maandag 18 juni 2018

Bevolkingsonderzoeken

1x per twee jaar worden mij twee bevolkingsonderzoeken aangeboden:
borstkanker - ik doe sinds 16 jaar mee
darmkanker - daaraan doe ik sinds 2 jaar mee.
Tot nog toe zonder ongunstige uitslag.
Bij mij vielen de oproepen twee weken bijna tegelijkertijd in de bus.
Ik vind het borstkankeronderzoek nogal pijnlijk en belastend. Ik ben iedere keer weer blij dat het achter de rug is. Eerlijk gezegd heb ik een jaar of zes geleden wel eens afgezegd omdat ik de nare pijn van de "borstenpletters" niet wilde.
Het darmkanker onderzoek is een fluitje van een cent, tenminste als er niets aan de hand is. Als je een ongunstige uitslag hebt, is het een ander verhaal. Dan moet je aanvullend onderzoek en dat is belastender.
Ik doe het wel.
Ik ken verschillende mensen die door zo'n onderzoek vroegtijdig behandeld konden worden aan kanker en dat vind ik een prachtig resultaat!
Er is al een uitslag van het darmkankeronderzoek: gunstig. 

15 opmerkingen:

  1. Mooie uitslag! En pijn of niet, dat zou voor mij nooit een reden zijn om niet mee te doen, liever even pijn dan te laat erachter komen dat je kanker hebt, zou ik denken. Ik deed vorig jaar voor het eerst mee met het borstkankeronderzoek, en verwachtte dat het nogal pijnlijk zou zijn, gezien wat ik er her en der over had gelezen. Ik vond het niet prettig voelen, maar pijn deed het nou ook weer niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb jaren geleden 1 keer meegedaan met het bevolkingsonderzoek tegen borstkanker. Dat was eens maar nooit weer. Er kleven ook nadelen aan deze onderzoeken. Zo ben ik een paar keer teruggekomen voor nader onderzoek, omdat men een vlekje hadden gezien. Maar na een ruim jaar was alles weer weg. Een jaar lang in spanning zitten. Veel mensen blijven zich angstig voelen, ook nadat er niets uit het aanvullend onderzoek gekomen was. Ik heb alles los kunnen laten.Maar ik doe aan geen enkel onderzoek meer mee. Voor hetzelfde geld had ik een arts getroffen die meteen wilde behandelen. Groeten Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maar je wordt toch niet zomaar behandeld, er wordt dan verder onderzoek gedaan en alleen indien nodig volgt een behandeling. Liever goed onderzocht dan te laat ontdekt zou ik denken.

      Verwijderen
    2. Niet alle medici zijn het eens met deze bevolkingsonderzoeken. Met dezelfde argumenten die ik gebruikte. Er komen ook veel onnodige behandelingen bij, en mensen zoals ik, die door moesten voor verder onderzoek, blijven toch, ondanks dat alles goed blijkt te zijn, toch jaren lang last houden, dat ze zich zorgen maken. Ik zou zeggen, lees de critici ook eens.

