Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 19 juli 2017

Stroomverbruik prachtig verminderd!

Ik kocht in januari een nieuwe koel/vriescombinatie. Op 1 februari dit jaar werd deze koelkast geleverd. Dat is nu 24 weken geleden.

Er waren verschillende redenen om  mijn oude koelkast te vervangen door een nieuw exemplaar:

- de oude was al erg oud - want gekocht in 1996 of 1997 - en misschien kon deze snel "ineens" kapot gaan,

- de oude vrat stroom, want zo gaat dat volgens Milieu Centraal met oude koelkasten.

Ik kocht de koelkast in een aanbieding en betaalde €437,17 (laagste prijs nu €529,-) voor de koelkast met A+++ energielabel, verbruik volgens specificatie 149 kWh per jaar.

Ik was heel nieuwsgierig wat nu na een half jaar het verschil is met de periode 1 februari 2016 - half juli 2016.
Dus ben ik aan het rekenen geslagen en dit is het resultaat:
31 januari 2016 - 17 juli 2016  - 511,7 kWh
29 januari 2017 - 16 juli 2017 - 303,4 kWh
Dan vraag je je misschien af, hoeveel levert dat in euro's op? Voor 1 kWh betaal je gemiddeld 20 eurocent. Besparing in het afgelopen half jaar: (511,7-303,4) x €0,20 = €41,70.

Ik vind het een mooie besparing!

11 opmerkingen:

 1. Dus je gaat je koelkast in ongeveer 11 jaar terugverdienen op alleen al de stroom. Niet slecht!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is 42 euro besparing in een half jaar, dus 84 euro per jaar. Dus 437 euro / 84 euro is iets meer dan 5, dus na ongeveer vijf jaar heeft ze het er uit.

   Verwijderen
  2. Niet goed zitten kijken/lezen (was nog vroeg ;-)), sterker nog, als de huidige koelkast voor nog €80 weet te verpatsen heb je in ongeveer 4 jaar al je geld eruit :-)
   Nog beter!

   Verwijderen
 2. Nou inderdaad, ik dacht altijd dat de besparingen met een nieuwe koelkast maar marginaal waren maar het valt alles mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat hangt er natuurlijk helemaal van af hoe oud de oude is en dus hoe veel stroom de oude vreet in vergelijking met A+++.

   Verwijderen
  2. Dat lijkt me logisch. ;-)

   Verwijderen
  3. Klopt, bovendien is het zo dat alle koelkasten steeds iets meer gaan slurpen naarmate ze ouder worden. Dus het verschil zal het eerste jaar het grootst zijn (splinternieuw vs stokoud).
   Wat ook nog een rol speelt is hoe vaak je de koelkast gebruikt (open/dicht) én hoe warm de zomer (en het het huis) is....

   Verwijderen
 3. Fantastische besparing! Hier staat ook een vervanging op het wensenlijstje.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hebt toch ook een nieuwe cv-ketel en desktopcomputer gekocht, hoe weet je dan dat je de besparing uit je koel/vriescombinatie haalt?
  Ik betaal voor elektriciteit € 14,-- per maand. Ik vind dat niet de moeite om investeringen te doen in nieuwe apparaten om het verbruik te besparen, ook omdat je bij de aankoop niet zeker weet wat de besparingen zullen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn koelkast ging stuk een paar weken geleden. Voor 389 euro een nieuwe gekocht met A++-label van Bosch. Ook gekeken naar het minimale verschil tussen A++ en A+++. Prijs lag meteen 250 euro hoger, terwijl het maar iets scheelde in kwh. Om die reden voor de 2+ gegaan, omdat het niet rendabel was qua stroomverbruik voor ons...

  Wel goed dat het bij jou zoveel scheelt! De onze was pas 6 jaar oud, dus zal best meer energie verbruikt hebben dan die we nu hebben, maar dat zal ons geen 80 euro per jaar gaan schelen ;)...

  BeantwoordenVerwijderen