vrijdag 8 december 2017

Vegetarische vrijdag - misstanden in slachthuizen

Ondanks regelmatige publicaties over misstanden in slachthuizen, waarbij je denkt dat er nu dan wel wat gaat veranderen, lijkt de situatie niet of nauwelijks verbeterd.
Ik schrik er van als ik dit artikel lees op NOS.nl.  Het artikel is gebaseerd op een reportage van EenVandaag.

Het artikel begint als volgt: Vleescontroles in Nederlandse slachthuizen worden gemanipuleerd, vlees zit er onder de poep en er heerst "een grimmige angstcultuur".
Even verderop in dit artikel: In grote slachterijen moeten zo'n 650 karkassen per uur worden nagekeken en zouden keurmeesters zo'n 11 seconden per karkas hebben.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)  houdt vol dat er niets aan de hand is en dat het vlees uit Nederlandse slachthuizen veilig is, maar  de reportage van EenVandaag toont een ander verhaal.

Mijn conclusie: het is maar de vraag of het vlees inderdaad veilig is. Mocht je vlees kopen, was het dan goed en maak het goed gaar, anders heb je kans om poepbacteriën binnen te krijgen, dat is niet gezond voor je.
En dan heb ik het alleen nog maar over de veiligheid voor de vleeseter. Als er zo slecht wordt omgegaan met de regelgeving wat betreft controle op veiligheid, dan is het waarschijnlijk zeer de vraag of de diervriendelijkheid gewaarborgd is.

Ikzelf heb, mede door de aanhoudende schandalen, de laatste tijd geen vlees meer gekocht. Ik wil als ik uit eten ben, nog wel eens kiezen voor vlees, maar dat is ook helemaal over. Gisteren at ik met mijn collega's in een restaurant en ook daar koos ik voor vegetarische  gerechten.

7 opmerkingen:

  1. Als je vlees wilt eten moet je het vooraf voor de veiligheid juist NIET wassen. Het vergroot het risico juist. Goed door en door garen is de enige optie die je thuis goed kunt toepassen.
    http://www.food-info.net/nl/qa/qa-saf43.htm

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gatver, dan wil je toch helemaal geen vlees meer eten, ook niet met door en door garen, niet voor jezelf maar zeker ook niet voor het dier....

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij eten ook geen vlees meer. T is een en al ellende voor de arme beesten. Moet zomaar denken aan ome willem's broodje poep :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als vegetariër zeg ik: wel goed opletten dat je al je voedingsstoffen binnenkrijgt. Met name aan ijzer en vitamine B12 kun je een tekort krijgen.

    Aangezien jouw bloedwaarden sowieso af en toe gecontroleerd moeten worden vanwege de suiker, kun je misschien vragen of de dokter deze ook af en toe checkt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Komt goed! Ik slik al jaren extra B12 en nu ik bijna volledig vegetarisch eet, ben ik ook begonnen met het slikken van ijzertabletten.
      Ik wil de volgende keer bij de diabetescheck vragen naar B12.

      Verwijderen
  5. Wat goed dat je een punt maakt van de wantoestanden in slachthuizen en als je goed uitkijkt hoeven vleesvervangers echt niet altijd duurder te zijn dan normaal vlees en het is minstens net zo lekker

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik ben al jaren vega, nu zelfs vegan. Maar zelfs als je dat niet bent wil je dit toch niet meer eten met al die vieze en afschuwelijke toestanden eromheen?

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.