vrijdag 11 augustus 2017

Tenminste houdbaar tot 10-2015

Dat stond er op mijn zak gedroogde kikkererwten. Oorspronkelijk zat er 2 kg in die zak en er was nog 640 gram over.
Ik heb een paar jaar geleden vaak ruimer ingekocht dan handig was en bovendien ben ik nogal wisselvallig in mijn voorkeuren. Soms eet ik maandenlang bijvoorbeeld geen rijst,  geen kikkererwten, polenta of couscous, om mij dan te bedenken dat er eten staat oud te worden in mijn voorraadkast!
En dan vraag je je misschien af, hoe kan het dat je dat eten vergeet? Nou, dat zit zo: ik bewaar peulvruchten in een grote trommel, model beschuitbus, alleen veel groter. Daar kan tenminste 2 kg peulvruchten in, tenminste als die peulvruchten niet in kartonnen doosjes verpakt zijn. Het advies is om de peulvruchten in een afgesloten trommel te bewaren, maar op een bepaald moment vergeet ik dat ze er in zitten!

Gooi ik die overjarige kikkererwten dan weg?
Nee, zeker niet!
Ik heb er aan geroken, en ik heb ze gewassen en gecheckt op aangevreten erwten of zichtbare beestjes, maar ik heb niets gevonden. Ik heb nog even geaarzeld of ik alles tegelijk zou koken of toch in gedeelten.
Omdat overjarige peulvruchten langer moeten weken en langer moeten koken dan normaal, leek het mij het handigst om alles tegelijk te koken.
Hoe deed ik het?
Weken met heet water en daarin 10 uren laten staan (een ruime nacht). Daarna 15 minuten koken in de snelkookpan. Die pan zette ik vervolgens 5 uren in de hooikist en liet de erwten gaar worden.
Toen ik proefde, toen waren ze boterzacht!
Ik vroor wat in en ik at er een deel van bij de maaltijd. Zo werden mijn overjarige erwten toch nog goed gebruikt!

4 opmerkingen:

  1. Fijn opgelost zo! Zo kom je mooi van rondhangende restjes in de voorraadkast af

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat fijn dat je ze nog gewoon kon koken en opeten! Ik ben altijd een betje huiverig als de datum voorbij is.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gebruik je ogen en je neus, die kunnen je precies vertellen of iets bedorven is. Ik rook geen geen muffe geur en zag geen rare plekjes etc. De kikkererwten zagen er helemaal normaal uit.
      Overjarige peulvruchten worden wel minder snel gaar, dus week en kook je ze langer.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.