vrijdag 30 maart 2018

Vegetarische vrijdag - nooit geweten dat er zo veel eiwit in brood zat!

Pas kortgeleden heb ik ontdekt hoeveel eiwit er eigenlijk in brood zit!
Bij volkorenbrood is dat volgens het Voedingscentrum  11 gram per 100 gram brood.
Als je deze hoeveelheid vergelijkt met hazelnoten, dat is het verschil niet erg groot, want in hazelnoten zit 14 gram eiwit per 100 gram (bron: Voedingscentrum).

Wist ik dan helemaal niet dat er eiwit in brood zat? Ja, eigenlijk ook weer wel, want ik weet dat de eiwitrijke vleesvervanger seitan uit tarwemeel gemaakt wordt. Dus ik had het kunnen weten.
Alleen, ik eet nooit seitan, ik ken dat product alleen van naam, maar verder niet.
Eiwit is een aminozuur. Als je al je aminozuren uit planten wilt halen, dan kun je dat doen door bonen, erwten, noten, granen (bijvoorbeeld brood of pasta) en paddenstoelen te eten.

Aanbeveling op de site van het Voedingscentrum:
Aanbevolen hoeveelheid eiwit
Gemiddeld hebben gezonde mensen per kilogram lichaamsgewicht 0,8 gram eiwit per dag nodig. Dat komt neer op zo’n 56 gram eiwit voor iemand van 70 kilo.
De richtlijn van de Gezondheidsraad is hierop gebaseerd. Gemiddeld moet volgens de Gezondheidsraad bij volwassenen ten minste zo’n 10% van alle calorieën afkomstig zijn uit eiwit.
De precieze behoefte hangt af van het lichaamsgewicht, leeftijd en omstandigheden. Ook verschilt de behoefte van persoon tot persoon. De ene mens heeft immers meer spierweefsel dan de andere. Verder benut de een meer aminozuren uit eiwit in eten dan de ander. De meeste mensen eten zelfs meer eiwit dan nodig is. Dat heeft geen voor- of nadelen voor de gezondheid. Veel eiwit eten is wel slecht voor baby’s en mensen met nierproblemen.

Vegetariërs en veganisten
Bij de aanbevelingen heeft de Gezondheidsraad rekening gehouden met een gemiddeld Nederlands eetpatroon met meer dierlijke dan plantaardige producten. Vegetariërs en vooral veganisten hebben meer eiwit nodig om alle essentiële aminozuren binnen te krijgen. Dat komt doordat plantaardig eiwit minder essentiële aminozuren bevat dan dierlijk eiwit. Veganisten hebben tot 25% meer eiwit nodig. Dat komt neer op zo’n 15 gram per dag extra voor een volwassene. Verder moeten vegetariërs maar vooral veganisten erop letten dat ze verschillende bronnen van eiwit eten. Dat is belangrijk om voldoende van alle essentiële aminozuren binnen te krijgen.

Moet je als vegetariër op eiwitten letten?
Als ik bovenstaande aanbevelingen van de Gezondheidsraad lees, dan moet je inderdaad als je bijna alleen maar planten eet, goed in de gaten houden dat je iedere dag eiwitten eet uit verschillende  bronnen. Dus noten èn granen èn peulvruchten zoals soja. 

Het is heel fijn dat er redelijk wat eiwit zit in brood, want dan kan ik in combinatie met bijvoorbeeld pindakaas al bij het ontbijt een gezonde hoeveelheid eiwitten eten!

Let jij er op voldoende eiwit te eten?  

16 opmerkingen:

  1. Ik maak sinds kort zelf seitan en dat is echt een blijvertje! Heerlijk gewoon!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Door af en toe wat vlees te eten voorkom je een tekort aan essentiele aminozuren. De energieinhoud van vlees is ook groot vergeleken met groenvoer. Je hebt niet veel nodig om aan de juiste hoeveelheid kiloJoules te komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja op vleesloze dagen let ik er op, verschillende eiwitbronnen te eten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Eh, dat weet ik eigenlijk niet! Ik ben me niet zo bewust van eiwitten realiseer ik me nu. Goed dat je me wakker schudt!

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Op youtube een video van Dr. Neal Barnard ‘Can vegans get enough protein’.
    Het komt er op neer dat wanneer je voldoende calorien eet, je meer dan voldoende eiwit binnen krijgt. Zelfs als je alleen maar aardappelen eet. Het lukt niet met snoep ;-)
    VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, ja, zojuist opgezocht, in aardappelen zit 2 gram eiwit per 100 gram gekookte aardappelen.

      Verwijderen
  6. Een eiwittekort zal je in een rijk land als Nederland niet snel oplopen, ook niet als je veganistisch eet.

    Ik ben vegan en heb de ziekte van Crohn (een chronische darmaandoening) en heb nog nooit eiwit tekorten gehad zelfs met actieve ziekte. Als je zorgt dat je voldoende peulvruchten, producten als soja en seitan, en brood eet kom je altijd ruim voldoende uit met eiwitten. Daar heb je echt geen vlees voor nodig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, de doorsnee westerling krijgt eerder te veel dan te weinig binnen.

      Verwijderen
  7. Brood is vergif, toch?!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is onzin!
      Voor bijna iedereen is brood een gezond voedingsmiddel: bron van vezels, vitaminen, eiwitten, mineralen.
      Niets mis mee!

      Er zijn mensen die darmen hebben die de gluten in brood niet goed verdragen, dan heb je de ziekte coeliakie. Het gaat om ongeveer 1% van de mensen in Nederland. Mensen met coeliakie kunnen beter glutenvrij brood eten om klachten te voorkomen.

      Verwijderen
    2. Geen gluten kunnen verdragen is niet altijd coeliakie. Helaas hoor ik bij de groep die het niet verdraagt. Ik vind glutenvrij zeker niet gezonder en zou heel graag weer de glutenhoudende granen willen eten.
      VeggieMo

      Verwijderen
  8. Als je gewoon gematigd eet met of zonder vlees, loop je echt geen tekorten op.Wil je weten of je gezond eet, vul dan eens een tijdje de eetmeter van het voedingscentrum in. Ben het niet altijd eens met de adviezen, maar die eetmeter is prima.
    Teveel brood is niet goed trouwens, Nederlanders eten vaak heel veel koolhydraten maar te weinig groente & fruit.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Als je voldoende vers en gevarieerd eet kun je geen eiwit tekort krijgen. Het echte probleem is dat de meeste mensen veel te veel eiwitten binnenkrijgen. Daar hoor je bijna nooit iets over. Ik eet vegan en let er nooit op. Het enige wat ik doe is op b12 letten.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.