Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

zaterdag 14 juli 2018

Boodschappen in de afgelopen week: een goedkope week, bijna 10 euro onder budget.

Een goedkope week dus. Het enige dure dat ik kocht zijn de vleesvervangers, de tonijn en de kaas. Op zich waren de vleesvervangers en de tonijn in de aanbieding en relatief heel goedkoop, maar daar ging wel het meeste geld naar toe. Normaal tussen €2,29 en €2,59 en nu 1 euro per stuk. Fijn voor de voorraad.


7 -14juli 2018

*=aanbieding, @=afgeprijsd, GTA=geld terug actie WAAR PRIJS
Voeding    
nectarines, 1 kg*, 7 stuks AH 1,99
bananen, 7 stuks AH 0,99
2 halve volkoren broden* AH 0,97
crackers AH 0,89
rijstwafels  AH 0,35
halvarine AH 0,62
jam Aldi 0,98
veggiespread Aldi 1,24
extra belegen kaas Aldi 3,49
2 puntpaprika's* AH 1,00
2 komkommers * AH 1,00
pesto Aldi 0,89
5x vega vleesvervangers* COOP 5,00
4 blikjes tonijn in olijfolie* AH 4,00
kruidenbouillon, potje AH 1,25
Snacks    
digestive biscuits AH 0,69
Dranken    
2 liter sojamelk AH 1,60
Kat    
Verzorging    
Kleinkinderen    
TOTAAL   26,95

Ik heb op aanraden van mijn jongste dochter een potje kruidenbouillon gekocht. Het is minstens zo goedkoop als bouillonblokjes, volgens haar goedkoper. Voordeel is dat je beter kunt doseren. Je gebruikt alleen wat je nodig hebt en dan draai je de deksel er weer op.

19 opmerkingen:

 1. Doe je de vleesvervangers in de diepvries of in de koelkast? Die aanbieding is heel voordelig, maar ik merkte tot nu toe dat ik dan vaak teveel kocht en dat het over de datum ging. Dus ik ben benieuwd hoe jij dat doet / plant.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik ze snel wil gebruiken, in de koelkast. De meeste pakjes vries ik in!
   Ik zorg dat ik oude pakjes die ik al eerder kocht, bovenaan leg en de nieuwe onderin de lade.

   Verwijderen
 2. Hahaha, gisteren een heel verhaal over al het dierenleed en vooral geen vlees eten, en vandaag zie ik op het overzicht dat je 4 blikjes tonijn kocht. Weet je wel hoe die gevangen wordt? En dat de oceanen leeg gevist worden? Van mij mag je rustig tonijn eten hoor, ik vind het niet lekker dus eet het niet. Maar een beetje krom , vind ik het wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In mijn beleving is vis iets totaal anders dan koe, varken, paard, geit of kip.
   Het zal wel "fout" zijn, daar niet van!
   één geruststelling, ik eet niet vaak tonijn uit blik.
   Ik heb het nagezocht, ik gebruik 1 blikje tonijn per 4,18 weken, zeg maar 1 per maand.

   Verwijderen
  2. Jammer. Nu ging het gisteren zo netjes. Dat er niemand persoonlijk werd aangevallen//gesproken op de eigen keuzes en gevoelens en ervaringen. Ja voor een vega is geconfronteerd worden met een lijk=dood dier vreselijk. Net als de stank van parfum en rook dat voor een ander kan zijn. Dat is geen heksen jacht. De opmerking hierboven komt me erg gereformeerd over. De richtingenstrijd die daar gewoed heeft. Wees blij en waardeer de zuinigheid op dat gebied van zuinig aan. Scheelt al heel veel dierenlijden. Beter inconsequent goed dan consequent slecht. En leven met schone handen kan niemand.

   Verwijderen
  3. Ik zei al: "van mij mag je rustig tonijn eten". Daar gaat het mij niet om. Maar ik vond vooral de toon van je blog gisteren schokkend, ik reageerde niet, want je schrijft elke vrijdag wel iets dergelijks. Daarom viel mij je aankoop van tonijn opeens op. Je reageert niet op mijn vraag , of je weet hoe er tegenwoordig gevist wordt op de oceanen en dat die leeg gevist worden en dat ook daar de milieu- verontreiniging toeslaat. Je vrijdagse blog over vlees eten, vind ik een eenzijdige kijk op dierenleed.
   Oja, ik begrijp niet wat goudsjeblommen bedoelt met "gereformeerd".

