Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

donderdag 28 juni 2018

Het eten van mijn kat

Toen ik een kind was, toen kreeg de kat van de buren resten van de warme maaltijd: aardappels, groenten en wat jus + een schoteltje melk. Die kat kreeg nooit iets anders. Onze kat die we destijds hadden wel, die kreeg harde brokjes, maar verder niets.
Later toen ik bij mijn schoonouders op de boerderij kwam, bleek dat zij hun katten wit brood overgoten met karnemelk te eten gaven. Daar heb ik me over verbaasd. Die katten waren heel mager en schuw. Ik denk dat ze op jacht in de omgeving en in de schuur het nodige naast hun brood met karnemelk aten.

Ik heb al mijn katten (soms 3 tegelijk, soms 2 tegelijk en soms 1) altijd een combinatie van harde brokken en zacht voer gegeven.
Juniper, mijn kat (nummer 7).
Bij mijn bericht van afgelopen zondag ontstond een hele discussie over kattenvoeding en de veronderstelling dat ik mijn kat veel te goedkoop eten geef.
Ik koop vaak aanbiedingen, maar dat zijn niet de goedkoopste producten die je in de supermarkt kunt kopen. Mijn kat lust onderstaand merk voeding niet, zowel de harde brokjes variant als de zachte voeding.


Ze zet er geen bek op en loopt er bij weg. Ik heb blikjes en zakken weggegeven aan een collega met kat. En huismerk van de AH of van de Aldi? Nou nee, echt niet, daar is de dame veel te goed voor!
Wat wel?
Dit eet ze al van jongs af aan en gaat er goed in.

En dit vindt mevrouw ook goed te doen en die krijgt ze dus in verschillende variaties:
Die blikjes zachtvoer koop ik altijd in een doos met 8 verschillende blikjes.
Ze krijgt dagelijks zowel harde brokken als zacht voer. Van het natte voer krijgt ze iedere dag 1/3 blikje als snack. In de zomer komen de buurkatten ook nog wel eens ongemerkt naar binnen en zie ik mijn kat reageren en kijken richting keuken. De buurkatten vinden de harde brokjes blijkbaar ook niet slecht voor een keertje.

15 opmerkingen:

 1. Met die voeding lijkt me helemaal niets mis! En als je die dozen met blikjes voor de helft van de prijs kunt kopen, is dat mooi voordelig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik was een van degenen die er iets over gezegd heeft. Het blijft toch beter om ze meer natvoer te geven en brokken met minder granen. Geen aandelen, maar bij Zooplus hebben ze natvoer wat alleen uit vlees bestaat en nog voordelig is dan de supermarkt variant.

  Je katje ziet er prachtig uit!
  Leuke naam ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn dierenarts was juist heel duidelijk dat natvoer helemaal niet zo goed is. Beter om meer brokken te geven. 't is maar net waar je je wijsheid vandaan haalt.

   Verwijderen
 3. Onze kat krijgt biologische glutenvrije kattenbrokken. Van goedkopere kattenvoer , lidl bijvoorbeeld krijgt de kat witte uitslag op zijn zwarte vacht. (Wisten niet waar het van kwamen maar door voer aldus de dierenarts)

  De kat krijgt 2 x per week vis uit de diepvries (polak of alaska vis) dat wij eerst koken en dan laten afkoelen. De kat weet precies wanneer hij het krijgt en vind het lekker. Ook de brokjes eet hij graag.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Onze poekie krijgt 1x per week een harinkje. Vind ie lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hopeijk geen zoute, maar een verse rauwe? Want dat zout lijkt mij vreselijk slecht voor de nieren van het dier!

   Verwijderen
 5. Mijn kat eet alleen brokjes. En dan specifiek van het merk ONE.
  De rest laat hij gewoon heel hooghartig staan....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Laten we elkaar niet de maat nemen over wel of geen goed voer. Merk of geen merk. Ik geef mijn honden altijd huismerk brokken, tot ontsteltenis van sommige mensen om me heen... de dierenarts en andere kenners vinden mijn honden heel goed gespierd, goed op gewicht, glanzende vacht, geweldig gebit, ondanks leeftijd... dus ach... Jouw Juniper ziet er ook erg goed uit en je weet zelf wel of ze zich lekker voelt. Met of zonder merkvoer.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kreeg daar ook een keer een paar opmerkingen over, wij kopen wel het goedkoopste voer, maar dat vinden ze beiden heerlijk, haha

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo ging het vroeger bij ons thuis ook ,wat brood met melk en kliekjes eten en soms een plakje worst of zo .Dan zijn onze katten wel heel verwend . Die van ons '' wenst '' Perfect Fit Brokjes en zacht voer van Sheba of Gourmet . Zo niet kijkt ze me aan alsof ze wil zeggen denk je dat ik dat ga eten ?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb niet gezegd dat jij je kat veel te goedkoop eten geeft. ( mijn dierenarts koop haar hondenbrokken ook bij de A.ction). Het gaat mij om dat katten carnivoren zijn. Inderdaad kregen ze vroeger restjes te eten maar omdat ze destijds meer ruimte hadden om b.v. muizen te vangen kregen ze waarschijnlijk ook meer dan nu hun natuurlijke voeding binnen. Oké een kat kan op brokken oud worden maar daarnaast zijn het slechte drinkers. Om dit te stimuleren wordt er aanbevolen natvoer te geven of een drinkfontein aan te schaffen.Dierenartsen adviseren brokken vanwege gebitsproblemen. ( vergeet ook niet dat dierenartsen net als huisartsen bezocht worden door vertegenwoordigers waar ze zelf ook redelijk wat aan verdienden als ze dit adviseren) Ik bemoei me er verder niet mee.. Heb alleen het beste voor alle katten voor!!
  Groet, Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik lees je blog al van het begin af aan mee. en met veel plezier , maar ik merk dat er de laatste tijd toch wat kanttekeningen gemaakt worden ( om lichtjes te zeggen ) pfff zo jammer als je het met iets niet eens bent scrol door. Ik lees al je berichten graag en je hoeft niet op eieren te gaan lopen hoor en je voor iets te verantwoorden . xxx philomene

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ha, wat grappig! Ik heb ook nog nooit een kat gehad die NIET overgaf van Whiskas. Felix eten ze hier idd altijd graag en die Purina One gaat er ook goed in. Die koop ik dan groter in in Duitsland, dat scheelt veel geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vraag me wel eens af wat nu echt goed eten is... nav de hele heisa hier rond natvoer vond ik mezelf een slecht kattenbaasje, dus in de winkel eens gekeken naar blikjes. Maar alle supermarktblikjes bevatten extra suiker. Ik kan me niet voorstellen dat katten dit nodig hebben. Enkel om het voer lekkerder te maken dan?
  Rauw vlees lusten ze hier niet, gekookt of gebakken ook niet.

  BeantwoordenVerwijderen