dinsdag 2 januari 2018

Smeren

Afgelopen zaterdag stond er in de Volkskrant een artikel over smeren.   (de link werkt helaas alleen voor mensen met een abonnement)   
Smeren met crèmes, scrubs, make-up removers, tonics, deodorants en dergelijke.
Volgens een onderzoek veroorzaakt smeren meer klachten, dan dat het smeren klachten verhelpt.
Smeren is volgens deze studie de belangrijkste oorzaak van puistjes, bultjes, een vette of juist droge, jeukende huid.
Huidarts Jetske Ultee raadt volgens het artikel patiënten aan om  bij klachten maar even niets te smeren. Dat helpt vaak om de huid te herstellen.
Het verstandigst is om de huid met rust te laten. Je huid heeft van nature een goede beschermlaag en die beschermlaag beschadig je door smeersels en tonics.
In plaats van die beschermlaag gewoon zijn werk te laten doen gaan we "de 'goede' bacteriën wegjagen met zeep en het vetlaagje afbreken met geparfumeerde en alcoholhoudende crèmes. 'Dat grenst aan het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel', foeterde de Duitse dermatoloog Yeal Adler in haar bestseller De huid."(citaat uit het artikel)
Nog een citaat "Alleen al voor het herstel van de gezonde bacteriën heeft het lichaam circa vier weken tijd nodig. Maar die kans krijgt de huid helemaal niet. Want de Nederlandse vrouw gebruikt (volgens Ultee) dagelijks negen tot twaalf verschillende huidproducten per dag. Veelal rijkelijk voorzien van zeepachtige ingrediënten, alcohol en parfum - met alle gevolgen van dien. En vergis je niet. Irriterende stoffen komen niet alleen uit de fabriek. Ook natuurlijke, plantaardige stoffen als lavendel, eucalyptus, mint en tea tree olie kunnen huidirritaties (jeuk, pukkels, droge huid) oproepen. 'Met een beetje pech smeer je jezelf extra rimpels aan', aldus Ultee."

Omdat ik al vanaf mijn babytijd huidproblemen heb, met regelmatig eczeem en ander ongerief, was ik mij sinds ongeveer 30 jaren niet meer met zeep en gebruik ik vrijwel geen smeersels.
Alleen voor mijn oksels wil ik nog wel eens een beetje zeep gebruiken, maar verder niet. Ik heb in mijn pubertijd deo's gebruikt waardoor mijn huid helemaal open ging, mijn oksel was één grote wond. Natuurlijk gebruikte ik daarna zo'n deo nooit weer!
Ik was me dus met water en verder niets. Als ik in de winter een droge huid krijg op mijn benen, waardoor jeuk ontstaat, dan wil ik nog wel eens (op advies van de huisarts) een beetje smeren met een vettige crème. Niet vaak, 1 keer per week is wel genoeg.

Wanneer moet je wel smeren en wordt dit ook door huidartsen aangeraden? Dat moet als je in de zon komt, want de huid kan niet goed tegen de straling van de zon. Die straling beschadigt de huid en zorgt op termijn voor huidkanker.

En weet je wat het leuke is? Niet smeren kost je helemaal niets! Geen uitgaven voor dure crèmes die je de eeuwige jeugd of een stralende huid beloven, maar die dat helemaal niet waar kunnen maken, integendeel, veel mensen krijgen er juist huidirritaties van.

Met niet smeren zorg je goed voor je huid èn je portemonnee! Het niet smeren kost je gewoon geen cent!

Wist jij dat huidverzorgingsproducten, ook de dure(!!!) over het algemeen heel slecht zijn voor je huid?

