donderdag 8 maart 2018

Belastingfraude? Nee toch maar niet!

Heel even heb ik er over gedacht om bij de belastingaangifte de bijverdiensten op dit blog te "vergeten" en dus niet te vermelden. Toch doe ik dit niet, net als vorige jaren overigens.

Waarom wilde ik frauderen?
-Wat ik moet betalen is zo'n groot percentage van de verdiensten dat het niet heel fijn is. Ik betaal namelijk neer dan de helft belastingen.
- De bruto inkomsten voelen als zijnde van mij en niet van de belastingdienst. Ik ben van oudsher gewend mijn inkomen netto te krijgen. "Schoon" zoals dat ook wel genoemd wordt. Dat inkomen dat ik binnen kreeg, was dus helemaal van mij. Inkomen uit werk, of een uitkering, of een studiebeurs. Wat ik ontving, dat was van mij en daar kon ik vrij over beschikken. Het voelt nog steeds vreemd dat dit niet zo is met bijverdiensten.
-Vorig jaar was het bij de belastingdienst een rommeltje, een chaos en waarom zou het nu beter zijn, dus ik kon het er best op wagen!
-Bij Google AdSense en bij Euroclix zijn geen burgerservicenummer van mij bekend, dus hoe met de belastingdienst er achter komen wat mijn bijverdiensten bij deze twee organisaties zijn?

Waarom doe ik wel aangifte? 
- Omdat ik heel goed weet dat er over het inkomen van mijn blog  nog belasting betaald moet worden.  Ik ben prima op de hoogte van de regels. Frauderen zou bewust frauderen zijn en niet per ongeluk of zo.
- Daarnaast doe ik mijn medemens er mee te kort als ik geen aangifte doe en alle geld zelf houd. Als iedereen fraudeert, waar moeten dan het onderwijs, gezondheidszorg, ouderenzorg, bijstand of andere voorzieningen van betaald worden?

17 opmerkingen:

  1. Volgens mij kun je ook een flinke boete krijgen als ze er achter komen dat je fraudeert.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb deels wel moeite met belasting betalen omdat er zoveel verkwist wordt. Maar we hebben het al met al heel goed geregeld in Nederland

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Van Euroclix staat het ook mooi op je site :-) Vroeger, toen ik op een accountants- en belastingadvieskantoor werkte heb ik geleerd: ik zou graag veel belasting betalen. Dat betekent dat je vermogen hebt, veel verdiend of beide. Of in jou geval wat bijverdiend. Ik maakte een opmerking in de trant van " die mag veel betalen" en toen liet iemand mij een belastingaanslag van een klant zien van bijna 1 miljoen gulden. Wow. Dit is me altijd bijgebleven.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je kan wel kosten aftrekken van je bijverdiensten. Wat zijn die kosten? De helft van je computerkosten en internetabonnement, klein schrijfgerei en de helft van je krantenabonnement.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat ga ik ook doen, en 1/2 van mijn abonnement op het tijdschrift Genoeg.

      Verwijderen
    2. Sorry hoor maar kan me niet voorstellen dat de helft van je comp. en internet kosten onder de aftrekposten vallen omdat deze ook voor prive gebruik zijn. Ik lees hier ook niets over artikelen van het tijdschrift Genoeg. Naar mijn mening gewoon belasting betalen, zoals ik doe. Dat dit je hobby is en je er wat geld mee verdient moet je maar als winst zien en dan is elke euro er één!! Wees tevreden met wat je hebt!!

      Verwijderen
    3. Anoniem, je mag gewoon aftrekposten opgeven die verband houden met je inkomen. Dus kosten die je gemaakt hebt om je inkomen te verdienen. Dat je e computer en het internetabonnement ook prive grbruikt dat klopt, vandaar dst zuinigaan het ook maar gedeeltelijk opvoert. Is gewoon de normaalste zaak van de wereld en heeft niets met ontevredenheid te maken.

      Verwijderen
  5. Verstandig om het op te geven! Inderdaad misschien nog kosten aftrekken? Zelf heb ik vorig jaar niets verdiend met m'n blog. Wellicht dat ik komend jaar een paar tientjes verdien die ik op kan geven. Geen idee of daar een drempel voor is, zie ik dan wel weer ;)...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Je kunt niet meer dan de helft belastingen betalen, tenzij je al heel veel verdiend hebt in loondienst. Het lijkt veel omdat er geen enkele korting meer toegepast wordt, zoals arbeids en heffingskortingen die je wel in loondienst krijgt en al in je loondienst hebt verbruikt. Wil je hier meer over weten kijk dan eens op: https://financieel.infonu.nl/belasting/79406-hoeveel-belasting-moet-ik-betalen-over-extra-inkomsten.html
    Hier staat goed uitgelegd waarom het voelt als extra veel betalen, maar ook als je meer in Loondienst gaat verdienen heb je op een gegeven moment alle voordelen gehad en ga je over elke euro steeds meer belasting betalen tot uiterlijk ca 50% van elke euro. Het is erg netjes als je het opgeeft, dat zal ook veel niet gebeuren. Zelf geven we ook netjes alles op.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Eerlijkheid duurt het langst!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dat mensen die genoeg hebben zich ook nog eens schuldig maken aan fraude is voor mij de overtreffende trap van hebzucht. Ans

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat klopt. En dat doet zuinigaan dan ook niet. Het is wel even door haar hoofd gegaan, vertelt ze heel eerlijk. En laten we onszelf toch alsjeblieft niet wijsmaken dat we zelf nooit zulk soort gedachten hebben. Het gaat er uiteindelijk om wat je gedaan hebt, niet wat je gedacht hebt.

      Verwijderen
    2. Mijn reactie was dan ook bedoeld voor mensen die het daadwerkelijk doen, niet degene die eerlijk toegeven dat de gedachte er wel was. Niemand is heiliger dan de paus is de uitspraak toch?

      Verwijderen
    3. Mijn opmerking was dan ook niet voor haar bedoeld. Alleen voor mensen die het wel doen en dan ook nog eens op grote schaal. Dat zij er over nadacht en dat hier vermeld is misschien voor anderen juist aanleiding om er over na te denken en ook eerlijk te zijn . Ans

      Verwijderen
  9. Niets over Internationale Vrouwendag vandaag?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar heb ik nog wel over gedacht. Ik had een opzetje gemaakt, maar was eigenlijk niet tevreden over mijn stukje, dus plaatste ik het niet.
      Het ging over het geringe aantal vrouwen aan de top van bedrijven.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.