Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

woensdag 20 september 2017

Prinsjesdag en 0,2%

Volgens de koopkrachtberekenaar 2018 van het Nibud, ga ik er volgend jaar 0,2% op vooruit!
Ja, ja, wat een weelde, die 0,2%.
Ik denk dat ik daar helemaal niets van ga merken, zeker niet omdat in de berekening het feit dat ik chronisch ziek ben, niet is meegenomen. Ik mag meer eigen risico gaan betalen en verder worden er allerlei dingen duurder: zorgverzekering, gas en stroom, voeding. Waarschijnlijk is de inflatie groter dan dat ik er op vooruit ga. Of zou de te verwachten inflatie mee berekend zijn?

Volgens de berichten profiteren vooral de hogere inkomens, die gaan er het meest op vooruit. Die hebben het natuurlijk ook het hardst nodig. Daar staat tegenover dat de uitkeringsgerechtigden er het minst op vooruit gaan. Tja, gerechtigheid moet er zijn, nietwaar?


Wat vind jij er van dat de hoogste inkomens er het meest op vooruit gaan?
En heb jij al berekend of jij er op vooruit gaat?

19 opmerkingen:

 1. Ik ga er 2.9 procent op achteruit. Ik heb een nabestaandenpensioen en geldt daardoor als vroeggepensioneerde. Dat dat onvrijwillig is geweest doet er niet toe. Vroeggepensioneerden krijgen geen compensatie voor koopkrachtverlies. Ik heb als zzp-er nog een klein inkomen er bij maar dat is na aftrek van investeringen en kosten maar heel laag. Ok, ik heb zelfstandigenaftrek, maar die heb ik dan ook echt nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn koopkracht als alleenstaande gepensioneerde gaat er, schrik niet😥, met 0,1 % op vooruit. Sinds ik 8 jaar geleden met vroegpensioen ging heb ik qua inkomen fors ingeleverd. Qua gezondheid was dat de beste oplossing maar financieel ben ik iets anders voorgelicht dan nu de realiteit is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoor vaak om me heen dat mensen het vervelend vinden dat ze er qua inkomen op achteruit gaan. En dan bedoel ik met vut, prepensioen of dergelijke regelingen. Ik denk dan altijd, maar je krijgt er zoveel vrije tijd voor terug.

   Ik snap dat de reden bij jou gezondheid was. En dat maakt de keuze minder tot niet vrijwillig.

   Al met al. Ik wil je er niet mee aanvallen. Maar ik ben er wel een beetje allergisch voor. Vooral wanneer mensen in goede gezondheid de keuze hebben om te stoppen met werken en dan klagen dat ze er financieel op achteruit gaan.

   Verwijderen
  2. Dat klopt, ik ben ook heel blij met mijn vrije tijd nadat ik 45 jaar heel hard heb gewerkt. Niettemin was het fijn geweest als de pensioenuitkering wat meer had geleken op de informatie die ik voor de tijd , ook van het pensioenfonds, kreeg.

   Verwijderen
 3. Ik heb maandelijks 3 euro minder te besteden volgens de test. Zou men het duurder worden van o.a. levensmiddelen al hebben mee berekend in de koopkrachtplaatjes?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb maandelijks 10 euro meer te besteden.
  Maar schijn bedriegt want als alles omhoog gaat
  kunnen we minder besteden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij krijgen € 29 pm meer volgens de berekening. Mijn ouders (gepensioneerd) leveren weer in. Ik vind het niet kloppen. Dat had gewoon verdeeld kunnen worden.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik hoef niets te berekenen, ik weet het zo wel. Ik heb een Wajong, en die worden met 50 euro gekort vanaf 2018. Gewoon omdat als je gehandicapt bent, vanaf je jeugd, en niet kan werken.je een prikkel nodig hebt om te werken.Alsof die prikkel de handicap oplost.
  Voor mij betekent het voedselbank, want hoge medische kosten, eigen risico, stapeling eigen bijdrage en eigen bijdrage medicatie...ik redde het allemaal net. Vanaf januari niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oei, dat is wel heel zuur. De goeden moeten helaas altijd onder de kwaden lijden. Ik ken een paar Wajongers die echt wel kunnen werken maar aan alle kanten gepamperd worden en zodoende lekker op de bank blijven zitten.
   Ik ken 2 jongeren die in het verleden een opleiding hebben gedaan, hebben stage gelopen en waarvan de ene zelfs een baan aangeboden kreeg. Ze heeft bedankt omdat ze liever koos voor de wajong uitkering.

   Verwijderen
  2. Ik denk niet dat de term kiezen voor een Wajong uitkering realistisch is , die uitkering krijg je tegenwoordig niet zo simpel meer als vroeger.

   Verwijderen
 7. Wij zullen er ook wel op achteruit gaan: ik ben gestopt met werken, dus dan betaal je flink meer belasting...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij 10 euro meer per maand. Maar het is zo betrekkelijk. Het ligt helemaal aan de persoonlijke omstandigheden en die kun je niet invullen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Toch heel fijn dat het koningshuis er weer flink op vooruit gaat en nog steeds geen belasting hoeven te betalen. Zo komt het medeleven van het koningshuis voor de gewone Nederlander echt heel geloofwaardig over. Meen ik dit echt ? Nee, het is sarcastisch bedoeld. Ik snap dat er geld nodig is , maar sorry , ik vind dat een koningshuis ook best solidair met het volk moet zijn en zelf aangeven dat zij deze verhoging niet willen. Ans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou voor 9ton toch echt niet met ze willen ruilen! Zij moeten zo veel v hun leven aanpassen. Ik vind t prima dat ze geen belasting hoeven te betalen. Voetballers en zangers verdienen veeeeeel en veel meer en hebben t n stuk minder zwaar. Al gun ik hen hun centen ook hoor. De een heeft meer mazzel de ander meer talent weer n andere n mooiere kop en allemaal hebben ze doorzettingsvermogen. Iets wat bij de minima (muv oorzaak gezondheid) vrijwel altijd ontbreekt. Dus als t al waar is dat de hogere inkomens meeste stijging in koopkracht hebben zeg ik mag t een keer. De meeste werken er keihard voor. 80 uur ve eigen zaak komt veel voor hoor!

   Verwijderen
  2. Helemaal waar hoor, wij minima hebben totaal geen doorzettingsvermogen en wij werken ook veel minder hard voor ons geld. Ans

   Verwijderen
  3. Ans, de koning krijgt er 1,5% bij, Maxima en Beatrix iets minder.
   De vakbonden eisen 3,5 tot 5% CAO-loonsverhoging .....
   Ik snap dat het, als je van heel weinig rond moet komen, zuur is.
   Maar zo raar is de verhoging voor het koningshuis niet.

   Verwijderen
 10. Ik ga er 9€ op vooruit. Per maand. Ik zal dit niet merken ivm hogere premie zorg kosten e.d.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij hebben per maand 2 euro extra,jjjeeeehhhhh en alles word duurder dussss gaan we in de min.
  Als je alles bekijkt worden de rijken rijker en de armen en minder draag krachtigen....die hebben pech die houden minder over.
  Schandalig!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. 0,3% er op vooruit. Ik val dus volgens opmerkingen hier in de categorie 'rijken worden rijker'. Dat klopt en dat gun ik ons van harte. Anderen uiteraard ook hoor. Ik kies nu voor het inruilen van mijn vrije tijd voor een goed betaalde baan. Ik ben gezegend met een gezond lijf en blij met de keuzes die ik kan maken.

  BeantwoordenVerwijderen