38 opmerkingen:

  1. Ik smeer bijna nooit, nooit gedaan ook. Alleen een huidvriendelijke deo en hooguit eens per week wat gezichtscrème.
    Dagelijks 9 producten smeren doet grote vraagtekens naar boven drijven! Wát smeren ze dan. Ik begrijp daar nooit zoveel van 😅
    Ik heb inderdaad al vaker gehoord dat smeren slecht is. Je kunt beter voldoende water drinken, droogt je huid ook niet uit.
    Ik heb geen probleemhuid. Ik kan me wel voorstellen dat als je zware acne hebt of zo, je zoekt naar iets.
    Nou las ik recent in een boek dat veel huidproblemen als eczeem en zo, een oorzaak in de darmen hebben liggen. Dus dan is er wellicht een aanpak via voeding mogelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dertig jaar geleden had ik veel last van longen, darmen en huid. Toen ik in argeloosheid tegen de huisarts vroeg of er een verband was, immers het gaat om organen die opname en afscheiding van stoffen regelen, werd die aanname weggelachen. Inmiddels zijn de darmklachten gelukkig helemaal over gegaan en de huidklachten ook. Een verbetering van 66 procent ;-) Maar de invloed van de darmen op van alles, begint nu pas duidelijk te worden.

      Verwijderen
  2. Als psoriasispatient kan ik vertellen dat smeren niks oplevert, maar voldoende lijnzaadolie consumeren wel. Al jaren alleen Aleppozeep en dat nog zuinig ook, wat natuurdeo en soms wat plantaardige huidolie is zat. En mijn huid is rustiger dan ooit en niet sterk verrimpeld ook.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vlasje
      Lijnzaad olie voor psoriasis? Hoe gebruik je dat dan?
      Gr Esther

      Verwijderen
    2. Een eetlepel per dag in je eten ( niet verwarmen!) verwerken, ik roer het meestal door de yoghurt. Anders capsules nemen maar dat is veel duurder.

      Verwijderen
  3. Ik merk,dat in de winter,als ik dicht op de kachel zit mijn huid droger wordt. Dan smeer ik wel,kokosolie.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De meeste mensen worden toch door de reclames beinvloed en denken dat ze dat allemaal moet doen om jong te blijven.
    Ik smeer alleen een cremetje op gezicht na wassen met water, eigen gemaakte deo en een huisolie op armen en benen, ik heb een te droge huid om dat niet te doen, het voelt anders heel naar en trekkerig en ik heb echt geprobeerd het enige tijd niet te doen maar dat werkt niet. Met de loop der jaren is huid nog droger geworden. Levertraan slikken helpt wel iets in de winter

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een tante van me moest op advies van de dermatoloog minder vaak douchen. Haar huid was helemaal open.
    Ik was mijn nek en bovenlijf, waar de meeste zweetklieren zitten, met een zachte zeep en de rest gaat met water. Van collegas krijg ik vaak complimenten over mijn mooie rimpelarme gezicht (50plus). Ik weet niet of het aan de genen ligt of aan het niet met zeep wassen. Mijn moeder waste haar gezicht ook altijd met schoon water.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het ligt toch echt aan je genen of je veel rimpels krijgt of niet. Mijn vader had bv. een moeilijke huid en verdroeg geen zeep. Mijn zoon heeft dat ook, ikzelf in mindere mate. Ik smeer wel, mijn huid voelt dan prettiger aan. Let wel heel goed op de ingredienten in een creme, gelukkig zijn er een paar goede merken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je de foto bij het vk artikel bekijkt, is de schrijfster toch echt stevig opgemaakt. Ik schat toch wel zo'n 7 smeersels op haar gezicht en geverfd haar;-)))

      Verwijderen
    2. Het ligt echt niet alleen aan de genen. Als ik naar de huid van mijn man kijk dan zie ik dat hij nog een heel jonge huid heeft met nauwelijks rimpels. Zijn ouders hadden veel rimpels. Zij rookten. Als ik kijk naar mijn broers dan heb ik ook een veel jongere huid dan zij, terwijl we wel dezelfde ouders hebben. Mijn vader heeft gerookt en heeft veel rimpels. Mijn moeder rookte niet. Heeft niet veel en niet weinig rimpels. Niet roken, voorzichtig met alcohol en de zon en vooral veel groente en fruit eten. Wellicht doe ik per ongeluk nog wel meer goed ;-)
      Ik smeer alleen kokosolie op mijn gezicht en ook alleen als mijn huid trekkerig aanvoelt.
      VeggieMo

      Verwijderen
    3. En sinds enige tijd is ook bekend dat voeding/leefstijl weg degelijk kan zorgen voor wijzigingen in dna/genen.
      Dus al heb je "rimpelige genen" je hebt nog steeds zelf ook invloed daarop!

