Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 9 maart 2018

Vegetarische vrijdag - een lekker en goedkoop recept!

Als ik kook, maak ik zelden gebruik van recepten. Ik kook al 45 jaar voor mezelf en eventueel aanwezige familieleden en/of vrienden en bijna altijd improviseer ik op basis van wat in huis heb of ik gebruik een reeds veel beproefd recept.

Laatst had ik heel veel groenten gekocht en een deel van die groenten moest nodig op!
Tijd voor een lekkere maaltijdsoep! Daarbij verzin ik dan zelf wat er in gaat.

Wat zat er in (voor 3 personen)?
Broccolistronk en de stronk van een enorme bloemkool + het blad daarvan (de roosjes waren al gebruikt)
Het groen van 3 grote preien (de preien wogen 1 kg, hiervan ging ongeveer de helft door de soep)
1 grote winterwortel
2 peterseliewortels
2 gedroogde rode pepers (daarvan werd de soep nogal heet, als je de soep minder heet wilt hebben, neem dan een verse rode peper of 1 gedroogde peper.)
3 tenen knoflook, in plakjes
ca. 100 gram volkoren tarwemeel
een blikje kikkererwten (ik gebruikte zelf een bakje ingevroren erwten, ongeveer 300 gram)
een flinke lik pindakaas
de olie van gedroogde tomaten op olie (was een rest, zonde om weg te gooien) + wat zonnebloemolie
2 groentebouillonblokjes
heet water, tenminste 1 liter
wat fijngesneden bosui of peterselie (bedoeld als garnering)

Bak zachtjes het groen van 3 preien en de knoflook in de olie, en doe de in blokjes gesneden peterseliewortel en winterwortel, broccoli en bloemkool er bij. Voeg het water toe en de bouillonblokjes en de rode peper en stoof in 30 minuten gaar. Strooi dan het meel over de soep en roer door. Als zich wat klontjes vormen, is dat niet erg, dat lost zich wel op als je de staafmixer gebruikt. Voeg de pindakaas en de kikkererwten toe.
Fijn maken met een staafmixer. Hoe fijn je het maakt is aan jou. Ik houd niet van een egale brei, waarin je niets meer van de ingrediënten terugvindt, maar zie liever wat herkenbare stukjes terug van de ingrediënten.
Maak op smaak met peper en zout.

Strooi ter garnering wat fijngesneden bosui of peterselie over de soep.

11 opmerkingen:

  1. Wat een leuk idee, pinda kaas door de soep!
    Je brengt me op een idee, vroeger maakte ik pindasoep.
    Ik ga eens opzoeken Hoe ik dat deed.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kook ook al heel lang improviserend met wat er is en als ik dan een recept voorbij zie komen dat me lekker lijkt is het meestal ook weer net iets anders dan het origineel.
    Wat soms wel jammer is dat je iets heel geslaagds niet meer exact kan reproduceren.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Klinkt goed! Ik mijd meel in recepten vanwege coeliakie. Om de soep te binden zou ik aardappel erbij doen.
    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Die stronken doen mij een beetje aan GFT-bak denken, maar gepureerd merk je daar natuurlijk niets van!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik gebruik de stronken ook heel klein gesneden door mijn macaroni saus of doe ze bij mijn stamppotten daar merk je niets van. Wortels en komkommers schil ik ook niet meer , was ze alleen goed voor gebruik.

      Verwijderen
  5. Dat klinkt heerlijk! Een heel goed idee om zo'n soep te maken van groenten die op moeten.

    Een andere tip die ik wel eens gelezen heb en die hier misschien ook mooi op aansluit: als je groenten snijdt en daar bepaalde dingen niet van gebruikt, bijvoorbeeld een kontje van de ui, loof van de wortel, enzovoorts, dan kun je die dingen in zo'n zak in de diepvries bewaren. Later kun je die gebruiken om een lekkere bouillon van te trekken. Zuinig en dus ook heel lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Om bouillon te maken gebruik ik ook het afgietwater van mijn groentes na het koken.

      Verwijderen
    2. Ik gebruik altijd de zweetsokken van mijn man om bouillon van te trekken!
      (Dit is een GRAPJE).

      Verwijderen
  6. Met walnoten kun je ook veel doen !

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dit is een typische “ gaarkeukensoep “.

    Ingeborg

    BeantwoordenVerwijderen