Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 1 januari 2018

Kledingaankopen in het afgelopen jaar

Ik was benieuwd hoeveel kleding ik in het afgelopen jaar gekocht had, dus dat ben ik gaan nazoeken. Ik schrijf sinds begin 2008  alle uitgaven op in mijn excelsheet, dus het was heel gemakkelijk om de uitgaven terug te vinden. Dit is mijn lijstje:

3 badpakken
1 wintertrui
1 lange broek
10 slipjes
5 hemden
2 pyjamabroeken
1 nachthemd
2 sjaals
3 paar sokken
1 t-shirt
1 fleece-jasje


In totaal gaf ik uit: 376 euro. Dat is dus ruim een euro per dag en dat is meer dan ik in de afgelopen 10 jaar uitgegeven heb. Ik heb nog eens even teruggekeken naar andere jaren, en 376 euro is voor mij relatief  echt veel. In 2009 gaf ik €102,87 uit en in 2011 was dat €144,73. Toen kocht ik nog veel tweedehands, dat doe ik nu niet meer.

Voor de geïnteresseerden de volledige lijst van uitgaven per jaar vanaf 2008.

2008 273,94
2009 102,87
2010 242,34
2011 144,73
2012 253,57
2013 239,61
2014 197,52
2015 291,94
2016 281,11
2017 376,00

Wat zijn mijn plannen voor het volgende jaar?

Ik heb voorlopig genoeg onderkleding, want daar heb ik in de afgelopen jaren veel van gekocht. Ook zit ik ruim in de lange broeken, nachthemden en pyjamabroeken.
Wat ik wel (weer) ga kopen: badpakken en een nieuwe winterjas.

12 opmerkingen:

 1. Ik heb vooorheen ook bijna alles tweedehands gekocht en dit afgelopen jaar was dat veel minder. Ik heb veel kleding weggeven en zelf een nieuwe winterjas gekocht en waterdichte winterlaarzen. Heerlijk wanneer je dat kan doen en nog steeds alles kan betalen. Ik vind het een luxe. Beste wensen voor 2018. Gr. Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor veel mensen zal het nog steeds een bescheiden bedrag zijn. Fijn dat het zo kan.

  Een gelukkig nieuwjaar gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk ook dat een kleine 400 euro nog steeds niet veel is!

   Verwijderen
 3. Ik heb werkelijk geen idee wat ik aan kleding uitgeef. Ga elke week naar de kringloop en eigenlijk koop ik er ook elke keer wel iets dat varieert van 1 euro voor een T-shirt tot 8,50 voor een mooie winterjas afgelopen week. Ik had 2 maanden geleden ook al een jas gekocht maar die beviel me in de praktijk niet, dus die weggegeven en 3 weken naar andere gezocht.
  Nieuw gekocht is ondergoed en BH's en een joggingbroek op de markt, dat soort broeken kom je in de kringloop nauwelijks tegen.
  Ik was al van plan 3 maanden goed bij te gaan houden wat ik uitgeef, dus dan weet ik ook eens wat ik aan kleding uitgeef.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vanaf 2018 ga ik ook eens bijhouden wat ik jaarlijks aan kleding uitgeef want dat weet ik niet.....
  In elk geval ben ik zeer zuinig en geef weinig uit aan kleding.
  In het voorbije jaar had ik sportkleding nodig aangezien ik na een fietsongeval met enkele breuken, veel heb moeten revalideren en kiné doen met een jeansbroek lukte niet.
  3 sportbroeken 15 euro per stuk 45
  1 sportvestje 15 15
  10 t shirts uit kringloopwinkel 25
  2 jeansbroeken kringloopwinkel 12.5
  1 paar sportschoenen 89.5
  1 paar sandalen in solden 45

  Dat komt op een totaal van 232 euro waarvan de grootste kost bestaat uit die sportkledij die ik niet zou gekocht hebben indien ik geen revalidatie na mijn ongeval zou nodig gehad hebben.
  Trek ik van de totaaluitgaven het bedrag voor sportkledij af dan kom ik op 97.5 euro. Als ik de bedragen in bovenstaand artikel bekijk dan scoor ik dus zeer goed. Het ene jaar zal er al wat meer uitgegeven worden of het andere afhankelijk van wat er moet gekocht worden. Voorbije jaar kocht ik 10 t shirts bij (tijdloos wat betreft model en kleur) en met wat ik nog liggen had, zal ik het volgende jaar zeker geen t shirts nodig hebben (tenzij ik een heel mooi aanbod tegenkom in de kringloopwinkel)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit jaar heb ik zelf ook behoorlijk wat uitgegeven aan kleding, kon niet anders echt alles was me te groot geworden..maar normaal doe ik best lang met mijn kleding.
  Mijn te grote kleding heb ik weer verkocht en weggegeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind het ontzettend knap dat je zoveel afgelost hebt met een beperkt inkomen. Echt knap.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat is echt een heel laag bedrag. Als ik een passende bh koop ben ik al snel 80-100 euro kwijt. een badpak kost mij rond de 150 euro, gelukkig kan ik daar wel jaren mee vooruit. Op het moment hebben we veel uitgave aan kinderkleding dit probeer ik wel 2ehands te zoeken maar een knappe spijkerbroek in de maat van de jongens lijkt wel onvindbaar op het moment. De stukke broeken vermaken wij wel tot kortebroek. Ik vind een knielap heel armoedig staan dus die optie slaan wij over.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb goede ervaringen bij de Primart. 2 tassen vol met T-shirts, lange broeken en overhemden voor 75 euro !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En dan een seizoen later (als je het redt) alles weer vervangen ivm verwassen, gaatjes en slechte pasvorm. Goedkoop is wmb duurkoop.

   Ik koop over het algemeen kleding van goede kwaliteit waar ik iets meer aan uitgeef, maar waar ik er zonder zichtbare slijtage jaren plezier van heb. Dat is een stuk duurzamer dan rommel kopen voor kleingeld.

   Verwijderen
 9. Ik draag momenteel positiekleding, dus allerlei zaken aangeschaft die ik helaas korte tijd draag. Daarna hopelijk weer snel in model zakken, zodat m'n normale garderobe weer past :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat goed om dit zo bij te houden! Ik houd nu ook al mijn aankopen bij, omdat spullen zo'n enorme impact op ons milieu hebben. Ik koop zelf veel tweedehands, wat dus weinig kost, en de kleding die nieuw is, moet fair en het liefst ook van duurzaam materiaal zijn. Daar ben ik dan weer wat meer aan kwijt. Mag ik vragen waarom je nu weer minder of geen tweedehands koopt? Al snap ik het bij aankopen als ondergoed, sokken, badpakken en pyjama's sowieso goed hoor!

  BeantwoordenVerwijderen