Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
vrijdag 9 februari 2018
Vegetarische vrijdag - is vegetarisch eten gezonder?
Er wordt vaak gezegd dat vegetarisch eten gezond is. Maar waarom is dat zo? Waarom zou vlees eten ongezond zijn?
Vlees eten hoeft niet ongezond te zijn, maar vegetariërs besteden veel aandacht aan hun voeding, ze laten niet alleen vlees staan, maar ze vervangen vlees door andere soorten eiwit en vitamine B12. Ze zoeken alternatieven voor vlees en die zijn vaak gezonder.
Wat maakt niet vlees eten gezonder?
Vegetariërs eten vaak meer groenten en fruit. Nogal wat vleeseters halen de norm van minimaal 200 gram groenten en 2 stuks fruit lang niet. Gevolg is dat vegetariërs meer vezels binnenkrijgen. Zoals bekend zijn vezels erg belangrijk voor gezonde darmen.
Ook eten vegetariërs in de regel meer noten. Dit gebeurt in de vorm van notenpasta's als broodbeleg, maar ook bij de warme maaltijd. Die noten zitten vol met gezonde vetten, zoals omega 3 en omega 6 en die zijn veel beter dan de ongezonde vetten die in zuivel en vlees zitten.
Er is vlees waarin hormonen en resten van antibiotica zitten. Een vegetariër krijgt dergelijke hormonen en antibiotica niet binnen, want die eet geen vlees.
Wat vind jij van de gezondheidsaspecten van vegetarisme?
Labels:
Gezondheid,
Vegetarisch
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
In de EU mogen hormonen en antibiotica niet in vlees en zuivel aanwezig zijn. Hier wordt streng op gecontroleerd.
BeantwoordenVerwijderenAls een koe antibiotica heeft gekregen moet er minstens 5 dagen geen antibiotica in de melk aangetoond worden voor het weer geleverd mag worden bijvoorbeeld. Dit wordt door de veehouder gecontroleerd maar ook door de tankwagen voor het de tank in gaat. En vervolgens ook nog op het lab waar de melk verwerkt gaat worden bijvoorbeeld. Het zijn uiterst gevoelige testen die ook steeds gevoeliger worden.
In Amerika mag dit allemaal wel, daarom wordt er ook bijna geen vlees en zuivel vanuit Amerika naar ons ge-exporteerd en andersom juist wel.
Veel literatuur over vega-voeding wordt vertaald uit het Amerikaans en dit verhaal over hormonen en antibiotica wordt steeds klakkeloos meevertaald zonder dat er goed naar de europeese situatie wordt gekeken.
Een aantal jaar geleden heeft bijvoorbeeld Campina vele liters melk en melkproducten moeten terughalen omdat 1 boer toch te snel heeft geleverd. De controles zijn daarna nog verder aangescherpt.
En bij de boer wordt ook nog eens door externen gecontroleerd of alles volgens de regels verloopt. Mijn zusje (voedingsmiddelentechnoloog)heeft bij zo'n bedrijf gewerkt, en het gaat er behoorlijk streng aan toe hier in Nederland wat dat betreft.
VerwijderenVegetarisch is wel vaak slecht voor het milieu:
BeantwoordenVerwijderenhttps://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/vegetarisch-en-gezond-eten-vaak-slechter-voor-het-milieu
Laten we eens kijken wat er staat ...
VerwijderenWetenschappers van de Carnegie Mellon Universiteit onderzochten de CO2-uitstoot bij de productie van duizend calorieën van verschillende voedingsmiddelen. En wat blijkt? Bij de teelt van 'gezond' sla komen veel meer broeikasgassen vrij dan bij de productie van het 'ongezonde' bacon.
"Veel normale groenten vereisen per calorie meer grondstoffen dan je denkt. Vooral aubergine, selderij en komkommer komen slecht uit de bus, vergeleken met varkensvlees of kip."
Dan moet je dus wel bedenken, dat ze het per kcal bekeken hebben. Een aubergine is 25 kcal per 100 gram, stel je eet 200 gram op een dag (best al veel, de aanbevolen hoeveelheid groente) dan is het 50 kcal. Als je spek eet (bacon) bij je avondeten, dan eet je al snel 100 gram, en dit is bijna 900 kCal.
Dus je moet 18 dagen elke dag 200 gram aubergine eten om dezelfde aantal kCal binnen te krijgen als bij één keer 100 gram bacon eten...
Stel dat 4 kg aubergines (900 kCal aan aubergines) eten 2 x zoveel CO2 uitstoot veroorzaakt als 100 gram spek (900 kCal) eten ... dan kun je nog veel beter 200 gram aubergines eten bij je avondeten dan 100 gram bacon...
