Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

dinsdag 26 juni 2018

BKR-registratie gratis te checken


Dit las ik vorige week op de site van het NIBUD.

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) maakt het consumenten vanaf 25 mei mogelijk om gratis op te vragen of en hoe zij geregistreerd staan.
Het BKR legt alle leningen van consumenten die hoger zijn dan € 250 vast in een register.  Met ingang van 25 mei kan iedereen gratis een inzage opvragen in dit BKR-register. Voorheen waren hier kosten aan verbonden. Het Nibud is blij dat er nu ook een gratis mogelijkheid is.
Waarom vindt het Nibud dit belangrijk?
Het Nibud vindt het een goede ontwikkeling omdat nu ook consumenten met een kleine portemonnee inzage kunnen vragen bij BKR. Het is belangrijk om te weten hoe u bent geregistreerd. Dit geeft overzicht en inzicht welke leningen en eventuele achterstanden er op uw naam geregistreerd staan. Dit kan voorkomen dat u voor onvoorziene verrassingen komt te staan als u een krediet bij de bank wilt aanvragen. Ook is het belangrijk om te kunnen controleren of het klopt wat er op uw naam vermeld staat. Klopt het niet, dan kunt u het laten wijzigen.
Hoe werkt het?
Hoe u de inzage kunt opvragen, staat uitgelegd op de website van BKR. Het duurt 28 dagen voor u de gegevens krijgt thuisgestuurd. Wilt u een digitale versie ontvangen of uw gegevens sneller ontvangen, dan kunt u kiezen voor een betaalde versie. U kunt maximaal één keer per jaar gratis uw gegevens opvragen.

Ik vind het heel goed dat dit nu gratis kan!
Dus, heb je schulden en wil je weten hoe je BKR registratie er uit ziet? 
Vraag dan inzage aan!

12 opmerkingen:

 1. Fijn dat dit nu gratis kan! Daar ga ik zeker gebruik van maken. Bedankt voor deze informatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Handig dat het nu gratis kan zeg! Dat je er voor moest betalen weerhield me er namelijk wel van om het na te kijken.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je weet toch dat als je ergens een openstaande rekening hebt dat je automatisch een bkr registratie hebt. Of als je gebruik maakt van een krediet bij bijv. De hennes en mauritz. Wat wil je dan (van jezelf) nog checken???

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vroeg ik me ook af. Ik heb nergens een schuld nog achterstand met betalen.

   Verwijderen
  2. Laatst hoorde ik iemand die geen hypotheek kon afsluiten vanwege BKR. Huh? Ze wisten van niks. Moeder van de man had op zijn naam allerlei dingen afgesloten (heel drama natuurlijk). Dan lijkt dit me erg handig om van tevoren even te checken...

   Verwijderen
  3. Dat is wel vrij ernstig! Het zal je maar overkomen! Vorig jaar nog bij de bank BKR ingezien stond niets :-) Behalve de hypotheek.

   Verwijderen
  4. Lot: misschien wel de MOGELIJKHEID om rood te staan op je betaalrekening, of een telefoon abbonement waar een telefoon twv meer dan € 250 mee gemoeid is. Of een creditcard die je niet gebruikt. Ook dan sta je geregistreerd bij BKR. Een BKR registratie ansich is niet erg, zolang er maar geen code voor betalingsachterstand is of dat het totaal volgens een mogelijke credietverlener te hoog is.

   Verwijderen
  5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  6. Bij mij stond geregistreerd dat ik nog steeds rood kon staan bij een bank, waar ik al vier jaar geen enkele rekening meer had! Foutje van de administratie afdeling. En bedankt. Dus heel goed om het te checken. Klopt alles? Prima. Klopt er iets niet, dan heb je tijd om in actie te komen

   Verwijderen
 4. Ik kreeg een keer bijna geen krediet omdat ik niet bekend was bij het BKR.
  Omdat ze dan niet konden zien of ik in het verleden wel of niet goed had afbetaald.

  BeantwoordenVerwijderen