      Verwijderen
  3. Ja de onderzoeken zijn ook een verdienmodel. Er gaat veel geld in om en er worden regelmatig grove fouten gemaakt. Maar er worden ook veel mensen preventief geholpen. Niet zwart, niet wit.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vind het een ‘luxe’ dat deze onderzoeken worden aangeboden voor de overheid. Ik hoop dat iedereen mee blijft doen. Het komt het onderzoek naar deze ziektes ook ten goede. En uit ervaring weet ik dat het ongemak vooraf veel minder erg is dan de behandeling.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik zal altijd mee blijven doen,een kennis is door borstonderzoek nog in leven.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Vorig jaar kreeg ik het eerste oproepje voor borst onderzoek.. alle machtig uren later had ik nog het gevoel door de mangel te zijn gegaan, onvoorstelbaar dat ze dat niet wat vrouw vriendelijker kunnen maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een gezeur over pijn bij het borstonderzoek. Je moet blij zijn dat je de kans krijgt voor het onderzoek. Bedenk dat als er iets mis is de pijn nog veel erger wordt. Een beetje flinker zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een gezanik over pijn bij het borstonderzoek. Ja het doet even pijn. Maar neem me nou niet kwalijk zeg, hoe zou je je voelen als je je om die reden niet laat onderzoeken en je blijkt later borstkanker te hebben ? Onderzoeken naar kanker zijn nooit prettig, maar daafr gaat het niet om. een mri scan of een colonoscopie zijn ook geen pretje. Maar niet doen dan, want... zo belastend ? Wat een verwend geklets.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Krijg zelf standaard een keer in de 3/4 jaar een darmonderzoek voor darmkanker ( heb CU dus een verhoogde kans). Het is nu afwachten of de klachten die ik nu heb minder worden en anders mag ik over een maand kennis maken met de pletmachine. Er is niets erger dan een bronchoscopie kan ik je vertellen dus de pletmachine kan me altijd mee vallen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met een bronchoscopie heb ik ervaring. Ik heb een jaar of 6 geleden vrijwillig meegedaan aan wetenschappelijk onderzoek onder astmapatiënten. Inderdaad vervelender dan een colonoscopie (daar heb ik ook ervaring mee, dit onderzoek werd gedaan toen ik 22 was, omdat gedacht werd dat ik de ziekte van Crohn had). Ik heb me overigens laten vertellen dat een colonoscopie tegenwoordig minder belastend is dan 44 jaar geleden.

      Verwijderen
    2. Op de interpretatie van de cijfers borstkankeronderzoek is wel veel af te dingen. De 5 jaars overleving is nu veel hoger, maar dat komt omdat het eerder ontdekt wordt door het bevolkingsonderzoek, en tja, dan is de 5 jaarsoverleving wel hoger, de sterfte is in de praktijk op het zelfde tijdstip als vroeger, maar door eerdere ontdekking is die sterfte nu later dan na 5 jaar. Je had die borstkanker in een heel vroeg stadium vroeger ook, maar dat wist je dan niet. Veel bepalender dan vroege ontdekking is de soort en de agressiviteit van de tumor. Bij vrouwen boven de 70 worden nogal eens tumoren gezien die niet agressief zijn en ook helemaal geen behandeling behoeven. Maar wel opgeteld worden bij de succescijfers. Daarnaast is het zeer de vraag of het pletten juist geen risico oplevert voor reeds aanwezige tumoren (en dat weet je van tevoren niet of die er zitten). Er zijn redenen om kritisch te zijn over bevolkingsonderzoeken. Ik doe wel mee, maar blijf kritisch, ben ook patiënt advocate voor een organisatie voor kankerpatiënten en ook daar is men kritisch over bevolkingsonderzoek. Veel wordt verwacht van bloedtesten om kanker in een heel vroeg stadium op te sporen. Die testen zijn veel patientvriendelijker en innovatiever.

      Verwijderen
    3. Recent iemand gesproken die echt wel z'n leven te danken heeft aan de darmkankerscreening. Hij had geen klachten, maar bij de test had hij bloed in z'n ontlasting. Bij onderzoek had hij drie poliepen die al kwaadaardige cellen bevatten, maar nog niet uitgezaaid waren. Die zijn meteen weggehaald en daarmee is het verhaal af. (Wel moet hij over een paar jaar op controle om te kijken of er geen nieuwe poliepen ontstaan zijn). Heerlijk voor die man, en hij is dus één van de mensen die dankzij dit onderzoek op tijd gevonden zijn.

      Verwijderen
  10. Ik heb afgelopen maand de zelftest baarmoederhalskanker gedaan. Of beter: HPV test. Is eigenlijk bedoeld voor vrouwen die om persoonlijke redenen liever niet naar een zorgverlener gaan hiervoor. Maar ik vond dat ik mijn lichaam dermate goed ken dat ik dat zelf ook zou kunnen. Ik heb het met bevolkingsonderzoek darmkanker ook gedaan en in de vrouwenbeweging leerden we vroeger toch dat we zelf ons lichaam het beste kennen. Dus zelf lichaamsmateriaal afgenomen en opgestuurd in de daarvoor bestemde envelop. Uitslag gisteren: prima. Je kunt het prima zelf! Uitslag wordt niet gedeeld met huisarts omdat die in dit geval niet de opdrachtgever was.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.