Ook voor je eigen gezondheid.
Vegetariers eten niet alleen groenten, net zoals vleeseters niet alleen vlees eten. Vergelijk tussen tofu, tempeh e.a. eiwitrijke vegetarische producten met bv. bacon zou eerlijker zijn.
VerwijderenOh mijn god, wat een ontzettend dom artikel... Wie haalt er nou zo veel calorieën uit sla en komkommer?!
VerwijderenKomkommers zijn i.d.d. erg slecht wat CO2 footprint betreft. Meestal komen ze uit de kassen in het Westland, gestookt op duur aardgas. De fructoses in komkommer geven toch een relatief grote energieopbrengst (Cal./Joules). Verder wordt er erg veel water verbruikt bij het telen van deze mooie groente. Helaas niets voor niets in deze wereld.
VerwijderenMaar Petra, als je maar 200 gram aubergines eet, moet je nog ergens 1950 kcal vandaan halen. Je vergelijking is scheef, je moet wel het complete eetpatroon vergelijken, de hele 2000 (1600-2400 kcal) per persoon per dag.
BeantwoordenVerwijderenWat doen de noten qua broeikasgassen?
Verder goeie opmerking van Sharon. Is mbt voedingswetenschappen in het algemeen een grote ergernis voor mij, het klakkeloos overnemen van vooral Amerikaanse onderzoeken. De glucosefructosesiroop bijvoorbeeld die daar zo populair is, en vreselijk slecht, en de basis van alle doemverhalen over suikers, die gebruiken we hier vrijwel niet.
Mijn dochter mag door voedselintoleranties, darm problemen en chronische lyme heel veel niet eten en wij lezen dus bij het boodschappen doen elk etiket (zelfs als het een product is dat we al eerder hebben gekocht) en dan kom ik de term glucosefructosesiroop toch wel erg vaak tegen.
VerwijderenIk geloof niet in het uitsluiten van normale voedingsmiddelen. Ik eet weinig vlees, maar sluit het niet uit. Ik voeg nooit zelf suiker toe aan maaltijden of dranken, drink af en toe wel gewoon sap of cola (regular!) maar ga dranken met suikervervangers uit de weg.
BeantwoordenVerwijderenVoor alles is in mijn beleving een gezonde middenweg. Als je een heel specifiek dieet gaat volgen uit eigen beweging (zonder medische indicatie en niet gehinderd door enige kennis)dan kun je veel schade aanrichten. Schade die zich niet op korte termijn manifesteert, maar op lange termijn wel voor tekorten of intoleranties kan zorgen.
Ik zou zeggen: eet groente en fruit, voeg er soms wat vlees aan toe, drink water, thee en af en toe ook gewoon eens limonade (of wat je dan ook maar lekker vindt), eet bewust, snoep met mate - maar geniet ook echt van alles wat je doet, zowel gezond als minder gezond.
Helemaal mee eens. Alles met mate in plaats van al die hypes tegenwoordig. Het lijkt wel of iedereen ergens intolerant voor is. Gewoon een beetje opletten. Wij gebruiken geen extra suiker, geen extra zout en eten verder gezond en van het seizoen.
BeantwoordenVerwijderenDit is typisch zo'n geval van: is er een oorzakelijk verband of is er sprake van een correlatie. Als ik het zo lees eten vegetariërs bewuster, en daardoor uiteindelijk gezonder. Dus het gezondheidsaspect zit 'm niet per se in het vlees.
BeantwoordenVerwijderenHuisvlijt
Ik vermoed dat het ongezonde van vlees ook vaak zit in de hoeveelheid (kant-en-klaar) sausjes die er overheen worden gegoten. En idd de enorme hoeveelheden die worden weggewerkt.
BeantwoordenVerwijderenAls men vlees zou eten zoals in de jaren vijftig, waren de problemen al heel veel minder.
Maar pas op:
BeantwoordenVerwijderenhttps://www.geenstijl.nl/4702112/groente_drie_keer_slechter_voo/
Dit gaat toch niet over de gezondheidsaspecten van vegetarisme. We hebben het hier over CO2 uitstoot die slechter is dan bij niet-vegetarisch voedsel. Beetje "off topic"
VerwijderenIk vind het prima dat je aandacht voor vegetarisch eten geeft, maar doe dat dan wel zonder onwaarheden. Hormonen in vlees zijn al meer dan 50 jaar verboden in Nederland, antibioticaresten komen niet voor in de voedselketen omdat er strenge regels zijn voor dieren die antibiotica gebruikt hebben, wachttijd enzo.
