Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

vrijdag 22 juni 2018

Vegetarische vrijdag - ernstig dierenleed bij Nederlandse slachthuizen


Een serieuze reden om te stoppen met het eten van vlees of in ieder geval drastisch te minderen: 
In de afgelopen twee jaar heeft de Voedsel en Warenautoriteit 48 boetes opgelegd aan 19 verschillende slachthuizen.
Het blijkt dat bij het doden van de dieren vaak misstanden voorkomen. Dieren zijn nog in leven tijdens het slachtproces, en worden soms levend gevild. Ook het huisvesten van de dieren in slachthuizen gaat fout, dieren zitten in overvolle ruimtes en krijgen geen drinkwater, waardoor ze verdorsten. 
Verder werden nog levende varkens in een bad met heet water gedompeld om hun haren en hoeven te reinigen.
Lees ook hier.
Ik vind het werkelijk vreselijk dat er zo met slachtdieren wordt omgegaan. Het is regelrechte dierenmishandeling.
Het is al veel langer bekend dat er misstanden zijn in slachthuizen, nu staat het dan weer eens zwart op wit in een rapport. Het blijkt dus inderdaad een mythe te zijn dat er netjes wordt omgegaan met slachtdieren, ook in Nederland.
Heb jij dat over voor je lapje vlees?

29 opmerkingen:

 1. Een paar maanden geleden ben ik Vega geworden samen met mijn dochter. Mijn middelste zoon en vrouw en mijn zusje waren al Vega.
  Mede door de vreselijke beelden over het dierenleed hebben we deze beslissing genomen.
  Geen spijt van als ik weer hoor over deze mishandelingen.
  Soms wel jammer dat ik mijn lievelindgsdropjes niet meer kan eten vanwege de gelatine die er in gebruikt is maar als dat alles is.......

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ruim baan voor kweekvlees !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar wordt weer bloed van ongeboren kalfjes voor gebruikt.

   Verwijderen
  2. Wordt dat bloed dan via de moederkoe uit het embryo afgetapt ?

   Verwijderen
  3. https://veganwiki.nl/a/Kweekvlees

   Verwijderen
  4. Geen embryo, maar foetus:
   Foetaal serum is een substantie die uit het bloed van foetussen onttrokken kan worden. Vaak worden hiervoor de foetussen van koeien gebruikt. De meeste bedrijven die hiermee werken zijn niet open over de methode om aan foetaal serum te komen, maar de informatie die wel bekend is laat zien dat dit een goed voorbeeld is van hoe gruwelijk de vee-industrie is. Wanneer een zwangere koe geslacht wordt wordt de foetus snel uit de baarmoeder verwijderd. Daarna krijgt het kalf zonder verdoving een hartpunctie toegediend. Dit betekent dat een naald in het kloppende hart wordt gestoken. De foetussen moeten minstens 3 maanden oud zijn omdat hun hart anders te klein is hiervoor. Door de hartpunctie wordt het bloed opgezogen en bloedt het kalf dood. Het is van belang dat het kalfje in leven blijft tijdens deze procedure die tot wel 35 minuten kan duren

   Verwijderen
  5. https://veganchallenge.nl/verhaal-kweekvlees-is-vegan/

   Verwijderen
  6. Akelig word je ervan..

   Verwijderen
 3. Het is inderdaad vreselijk hoe er met dieren in slachthuizen wordt omgegaan. Zo blij dat ik daar niet meer aan mee doe sinds we vegetarisch eten!

  Nu moet ik wel eerlijk bekennen dat deze beelden en angstgedachtes er niet voor hebben gezorgd dat we hier thuis vegetarisch zijn geworden (2 jaar geleden alweer..). Dit had meer te maken met hoeveel impact het eten van vlees heeft op klimaatverandering, iets wat bij ons hier hoog op de agenda staat.. Mijn vader was al veel langer vegetarisch maar heeft me nooit om weten te krijgen. Ik vind het zeker goed dat deze informatie er is, maar denk dat het proces van vleeseter naar vegetariër een gelijkmatig proces is, je wordt vaak niet van de 1e op de andere dag vegetariër.

  In mijn ogen helpt het meer dat andere mensen doorhebben dat je vegetariër bent en je hier geen big issue van maakt. Ze worden dan vanzelf wel nieuwsgierig en vragen naar je beweegredenen. Zo inspireer je mensen hopelijk weer in plaats van (zoals mijn vader dat altijd deed) mensen bestraffend toespreken dat ze echt geen vlees moeten eten omdat het zielig is en slecht voor je etc. etc. Ik kan ook prima tegen een vriend/vriendin/collega zeggen dat hun eten er goed uitziet als er vlees op het bord ligt, als je het eet, dan moet je er ook maar van genieten (en kwaliteit kiezen..!). Maargoed, 2 jaar lang vegetariër en still going strong! :) Het is makkelijker dan het lijkt :)

  (Haha sorry even m'n hart luchten.. )

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vreselijk, werkelijk afschuwelijk!
  Mijn partner eet wel vlees, niet erg veel, maar koopt het (biologisch vlees) bij een slager die zelf slacht. ‘n Echte vakman met respect voor het dier!
  Ikzelf eet al jaren geen vlees, zelden vis en zo weinig mogelijk produkten waarin iets van een dier in verwerkt is

