Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

donderdag 14 juni 2018

Volgend jaar geen verhoging van de pensioenen

Mijn pensioen is nog niet eens begonnen, dat gaat pas in per december dit jaar, en nu al zijn er sombere berichten. Volgend jaar geen indexatie van mijn pensioen en waarschijnlijk een korting van 3% in 2020. Klik hier voor een artikel in de Volkskrant. Dit ondanks huidige economische groei.
Soms is korting heel leuk, als het om aankopen gaat, maar niet als het om inkomen gaat.
Op zich komt dit sombere bericht over de pensioenen niet onverwachts, de pensioenen stegen sinds 2007 met 2%, terwijl de prijzen in diezelfde periode 15% stegen.
Ik heb een vrij grote buffer, mij zal het niet deren, hoewel ik het natuurlijk ook in mijn portemonnee zal voelen, zeker op de lange termijn. Ik ben tenslotte in de afgelopen 20 jaar gewend dat er zo nu en dan een loonsverhoging was.
Maar zeker ouderen zonder buffer en met hoge maandlasten, kunnen er echt wel door in de problemen komen!

20 opmerkingen:

 1. Nederland heeft een van de grootste pensioenpotten van Europa. Brussel aast daarop i.v.m. de arme zuid Europese landen. Er zullen nog meer forse kortingen komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik erger me zo verschrikkelijk aan rijk rekenen over de ruggen van mensen die wel spaarden. Veertig jaar en langer hoorden we dar we geweldig goed voorzien waren van een waardevast pensioen.

   Je leest dat de ouderen van nu het beter hebben dan ooit.
   Vergeten wordt de rest van het verhaal.

   Het zal hetzelfde zijn dat tijdens de ramadan de media bericht over de geweldige islamitische samenl3ving, terwijl meer politie nodig is om de brandhaarden van relschoppende zieligheidsgemeenschap in toom te houden.
   Enz. Enz.

   Verwijderen
  2. Zo lopen de hazen !

   Verwijderen
  3. Ja, al die mensen die nooit voor pensioen hebben gespaard klagen het hardst. Ik betaal al sinds mijn 25e pensioenpremie, inmiddels bijna 40 jaar.

   Verwijderen
 2. En alles word duurder.
  Ook hier aow en wat pensioen van de man en langzaam word het poepie dunner we houden dus minder over per maand.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je rond kunt komen met 35 euro in de week, heb je helemaal geen pensioen nodig!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nodig of niet, ik heb er wel 22 jaar geld voor betaald. Duizenden euro's in totaal.

   Verwijderen
  2. Ik bedoelde dit soort van grappig ... (en ook hoe de beleidsmakers van onze tijd er tegen aan kunnen kijken, wat dan weer treurig is)

   Verwijderen
 4. Binnenkort ook NL pensioengeld naar Albanie, Roemenie en Wit-Rusland. Linkse Gutmensch solidariteit

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nepnieuws? Ik geloof er helemaal niets van dat pensioenfondsen geld overmaken naar deze voormalige Oostbloklanden!

   Verwijderen
  2. Net zo als Trump nooit president zou worden...

   Verwijderen
  3. Ga emigreren naar een land waar pensioenen beter geregeld zijn Succes met zoeken. En waar vooral geen Gutmenschen wonen. Hongarije misschien ?

   Verwijderen
 5. Maar je vergeet erbij te vermelden dat je uiteindelijke uitkering aan pensioengelden, als je een jaar of 80 wordt (of ouder), echt veeeel meer is dan het bedrag dat je hebt ingelegd. Het enige is dat het misschien minder is dan het bedrag dat je is beloofd, maar het is zeker niet minder dan de bedragen die je hebt ingelegd. In dat licht gezien is het helemaal niet zo treurig gesteld met de pensioenen in NL. Anne J.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker voor vrouwen, die gemiddeld 4 jaar ouder worden

   Verwijderen
  2. Wat is dat nou weer voor een opmerking ?

   Verwijderen
  3. Statistisch feit, vrouwen worden 4 tot 5 jaar ouder dan mannen en hebben dus 4 tot 5 jaar langer pensioen (en aow). Of mag dat niet gezegd worden ?

   Verwijderen
  4. gemiddelden bestaan niet, de spreuk is: een staticus waade vol vertrouwen door een meer van gemiddeld 1 meter diep, EN HIJ VERDRONK.

   Verwijderen
 6. Als je denkt dat je ergens recht op hebt ben je in mijn ogen naïef.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dus jarenlang verplicht veel geld afdragen aan een pensioenfonds en er dan op rekenen dat je ook nog eens een keer wat terugkrijgt is naïef?
   Het lijkt me toch dat je dan recht hebt op geld!

   Verwijderen
  2. In de praktijk blijkt dat toch af en toe het geval te zijn heb ik begrepen.
   Dus dat zou ook bij u of mij kunnen gebeuren.
   Als je daar geen rekening mee houd ben je naïef.
   Leuk is anders inderdaad.

   Verwijderen