Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

vrijdag 15 juni 2018

Vegetarische vrijdag - er komen veganisten/vegetariërs barbecuen, wat nu?

Een leuke vraag!
Als je ook vlees/viseters hebt, zorg dan voor een afzonderlijk rooster voor niet-vlees en -viseters.
Ook tangen, spiesjes en kwastjes niet voor beide gebruiken, want je kunt je voorstellen dat vegetariërs niet van een vleesrooster willen eten.
Er zijn tegenwoordig veel plantaardige vegaballetjes, hamburgers, worsten en steaks te koop, die kunnen zo op de barbecue.


Maak geen sausjes, maar zet flesjes op tafel, zodat vega's zelf de etiketten kunnen lezen en zich ervan kunnen verzekeren dat er geen ei of zuivel in het flesje zit.
Laat de veganisten en vegetariërs zelf  bijvoorbeeld een salade meenemen, dan weten ze precies wat er in zit!

19 opmerkingen:

 1. Ik heb, als vegetariër, er echt geen enkel probleem mee om de barbecue en het rooster te delen met vleeseters. Dus ik zou zeggen: vraag aan je vegetarische of veganistische vrienden of dit voor hun een bezwaar is, of niet.

  Er zijn inderdaad heel lekkere vegetarische dingen voor op de barbecue, tegenwoordig! Dingen met een kruimelkorstje zijn er trouwens wat minder geschikt voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Barbecuen is een vleesfeest:
  Destijds werden Franse zwijnen aan een braadspit geroosterd. In de volksmond werd zo'n braadspit "Erin bij de Baard, eruit bij de Staart" genoemd.
  Vertaald naar het Frans: Barbe-et-queue. (baard=barbe, en=et, staart=queue).
  Heeft dus niks met veganisme/vegetarisme te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Prezies ! Op het Suikerfeest eten we toch ook geen karbonades en koteletten..

   Verwijderen
  2. Het spit mag dus wel vervangen worden door een rooster, maar het varken niet door kip, vis of groenten? Aparte gedachtengang...

   Verwijderen
  3. Ja, rare discussie. Gewoon vegaspul op dat rooster leggen !

   Verwijderen
 3. Moet lastig zijn voor verstokte vegetariërs\veganisten om dan in een geur van geroosterd vlees te moeten zitten, wat nu eenmaal veel sterker geur afgeeft...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is het ook. De jaarlijkse buurtbarbecue, hoe gezellig onze buurt ook is, is voor mij een straf. Ik neem mijn eigen salade mee en doe wat paprika, ui, tomaat, courgette en kruiden in een stuk folie op de barbecue dus dat is geen punt. Maar de geur van geroosterd en/of verbrand vlees staat me zo tegen. Ik heb weleens een balletje opgeworpen bij een paar mensen om eens iets anders te gaan doen maar aangezien alleen ik iets tegen vlees en vis eten heb, vindt iedereen dat de barbecue moet blijven.

   Verwijderen
  2. Ja, dat heb ik ook. De geur van dood verbrand vlees is walgelijk. Zeker als het om dood
   dierenvlees gaat.

   Verwijderen
  3. Ik verdraag de lijkgeur steeds slechter. Arme dieren... Ik vraag me af hoe het voor de vleeseters zou zijn als ze wisten dat ze de geur van hun gegrillde huisdieren roken.

   Verwijderen
  4. Een rare gewoonte dat vlees eten. En geroosterd kweekvlees lijkt me ook onsmakelijk

   Verwijderen
  5. In Zuid en midden Amerika zijn geroosterde cavia's anders een welkome aanvulling op mais gerechten

   Verwijderen
  6. Wat een overtrokken reacties hier weer , en het word gewoon standaard op vrijdag..
   Om het te hebben over een verbrandde lijkengeur .... weet je wel wat je zegt ... vroeger. Toen mensen op de brandstapel moesten in tijden van vervolging, dat idee krijg ik bij zulke benamingen
   Om daar nou een stukje vlees mee te vergelijken vind ik niet kunnen,
   Ook de vergelijking met gegrilde huisdieren gaat behoorlijk mank, dat is verboden, en gelukkig is het geen hongerwinter, anders zouden we wel anders praten , vermoed ik zo

   Verwijderen
  7. Mij ook een brug te ver. Een overtuiging is mooi, maar de walging die ik hier lees. Kom op. Even ademhalen en weer gewoon doen.

   Ik ben overigens niet iemand die walgt van de gedachte dat ergens hond of kat gegeten wordt. Vlees is vlees, een dier is een dier. Dat wij ze hier (te) goed verzorgen zegt niets over gebruiken in andere landen. Ik hoef t niet te hebben, maar ik veroordeel t ook niet.

   Verwijderen
  8. Ik vind de geuren van gebraden vlees nog steeds heerlijk!
   Geen enkele associatie met lijken.
   Waar ik wel moeite mee heb, is het feit dat het barbecue-gedoe mij nogal op de luchtwegen slaat en ik er stik-benauwd van word.

   Verwijderen
  9. Ik barbecue nooit. Het slaat mij ook op de luchtwegen. Ik doe de ramen dicht als buren de barbecue aanzetten. Ik eet meestal vegan en heb geen moeite met de geur van vlees. Ik vind het meestal ook lekker ruiken. Al vind ik dat er soms een vreemde geur van kip af komt als ik het bak voor de mannen hier. Ligt niet aan mijn koken :D Mogelijk iets met medicatie of voeding van de dieren. Lief hoe jij rekening houdt met de vegan wensen.
   VeggieMo

   Verwijderen
 4. Heb geen vegetariërs onder familie/kennissen, maar goeie tips voor het geval dat... Laat ieder er mee doen wat ie wil, zowel vleeseters als niet-vleeseters. Groet MiekeR

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze week kwamen er heerlijke vega bbq recepten voorbij bij het programma binnenstebuiten, zag er heerlijk uit.
  Op hun site zijn ze te vinden.
  Misschien een idee?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben geen vegetariër, maar ik word wel blij van groentespiezen, mais en gepofte aardappels. Mogelijkheden genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik hoop echt dat iedereen ook zo overal rekening mee houdt als ik glutenvrij moet eten. Vegan en Vegetarisch blijft altijd nog een keuze en ik eet zelf ook vegetarisch. Maar als het misgaat met glutenvrij wordt ik ziek en niet als er in het vegetarische deel per ongeluk iets fout gaat. Ik heb coeliakie en maak nogal eens mee dat vegan en vegetarisch serieuzer wordt genomen dan glutenvrij. Het houdt mij tegen om ergen anders te gaan eten. Jammer.

  BeantwoordenVerwijderen