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo lang de prijzen van vlees zo laag blijven, lijkt me dat daar niks aan te doen is. De lopende band een stuk langzamer laten draaien, kost nu eenmaal geld. De consument wil zijn kiloknaller! Vlees goedkoop en "diervriendelijk" (bestaat naar mijn mening niet als je 80%-90% procent van het leven afpakt) maken is volstrekt onmogelijk. Daar komt nog bij dat duurder en diervriendelijker vlees dan weer veel slechter is voor het milieu. Die dieren poepen meer en stoten dus meer uit, moeten meer eten, kosten dus meer grond om te lopen en meer grond om hun eten verbouwd te krijgen. Waar moet die extra grond gezocht worden? In de regenwouden. Daar worden voetbalvelden per dag omgehakt om veevoer (soja) te verbouwen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik had laatst bij de Aldi twee BBQ hamburgers (1 verpakking) voor euro 1,06. Belachelijk goedkoop.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zag zo'n 20 jaar geleden varkens bij mekaar vegen na een ongeluk met de vrachtwagen waar ze in zaten. Voor vanaf toen mij geen vlees meer, later ook geen vis meer. Stilaan geminderd met zuivel en eieren en sinds ongeveer 2.5 jaar na het zien van de speech van Gary Yourofsky eet ik thuis veganistisch en buiten de deur bijna altijd. Het is spijtig dat in vele gerechten op feestjes of in restaurants toch nog altijd een stukje van een dier in moet.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh, wat klinkt dat vreselijk inderdaad. Geslacht worden terwijl ze nog leven. Ik word helemaal akelig zeg.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Vlees eten is zoiets geks van vroeger. Vroeger gaf men niet om dieren en kon het mensen echt niet schelen. Zij konden met een schoon geweten vlees eten. Nu vindt iedereen dieren lief en zielig. Vlees eten past niet meer bij het gevoel van de moderne mens, maar we leren het wel van onze ouders alsof het normaal is (dus passend bij onze normen ipv alleen bij die van vroeger), dan kom je op een gegeven moment in een rare spagaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is een beetje alsof je jaren in een fabriek hebt gewerkt die castratiemedicatie voor homo's maakt en dan ineens naar buiten komt in 2018. Je hebt geloofd in je werk, je ervoor ingezet, altijd meegekregen dat het normaal is, en dan ineens krijg je andere normen en waarden.

   Verwijderen
  2. Wat hebben homo's nou weer misdaan ?

   Verwijderen
  3. Ja, niks dus, maar daar dacht men vroeger anders over.

   Verwijderen
  4. Voor als je het niet snapt:
   https://www.canonsociaalwerk.eu/nl_jz/details.php?cps=23
   Ik vergelijk dat iedereen castratie van homo's een zegen voor de mensheid vond (nu vindt niemand die goed bij zijn hoofd is dat nog!) met dat iedereen het gebruiken en mishandelen van dieren normaal en prima vond. Het gedrag van de meeste mensen is alleen nog niet rechtgetrokken met hun normen en waarden. En de meeste mensen hebben dat niet door.

   Verwijderen
  5. Nu wordt hier net gedaan dat ' onze' normen en waarden beter zijn dan die van mensen van vroeger. Ik ga daar niet in mee. Onze normen en waarden zijn veranderd in de tijd, geëvolueerd. Dat is een objectief gegeven zonder oordeel over mensen van vroeger. Geartsje

   Verwijderen
  6. Als jij vindt dat het hebben van slaven, het onderdrukken van vrouwen, het veroordelen van homofilie, het slaan van kinderen etc. gewoon 'anders' en niet per se beter is, dan vind ik je een behoorlijk naar mens. Als je bedoelt dat het niet aan het individu ligt, maar aan de maatschappij, dat ieder mens een kind van zijn tijd is en daarmee niet een slecht mens, dan ben ik het met je eens.
   Ik vind vleeseters geen slechte mensen, maar kinderen van hun tijd. Ik heb medelijden met ze zoals ik medelijden heb met mezelf van een paar jaar geleden. Ik vind het ontzettend naar voor mezelf dat ik levend geslachte varkens en koeien heb gegeten. Dat vind ik niet mijn schuld, maar die van 'de maatschappij'.
   Ik hoop dat de meeste mensen snel beseffen dat vlees eten een overblijfsel van vroeger is en niet past bij de normen en waarden over dieren die iedereen tegenwoordig bijna allemaal deelt.

   Verwijderen
  7. Denk inderdaad dat dieren het vroeger veel beter hadden bij kleine boeren die ze bij naam en aard kenden en zelf slachten inplaats van verre veetransporten.En s,nachts bijstonden als ze moesten jongen inplaats van een monitor boven het bed of in kantoor. En dat vroeger heb ik nog meegemaakt. Voor mij een reden om vegan te worden veertig jaar geleden.

   Verwijderen
 10. Triest als je je huisdier dat je bij naam kende en geaaid had dood moet slachten voor n stukje vlees. Barbaarse tijden destijds

  BeantwoordenVerwijderen