Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 29 januari 2018

Veel méér water verbruikt!

De jaarlijkse waterrekening is binnen.
Het viel deze keer een beetje tegen.
De afgelopen jaren verbruikte ik altijd ongeveer 15 m3, maar deze keer is het 18 m3. Dat  is een forse toename van het aantal liters!
Niet dat het wat geld betreft veel uitmaakt hoor, want het water is maar een klein deel van de kosten, het duurst is het vastrecht en dat blijft hetzelfde. Daarvoor betaalde ik in het afgelopen jaar €46,56.
Als ik bijvoorbeeld in plaats van 18 m3, 30 m3 verbruikt had, dan kostte dat aan belasting en waterverbruik maar €11,81 meer.


Hoe het komt dat ik 3000 liter water meer verbruikt heb?  Ik heb geen flauw idee!
Overigens is een verbruik van 18 m3 nog steeds veel lager dan gemiddeld voor 1 persoon.
Ik heb opgezocht wat een gemiddeld éénpersoonshuishouden verbruikt en dat is véél, namelijk 52 m3 per jaar. 

Mij viel de BTW op, voor stroom en gas betaal je het hoge tarief van 21% en voor water betaal je het lage tarief van 6%.
Blijkbaar ziet de overheid stroom en gas als luxe en water als iets noodzakelijks.
Snap jij waarom?

17 opmerkingen:

 1. Ja dat snap ik wel. Zonder water overleef je het niet zo lang. Zonder gas en elektriciteit zou dat prima moeten lukken..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Netjes hoor je verbruik! Hier 90 m3 met z'n 4-en. Onder gemiddeld, zelf vind ik het nog vrij veel. Komt mede door de wasbare luiers misschien (spoelen en wassen), ik weet het niet. Ach, misschien ben ik ook te streberig ;)...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oei, hier 50 m3 met zn tweeen. Zal wel door besproeien van de tuin komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel erg laag water verbruik hoor, ook al heb je iets meer dan de vorige jaren verbruikt aan water.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Op zich lijkt mij de noodzaak van water ook een stukje hoger dan gas en stroom. Dus ja, snap ik. Theoretisch kun je verwarmen met alleen hout.

  Ik heb geen idee wat wij aan water verbruiken. Maar gezien de enorme douche-frequentie van m'n huisgenoten zal t niet gering zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Water is een eerste levensbehoefte, gas en stroom minder. Al mag het gas ook niet worden afgesloten als het vriest... Dus wat dat betreft is gas ook wel weer wat meer beschermd dan stroom...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Controleer of de watermeter wel stilstaat als je geen water verbruikt. Anders zou je ergens waterlekkage kunnen hebben...........

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Extreem laag!
  Wij zitten met 2 personen op 90 m3.
  Passen ook echt op met kraan laten lopen met bijv tandenpoetsen etc. Maar wel elke dag douchen, wasmachine 2 a 3 keer per week. Af en toe kleinkinderen logeren. Zomers af en toe tuin sproeien.
  Kortom ik vraag me echt af hoe je aan zo'n laag verbruik komt. Hetzelfde geldt voor je gas en elektriciteitsverbruik.
  Knap hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij zitten met 2 personen 60m3
   Douchen niet elke dag je kunt je ook aan de kraan wassen.
   De wc door spoelen met regen water, en je tuin goed beplanten dan hoef je je tuin geen water te geven, zorg dat de bodem bedekt blijft met planten.
   In Afrika is er al een stad dat zonder water komt en ik ben bang dat dat ook hier gaat gebeuren; oorlog om goed drinkwater.
   Er valt heel wat te besparen op allerlei gebied, maar je moet wel willen!

   Verwijderen
  2. Wij zitten met 2 personen ook op 18m3. Al jaren. Douchen doen we niet elke dag, en regelmatig ook buitenshuis ivm sport. Geen vaatwasser, 2 a 3 wassen per 2 weken, geen tuin, spaarknop op het toilet ook echt gebruiken en de kinderen daarvan doordringen dat het belangrijk is. lekkages gelijk verhelpen dat zijn de dingen die wij doen om het verbruik laag te houden.

   Verwijderen
 9. Water hergebruiken is n goede zaak.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. 18 m3 water is nog steeds een zuinig verbruik vind ik maar ik zou je toch ook aanraden om eens de meterstanden van de watermeter goed in de gaten te houden. Als je echt geen reden ziet voor het meerverbruik, zit je misschien wel ergens met een onzichtbaar lek.
  Mijn schoonmama heeft zo eens een lek gehad in de kelder vlak na de watermeter. Haar kelder is zowiezo een vochtige kelder waar er altijd grondwater in komt. Jaren geleden hebben we daar een kelderpomp gezet die het water wegzuigt. Aangezien het normaal is dat de kelderpomp regelmatig aanslaat, had schoonmama niet opgemerkt dat er een lek was want het water vna het lek werd mee opgezogen. Ze gaat al jaren niet meer in de kelder.Bij de meteropname werd een gigantisch verbruik genoteerd. Levenswijze was niet veranderd dus lekzoeker laten komen en lek zat vlak na de watermeter dus alle verbruik kwam op kosten van schoonmama. Ze had een heel hoge waterfactuur en sindsdien controleren we wekelijks haar waterverbruik.
  Wij hadden bij de vorige opname van de meterstanden van het water een sterk verhoogd waterverbruik : in 2016 was het 18 m3 en in 2017 was het 30 m3 dus bijna een verdubbeling van het verbruik..... Reden : normaal gezien gebruik ik heel vaak regenwater uit de regentonnen buiten om het toilet door te spoelen, te kuisen,..... Vorig jaar ben ik gevallen en liep enkele breuken op in het bekken waardoor ik lange tijd immobiel was en de toiletten niet meer werden doorgespoeld met regenwater. Eens terug mobiel, kon ik nog niet voldoende gewicht heffen om regenwater uit de ton te scheppen vandaar dat het voorbije jaar vele meer stadswater werd verbruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hier een waterverbruik van 53m3 met 3 personen (baby in wasbaar). Wij wassen grotendeels met regenwater en spoelen de wc beneden ermee door dus als het mee zit is het verbruik nog minder volgend jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik had ook een jaar met een hoger waterverbruik.Ik bleef nadenken over een oorzaak, en kwam uit op een blaasontsteking die lang aanhielden beginnende suikerziekte...heel vaak de wc doorspoelen kost gewoon veel water.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik moet tegenwoordig door mijn blaasverzakking wel iedere 2,5 uur plassen. Dat is inderdaad een mogelijke verklaring.

   Verwijderen
  2. Na elk plasje doorspoelen is toch niet nodig ?

   Verwijderen
 13. Hoi

  Ook wij hebben dit jaar een aanzienlijk lager verbruik:) wij zijn met 2 personen werken veel.Douchen om de dag nu iets vaker maar kort afspoelen.Geen vaatwasser,en vaat was ik soms als het weinig is om de dag af.Als ik plas gebruik ik de spaarknop of druk heel eventjes.Was 1 a 2 keer in de week en sproeien van de tuin zo nu en dan.Wel elke dag de potplantjes.Water drinken we genoeg maar ook buitenshuis.Koken koffiezetten ook met relatief weinig water.

  Al met al zijn we goed bezig dacht ik zo haha.Ik zou niet willen ruilen met de mensen die hun grote zwembad om de paar dagen vullen:(

  BeantwoordenVerwijderen