Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

dinsdag 19 september 2017

Later licht en vroeger donker

Wat is het vergeleken met eind juni al weer een stuk vroeger donker en later licht!
Het scheelt uren!
Toen ging de zon om 5:18 uur op en nu pas om 7:21 uur. Als ik op werkdagen in de woonkamer en de keuken kom, dan doe ik het licht op, want dan is het mij nog te donker in huis! Dat was in de zomer niet nodig.
Ook is het vroeger donker, in juni ging de zon om 22:07 onder, nu om 19:46 ruim 2 uren vroeger dan in de zomer. Ik kan het echt merken, vooral als het bewolkt is, dan moet ik tijdens de avondmaaltijd al weer de lampen aan doen!
Ik vind er niets aan, dat donker!  En niet alleen dat het donkerder is, het is ook een stuk kouder. Doordat de zon overdag 4 uren minder de tijd heeft om ons stukje aarde op te warmen, blijft het kouder dan in de zomer en dat wordt in de komende maanden alleen maar erger!
 Van mij hoeft het niet, ik zou de herfst en de winter liever overslaan. Geef mij maar voorjaar en zomer! Licht en warmte! Ik kan niet wachten tot het weer langer licht wordt!

9 opmerkingen:

 1. Ik hou ook van licht en niet zo koud. Mijn vrouw is echter al weer druk bezig met kaarsen maken en vindt binnen met de gordijnen dicht leuk..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik houd van alle seizoenen. Alleen gladheid door sneeuw of ijzel vind ik akelig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het heerlijk, voor mij zou de zomer er juist niet bij hoeven zitten. Lekker knus bij de kachel en kaarslicht, de regen kletterend op de ramen... Toegegeven: als ik dan inkopen moet doen - met de fiets - is het iets minder aantrekkelijk maar daar bestaat goede kleding voor.
  Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zei gister nog tegen mijn collega; het mag van mij al wel weer half maart zijn! Deze periode vind ik ook niks aan. Ben echt een buitenmens, blote voeten mens.... nog een paar maandjes geduld!

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Evenals Izerina geniet ik van ieder seizoen, gelukkig wel! Gladheid vind ik vervelend voor de mensen die de weg op moeten maar niet voor mezelf!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heerlijk die kou,
  Kan niet wachten tot de ijsbanen open zijn.
  Nog 2 weekjes en dan kunnen we weer heerlijk rondjes draaien.

  Gr John

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ben het helemaal met je eens zuinigaan, konden we de herfst en de winter maar overslaan. Zelfs al schijnt de zon, hij bereikt amper meer mijn tuin. normaal heb ik tot 19.00 uur zon in de achtertuin, nu alleen 's ochtends een paar uurtjes. Als de zon schijnt tenminste.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nadat ik over hygge heb gelezen (hype-boek, uit de bieb gehaald natuurlijk) kijk ik toch weer anders tegen de herfst aan. Ik heb wel moeite met afscheid van de zomer. Maar ik maak het super gezellig en zorg voor behaaglijkheid.

  BeantwoordenVerwijderen