.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat van Wimbledon klopt precies. Ik hoorde het ook bij mijn vaste marktkraam -- ze hadden ze toen een week niet, omdat de (inkoops)prijs dan zo extreem hoog is.

   Verwijderen
 19. Kersen hier rechtstreeks bij de kweker €7 per kg , inderdaad zomerfruit is erg duur door het koude voorjaar

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Het viel mij laatst op dat de rollen wcpapier smaller worden,voor dezelfde prijs.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. In Brabant ook. Kilo 6,95 bij de kweker. Maar elke kers is een feestje!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Het vroor in april. De appels zullen duur worden. Je hebt een kersenboom in je tuin staan. Een aardbeiennet van 8x 8 meter, kleur groen, kost €17 euro bij intratuin.
  Aardbeiennet moet groen zijn en niet zwart of blauw. Dit is de kleur die vogels zien en herkennen. Anders loopt het slecht af voor de vogels

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die kleine kersenboom geeft jaarlijks ongeveer 300 gram zure kersen. Ik heb een aardbeiennet, maar ik vind het niet de moeite waard om het net over de boom te spannen. De merels mogen de kersen opeten!

   Verwijderen
  2. AH zure kersen. Niet te eten. Dat er mensen zijn die dit lekker vinden. Bjagg. Driehonderd gram is weinig.

   Verwijderen