   Verwijderen
 3. Ik geef niet graag kritiek maar echt deze opmerking slaat alles ,een vis is anders dan koe varken en kip lam ? Het is ook een dier en wel een dood dier !! Ben gewoon stomverbaasd over zo'n opmerking .Ik heb me al meer verbaasd over degen die beweren geen dode deren te eten maar wel Vis ,hoe rijm je dat dan ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn een heleboel vegetariërs die wel zo nu en dan eens vis eten. Ik weet ook wel dat die vegetariërs in feite geen vegetariër zijn, maar pescotariër. Als ik iets "vlezigs" eet, dan is het vis.

   Verwijderen
  2. Je bent dus eigenlijk een Semi vegetarier en dat is jouw keuze ,ieder zijn ding .Alleen de aanhef van je vorige blog klopt niet .Verder ben ik niet op een discussie uit laat dat even duidelijk zijn .

   Verwijderen
  3. Voor mij is vis geen vlees.
   Ik heb ook altijd aangegeven dat ik flextariër ben, omdat ik "maar" 6,5 dagen per week vegetarisch eet, waarvan ongeveer 4 dagen volstrekt veganistisch (= ook geen ei, melk, kaas, honing, vis of wat dan ook). Gemiddeld 2,5 dag per week wel kaas, soms een beetje ei (door baksels) en 1 à 2 x per maand vis.

   Verwijderen
  4. Maar misschien stop ik ook ooit ook wel met het eten van vis. Ik eet steeds méér vegetarisch/veganistisch. Bijvoorbeeld bij etentjes met collega's en uitjes van mijn werk eet ik nu alleen maar vegetarisch en ik eet geen vlees en ook geen vis meer.

   Verwijderen
 4. Waarom halve broden, waarom geen hele?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De 2e was voor de halve prijs, er pasten geen 2 hele broden in mijn vriezer en wel 2 halve. Dus kocht ik twee halve.

   Verwijderen
 5. De blogs op vrijdag , lijken tegenwoordig wel “ reactietrekkers...”
  Slaat van lieverlede nergens meer op
  Iedere vrijdag zo.n discussie over dat vega gebeuren , en nu lees je ineens over tonijn ...
  Komt beetje raar over , eerlijk gezegd , vooral omdat er vaak zulke heftige dingen gezegd worden
  Denk dat het het beste is om deze blogs maar over te slaan ,

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik vries de vleesvervangers ook altijd in, gaat prima. Ik vergeet wel eens om een pakje uit de vriezer te halen en dan gaat de schijf/burger bevroren de koekenpan in, gaat ook goed.
  Vind alleen dat als kaasburgers wat afkoelen de kaas net rubber wordt.
  loesje

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dode tonijn is erg lekker

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoe komt het dat jij nooit inkopen doet op de markt? Is vaak verser en voordeliger dan in de super. Of is dat een bewuste keuze? Qua zelf uitkiezen ofzo wat je neemt? Op de markt ook minder plastic, als je zelf tassen en zakjes mee neemt.
  Marijke.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De markt is in de stad. Een half uur fietsen heen en een half uur weer terug en dan ook nog inkopen doen. De markt in het centrum is op dinsdag, vrijdag en zaterdag. Dinsdag is een werkdag, op vrijdagochtend zwem ik en op vrijdagmiddag heb ik vaak huishoudelijke klussen of pas ik op. Op zaterdag hetzelfde: zwemmen en oppassen.
   In de wijk is op woensdag markt. Op woensdagochtend zwem ik en op woensdagmiddag pas ik op mijn kleindochter.
   Het komt er op neer dat ik er geen tijd voor heb.
   Misschien als ik met pensioen ben?

   Verwijderen
 9. Ja, vast. Voor ons hier is de markt een uitje! Wel opletten dat we niet te veel (snoeperige) dingen meenemen. Zaterdag een bak kersen voor 1 euro gekocht, die was al op voordat we thuis waren!

  BeantwoordenVerwijderen