      Verwijderen
  7. Ik begin de ochtend met een paar plensen koud water en smeer mijn gezicht vervolgens in met Nivea uit het bekende blauwe blik. Vast niet nodig maar ik vind het zo heerlijk ruiken.Gebruik het al bijna 30 jaar. Deo gebruik ik ook net als make-up, maar geen foundation. Voor het slapen gaan was ik mijn make-up van mijn gezicht met een washand met koud water en plens daarna nog een paar keer koud water over mijn gezicht. Bodylotion gebruik ik nooit, heb ik een hekel aan. Groeten van Elle

    BeantwoordenVerwijderen
  8. "Want de Nederlandse vrouw gebruikt (volgens Ultee) dagelijks negen tot twaalf verschillende huidproducten per dag."

    Wat?! Dat is een hoop werk! En geld inderdaad. Ik heb ook niet zo'n makkelijke huid, maar geloof meer in heling van binnenuit. Als ik even geen alcohol drink, zie ik binnen een paar dagen al verbetering.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 9 tot 12 verschillende producten vind ik ook erg veel, maar ik neem aan dat daar ook make-up onder valt.
      Als ik naga wat heel veel vrouwen die ik ken doen:
      Je begint 's ochtends met een douchegel, dan smeer je je huid in met een bodylotion, bodycrème of bodymilk en je brengt make-up aan op je gezicht. Oogschaduw, lippenstift en een foundation, een beetje lipgloss over de lippenstift. Deodorant, een parfum en 's avonds moet de hele boel er weer afgeschminkt, misschien dan even een scrub om alle dode huidcellen te verwijderen en dan moet er natuurlijk weer gesmeerd worden, want dan is de hele natuurlijke bescherming van je huid volledig verwijderd.
      Tussendoor na de afwas of na het soppen een beetje crème op je handen.

      Verwijderen
  9. Nee, dat wist ik niet! En ik gebruik nooit dagcreme en zo, omdat ik het teveel gedoe vindt. Dat geeft dus minder dan ik dacht!

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik smeer eigenlijk alleen een nacht creme op mijn gezicht verder helemaal niets, nooit gedaan ook.. die nachtcreme smeer ik ook pas sinds kort.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik smeer zelf wel elke dag een licht-vettende creme. Helaas heb ik een erg droge gezichtshuid. Als ik niet smeer voelt het de hele dag heel trekkerig en onprettig. Oud worden maak ik me vefrder geen zorgen over.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. voldoende omega 3 vetten consumeren zit in vette vis en lijnzaad en algenolie. Dat zorgt voor voeding van binnenuit Daarnaast is voor vrouwen in de overgang omega 7 goed om slijmvliezen (ogen, mond en vagina) en huid minder droog te laten zijn, dit zit in duindoornbes, helaas krijg je dus alleen binnen als je een supplement slikt. Daarnaast voldoende vocht halen uit fruit en groente, voldoende drinken helpt maar ten dele. Als je veel zwemt wordt de beschermlaag van de huid ook fors aangetast door het gloor, dat kan jeuk veroorzaken, een zachte olie met 1 ingrediënt bv. amandel of kokosolie kan de jeuk dan verhelpen Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hier nog zo'n niet-smeerder. En het bevalt uitstekend. Ik was mijn haar met shampoo en verwacht dat het uitspoelen van mijn haar de rest van mijn lichaam schoonwast. Verder gebruik ik deo en tandpasta en that's it. Nooit een droge huid oid. En het past ook nog eens goed bij mijn enigszins luie aard :-).