BeantwoordenVerwijderenIk eet zelf bewust, ook bewust wel vlees, maar vaker zonder vlees. Ik deel liever recepten zonder vlees dan dat ik een lesje geef over hoeveel beter het wel niet is. Er zijn zoveel dingen die beter kunnen, op het gebied van eten, energie, omgaan met elkaar, dat we het eigenlijk nooit ergens goed zouden kunnen doen.
Hier een 61 jarige al heel lang veganist en fit en gezond.
BeantwoordenVerwijderenMarina
De gemiddelde vegetarier zal mss beter op zn voeding letten en meer met gezondheid bezig zijn dan de gemiddelde vleeseter. Maar bestaat de gemiddelde vlees-danwel vegetarisch etende mens wel?
BeantwoordenVerwijderenIkzelf ben al 25 jaar vegetarisch, en ik zal zeker wel aan mijn aanbevolen 200 gr groenten per dag komen, maar ik snoep heel erg graag en veel. Dus ben ik als vegetarier dan gezonder bezig dzn de gemiddelde vleeseter? Geen idee, en het boeit me ook zo niet. Ik ben vege uit principe. En of dat dan uiteindelijk beter of slechter is voor het milieu boeit me eerlijk gezegd ook niet zo.
De manier waarop we met dieren omgaan is gewoon degoutant, en als meer mensen een beetje principes zouden hebben, zou er mss wel even veel vlees gegeten worden, maar dan zou de manier van slachten en omgaan met dieren zodanig zijn dat vlees ook eerlijk op je bord terecht komt. En dán mag je net zoveel vlees eten als je zin hebt, voor mij.
Nina
Hier een vleeseter met mate. En onzin dat een veganist gezonder leeft. Ik ben 58 en erg fit en slank. En eet dus vis,vlees groente en fruit, noten en 1 of 2x per dag iets met suiker.
BeantwoordenVerwijderenHier een vleeseter van 72, al bijna sinds geboorte, fit en gezond. Joop.
BeantwoordenVerwijderenSchoonmoeder van 97 heeft naar onze inzichten ongezond geleefd. Veel bewerkt vlees, weinig groente en fruit, arme periodes met elke dag friet. Ze woont nog zelfstandig. Haar geestelijke vermogens top. Lichamelijk ook goed. Slikt geen enkel pilletje. Woont al 77 jaar in een min of meer ongezonde omgeving met veel bestrijdingsmiddelen en meer kankergevallen dan gemiddeld.
BeantwoordenVerwijderenWat ik er mee zeggen wil, is dat je op persoonsniveau weinig conclusies kunt trekken. Mogelijk heeft het bij haar heel goed uitgepakt dat ze haar gewicht altijd laag en constant gehouden heeft. Wie zal het zeggen.
Waarschijnlijk zijn het vooral de genen die ervoor zorgen dat je oud wordt en tot op hoge leeftijd gezond blijft.
VerwijderenBelangrijke factoren: roken en alcohol. Als je niet rookt en weinig alcohol drinkt, dan heb je als je goede genen hebt, veel kans om heel oud te worden.
@anoniem 14.30: in dat laatste zou best iets kunnen zitten: http://vumagazine.nl/jong-blijven-is-vooral-slank-blijven/?utm_source=nieuwsbrief%20-%20VU%20Magazine&utm_medium=email&utm_term=&utm_content=&utm_campaign=
VerwijderenVoor je karma zal het wel uit maken maar in dit stoffelijke bestaan. Ik denk niet dat het zo eenvoudig te zeggen is . Als een vega veel snoept of rookt of drinkt of gestrest is dan zal dat ook ongezond zijn .
BeantwoordenVerwijderenAls je telomeren maar lang genoeg zijn !
BeantwoordenVerwijderenWij kennen hier een sportman heeft nooit gerookt nooit alcohol gedronken, weinig tot geen vlees, veel groenten gegeten en wat blijkt maagkanker met uitzaaiingen.
BeantwoordenVerwijderenTja als je zo iets hoort dan denk je, leven is gevaarlijk en niemand weet of hij/zij het bij het rechte eind heeft door wel of geen vlees te eten.
Alles met mate ook stress en snoepen en hopen dat je de goede genen hebt voor een lang en gezond leven.
Niemand heeft hiervan de wijsheid in pakt!
Het maakt niet zoveel uit. Er zijn gezonde vleeseters en ongezonde vegetariers en omgekeerd. Als je je niet prettig voelt of kwalen hebt en je kunt dat door je voeding veranderen , doe het. Maar zoals al eerder gezegd, het ligt vooral aan je genen.Ook in mijn familie kregen niet rokende of drinkende mensen akelige kanker, en mensen van de 'koude' kant die rookten en behoorlijk dronken werden 80+.
BeantwoordenVerwijderen