Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

donderdag 28 december 2017

Dubbel energie betalen!

Al weer tijd geleden ben ik overgestapt en in de eerste week van januari 2018 start de levering van het nieuwe energiebedrijf VandeBron. Tot mijn verbazing is hun automatische incasso al gestart. Ik heb in de afgelopen dagen zowel voor Pure energie betaald (de "oude" leverancier, die betaal ik altijd aan het einde van de lopende maand, deze keer op de 27e december) als het maandbedrag over januari van VandeBron (22 december).


Raar hoor! Ik heb nog nooit meegemaakt dat het voorschot voorafgaande aan de leveringsmaand geïncasseerd werd. Nu, in de voor veel mensen dure maand december, mag ik dus 2x voorschotten voor levering energie betalen.
Een vreemde zaak!
Mijn energielevering start op 6 januari en ik heb al voor de maand januari betaald!
Op zich voor mij financieel geen probleem, het voorschot voor de oude leverancier houdt vanaf nu op en dan volgt de eindafrekening in januari/februari.

Wanneer betaal jij je maandvoorschot? Doe je dit voorafgaand aan de maand, of aan het einde van de maand/

11 opmerkingen:

 1. Ik heb op 27 december betaald voor de maand Januari. Dus het is vooruit.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb me ook bij van de bron aangemeld en in het mailtje waar je je contract gestuurd krijgt en waarin het maandbedrag staat staat ook de datum dat het VOORAF afgeschreven wordt. Bij mij de 20e.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk. Het staat niet in het contract, maar wel in de mail. Ik heb het mailtje er nog even bij gezocht en er staat inderdaad dat de automatische incasso rond de 20 in de maand voorafgaande aan de levering afgeboekt wordt.

   Verwijderen
 3. Tja, dat komt dan precies zo uit. Voor veel mensen is januari juist ook een dure maand, dus het lijkt me om het even.

  Omdenken: als je de volgende keer overstapt naar een leverancier die je achteraf betaald, ben je langer uit de kosten :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik betaal achteraf. Dat heb ik ook nog maar net uitgevonden

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben met ingang van 4 december bij Essent. Eerste voorschot van €30,00 is vandaag afgeschreven. Dus dat is redelijk achteraf. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Green Choice incasseert rond de 7e van de lopende maand, stuk vooruit en een stukje achteraf dus.

  Wel is het bij vaste lasten heel gebruikelijk dat deze vooraf of aan het begin van de maand betaald worden, denk aan ziektekostenverzekering , huur etc.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. voorschot betalen altijd een paar dagen voor de nieuwe maand.Inderdaad dan een keertje dubbel, maar komt vanzelf terug.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij zitten momenteel nog bij Nuon. Zij schrijven het maandbedrag aan het einde van elke maand af voor de voorbije maand. Achteraf betalen dus.
  Binnenkort stappen we over naar Qurrent. Ik ben benieuwd wat die gaan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Toen ik overstapte naar vd Bron had ik ook een maand dubbel betaald. Dat kwam dan weer omdat de 'oude' leverancier voor de hele maand had afgeschreven terwijl ik overstapte op de 9e. Die afschrijving heb ik laten storneren want dat vond ik erg veel, terwijl ik ook al geld van ze terug moest krijgen. Het duurde meer dan twee maanden voor de eindafrekening kwam van de oude leverancier.
  Over van de Bron ben ik erg tevreden. Als je een vraag hebt kun je ze heel goed en gratis bereiken via Facebook en alles wordt netjes beantwoord en opgepakt.

  BeantwoordenVerwijderen