    BeantwoordenVerwijderen
  14. ......9 tot 12 huidprodukten per dag? Stond er niet bij waar de Nederlandse vrouw dat opsmeert? Ze mag wel een uur eerder opstaan om dat voor elkaar te krijgen. Ik gebruik alleen een huid- en milieuvriendelijke deodorant, een goede voetencreme, kokosolie voor mijn romp en ledematen en een geIchtscreme zonder allerlei troep. Dat is 4 en ik kan er, behalve een nachtcreme en handencreme, niets meer bij bedenken, Ben zo benieuw naar de andere 3 of 6 smeersels...... ��

    BeantwoordenVerwijderen
  15. azijn op een beetje papier/restje stof onder oksels , azijn werkt antibacterieel ,de goedkoopste deo en er is ook nog steen (de heren gebruikte dat vroeger bij het scheren(tegen het bloeden)als je goed zoekt bij het K-vat dan vind je er misschien nog ééntje , goedkoop,gezond,natuurlijk en je doet er lang mee!!
    als azijn je tegenstaat ,appelazijn kan ook of citroensap!!lieve groet jezebelle

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bijt azijn of citroensap het kleur van je t shirt of blouse niet af ?

      Verwijderen
  16. Ik denk dat ook hier de regel geld overdaad schaad .Ik heb best een gevoelige huid en ook erg droog nu ik 66 ben ,ook heb ik als bijwerking van medicatie een vorm van Psoriasis en ook hier geld smeren om de jeuk wat te beperken .Ik douche gewoon elke dag en gebruik deo en dag creme ,ik wil absoluut niet naar zweet ruiken en een trekkerig gezicht voelt ook niet erg fijn .Ooit zat ik vol met eczeem/uitslag en wat bleek ,ik had uitdroging eczeem ! en het advies van de dermatoloog was smeren smeren en nog eens smeren met body lotion ! Ik weet best dat het niet goed is om enorm veel op je gezicht te smeren en gebruik af en toe wat foundation omdat ik erg bleek ben ,gewoon met lauw water afwassen en wat [ goedkope] dag creme erop . In al die onderzoeken lijkt het wel een soort heksenjacht op alles wat slecht is .Ik denk dat het gewoon een kwestie is van kijken wat je huid verdraagt ,en ja ik gebruik ook regelmatig lekker geparfumeerde body cremes/lotions

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik was me met water.
    Ik douche met klein pietsie zeep als ik goed gezweet heb. Dat is meestal als ik een uur of meer gefietst heb. Verder smeer ik met baby-olie, en dat alleen na zo'n zweet+zon gebeuren.
    Maar ik ben gewoon lui. Al die producten uitzoeken, kopen, en elke dag erop smeren en met het juiste spulletje er ook weer afhalen, pfffff.... Dat lukt me niet. Laat mij maar gewoon met de hand afwassen en fietsen naar alles op 20 km afstand. Zo lui ben ik nou eenmaal. tja, ieder z'n meug he.
    Wel blij te horen dat mijn luiheid nog een gezonde kant heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, wat een tijd kost dat allemaal! Volgens mij kan ik een kwartier langer blijven liggen s ochtends en een kwartier eerder slapen s avonds door minder smeren. Joepie! Voldoende nachtrust is nooit optioneel tenslotte :-)

      Verwijderen
  18. Het verschilt enorm of je je met hard of zacht water wast. Ik was vorige week op de Veluwe en daar voelt je huid helemaal niet trekkerig na het douchen, terwijl hier, in het westen, je huid helemaal droog en strak is na het wassen. En dan smeer ik lekker Nivea oid.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Beste zuinigaan, jij smeert niet of nauwelijk. Lichaamshaar zul je dan ook wel welig laten tieren. Make-up, vast niet mee bekend. Parfum...veel te duur, onnodig. Begrijpelijk dat jij al jaaaaaaaaren vrijgezel bent. Prettig leven verder.

    Mariska

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een chagrijnige reactie!
      Niet smeren zorgt voor een gave huid. Dus waar gaat het over?
      Ik gebruik inderdaad geen make-up, dat is vooral omdat ik vind dat ik er niet mooier op word met lipstick of oogschaduw.
      Van parfum moet ik door mijn astma meestal hoesten, dat doe ik mijzelf niet aan.
      Ik heb, zeker na de overgang, nauwelijks lichaamsbeharing. Van welig tieren van haar is geen sprake.
      Toch lief dat je mij verder een prettig leven toewenst ;-)

      Verwijderen
  20. Hoezo zou het niet gebruiken van make up of parfum ervoor zorgen dat je vrijgezel blijft? De meeste mannen die ik ken houden helemaal niet van make up en hebben een vrouw het liefst zo naturel mogelijk.
    Wat betreft parfum, volgens mij is het in de liefde juist belangrijk dat je elkaars lichaamsgeur lekker vindt, en met parfum maskeer je dit alleen maar...

