Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 30 januari 2018

Contant geld

De afgelopen dagen waren er veel DDoS-aanvallen op banken en overheidsinstellingen, zoals belastingdienst en Rijkswaterstaat. Zware internet aanvallen op servers, deze servers krijgen zo'n enorme hoeveelheid data te verwerken dat ze slecht bereikbaar worden of offline gaan.
Daardoor kun je in een winkel niet meer pinnen of online betalen. Mijn eigen bank had er ook last van en publiceerde deze tekst op de inlogpagina:  Vandaag hebben we, net als andere banken, te maken (gehad) met DDoS-aanvallen. Bij een DDoS-aanval worden computernetwerken en -servers in korte tijd gebombardeerd met grote hoeveelheden dataverkeer. De servers raken dan overbelast. De aanvallen zijn erop gericht om de bank onbereikbaar te maken voor klanten. Persoonlijke gegevens worden bij zo'n aanval niet buitgemaakt. We houden alles actief in de gaten om in te kunnen grijpen als het nodig is. Onze excuses voor het ongemak.
Ik merkte het gistermiddag in de winkel waar ik boodschappen deed. De kassière vroeg of  ik wilde pinnen, maar zag tot haar vreugde dat ik papieren geld wilde geven en niet met plastic geld wilde betalen. Dat bleek voor haar veel fijner dan pin-pogingen, want die bleken in de loop van de dag nogal eens zonder resultaat te zijn.

Mijn tip:
Zorg dat je altijd contant geld bij je hebt!
Als je niets kunt kopen door een storing, dan heb je misschien niets te eten!

Lees hier bij NOS.nl meer over Distributed Denial of Service (= DDoS)

16 opmerkingen:

 1. Zo zie je maar alleen digitaal betalen kent ook gevaren. Groet El

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het zelf gewoon prettig om altijd wat contant geld te hebben, bijvoorbeeld voor als het pin-verkeer uitvalt. Gisteren heb ik overigens van 9 tot 6 in de winkel gewerkt, en geen enkel probleem gehad met pinnen (gelukkig).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Contant geld is wel in huis maar heb ik niet altijd bij me.
  Gisteren in 3 winkels gepind en geen problemen gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Paar weken geleden hadden wij benzine getankt en stond er een lange wachtrij in de benzine pomp want er was een pin storing. Toevallig hadden wij contant geld bij ons want we gaan altijd naar een kapper die geen pinautomaat heeft. Gelukkig konden wij betalen en door rijden.

  Wij hebben altijd iets aan contant geld in huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb meestal niet zoveel contant geld op zak. Ik betaal bijna altijd elektronisch. Het lijkt me erg vervelend als je je boodschappen moet laten staan om de pinautomaat niet werkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik dacht er ook al aan dat dat helemaal niet zo dom is om in huis te halen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb altijd een klein reservepotje contant geld. Laatst was ik mijn pinpas verloren en was het erg handig om toch gewoon te kunnen tanken en boodschappen te kunnen doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bij dit soort berichten ben ik altijd blij dat de plannen om contant geld af te schaffen nog geen doorgang gevonden hebben. Zelf heb ik altijd minimaal 20 euro op zak voor noodgevallen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ook, ik vind het ook heel raar dat men beweert dat alleen digitaal geld veiliger zou zijn. Het is altijd het veiligst om contanten of andere waardevolle natura te hebben, digitaal geld is maar een nummer op een scherm.

   Verwijderen
 9. Ik ben altijd al blij dat ik geld voor aan de deur staande collectanten in huis heb. Ik pin werkelijk alles. Ik heb door de ddos aanvallen niet de neiging om nu wel contant geld in huis te halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat contante geld is niet alleen handig i.v.m. ddos aanvallen, maar ook als je pinpas niet meer werkt door een beschadiging. Mijn dochter kwam daar achter toen vorig jaar haar pas niet meer werkte en ze een nieuwe aan moest vragen, dat duurt een paar dagen en tegenwoordig kun je niet net als vroeger dan gewoon met je id of paspoort contant geld ophalen bij je bankkantoor. Daar sta je dan , gelukkig woon ik vlakbij en kon ik haar uit de brand helpen , maar wat als je niet iemand dichtbij hebt die je kan helpen? Vanaf die tijd heeft ook zij altijd wel wat geld bij zich.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb altijd contant geld in de portemonnee, geen grote bedragen maar voor noodzakelijke dingen mocht er storing zijn, vind dat eigenlijk heel logisch.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik betaal nog altijd alles contant, gewoon omdat ik daarmee ook veel meer inzicht in mijn bestedingspatroon heb. En ik vind het een veel veiliger gevoel om geld in mijn handen te hebben, dan een getal op een scherm.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Net als boeken en LP's zal cash geld gewoon blijven bestaan !

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dat denk ik ook. Als het huidige contant geld door de overheid wordt afgeschaft, verwacht ik eerlijk gezegd dat er meteen een soort "zwarte markt geld" gaat opleven, en daar is niemand bij gebaat (behalve de bovenste boeven in het piramidespel).

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb een klein vakje in mijn handtas met "noodgeld".En thuis voldoende om een tijdje levensmiddelen te kunnen kopen.

  BeantwoordenVerwijderen