    Esther

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Smeren helpt mij ook maar weinig; het is als dweilen met de kraan open. Weet je waar ik pas een zachte huid van krijg? Van alle rust en vet eten in de kerstvakantie. Echt, ik heb een babyhuidje nu. Ik kan er weer helemaal tegen!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. tja, lieve zuinigaan het kan niet anders dan dat ze chagrijnig lopen hé want géén tijd om van het leven genieten! als je moet onder de zonnebank liggen en scheren en je tandenkapot bleechen en je krom moet werken om de laatste mode te kopen en een auto met afbetaling en en en
    sommige mensen zijn zo "arm van geest" laat maar lopen ! het is vooral zielig voor hun zelf ! en ik ben nog niet in de overgang dametje ben van bouwjaar '69 en smeerde ook nog nooit buiten die blauwe pot en ik zie er best nog jong uit ! het zit in je hart en als je van binnen een mooie en goed mens bent of probeert dan straal je dat ook uit en gezonde voeding en drinken en al de rest is commercie !!
    willen ze je laten geloven dat je niet zonder kan dat het zo moet ga es op reis naar een Afrikaans land en kijk en leer en besef ...
    rimpels en ogen vol wijsheid en grijs haar kunnen best mooi zijn ! maar ogen en rimpels vol bitterheid en nijd daar gaat géén enkele pot tegen helpen!
    en van oorsprong is het veel beter dat je haar op sommige plaatsen laat staan ! de natuur zit zo mooi in elkaar net zoals je je haar beter niet te vaak wast en je huid ook niet toch niet met zeep (al van parabene gehoord ,zorgt voor kanker en onvruchtbaarheid! zit ook in producten van bij de apotheek!)laat ieder mens in zijn waarde jongedame?
    en als je alleen maar "zever" te zeggen hebt dan is zwijgen goud waard !
    en mevr?zuingaan goed gezegd ! lieve groet Jezebelle

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Wat een rot opmerking zeg dat is toch niet nodig zo

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Arrgh...zijn de puur-natuur types betere mensen dan dames die er van houden te smeren en make-up gebruiken ?? Nee toch . Het 'wij zijn beter dan de rest' steekt hiet wederom de kop op. Die beledigingen en nare woorden over en weer zijn behoorlijk kinderachtig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn blog ging niet over of het smeren of niet een relatie heeft met een beter menstype.
      Het ging er om dat de reclame ons wijsmaakt dat make-up, smeren en huidverzorging onontbeerlijk is, terwijl het gebruiken van dergelijke middelen soms zo ongeveer gelijk staat aan het toebrengen van lichamelijk letsel.

      Verwijderen
  25. Beste Jezebelle,

    Dus als je jezelf goed verzorgt, parfum op, leuke kleding, nagels lakken, regelmatig naar de kapper, bikinilijn bijwerken, okselhaar verwijderen, bodylotion gebruiken, shampoo en crèmespoeling, 3 x p/dag tandenpoetsen, flossen/rageren, scrubben onder de douche, minstens 1 x per dag douchen,.....................
    Beste Jezebelle, dan ben je volgens jou arm van geest...?

    Volgens mij ben jij een dichtgeslibte Christelijke trut uit een of ander Zeeuws dorp waar de tijd 50 jaar stil bleef staan.

    Regina

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat jij goed verzorgen noemt, staat voor nogal wat mensen gelijk aan het jezelf toebrengen van letsel.
      Ik zou zeggen: leven en laten leven. Als jij je happy voelt met uitgebreide verzorging en je krijgt er geen huidproblemen van: gewoon doen!

      Het is alleen niet zo dat mensen die minder met zepen en geurtjes in de weer zijn, ouderwets zijn.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.