Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

zondag 15 juli 2018

Leuk budget boodschappen programma op de BBC!

Afgelopen donderdag begon op de BBC het 5e seizoen van het programma Eat Well for Less.
Ik vind het een leuk programma! Het gaat altijd over een familie die heel veel geld uitgeeft aan voeding: veel A-merken, veel kant-en-klaar, veel afhaalmaaltijden.
De voeding die de familie eet is niet alleen heel duur, maar ook nog eens erg ongezond, door te veel suiker, te veel zout en te veel vet.
Het begint altijd in een supermarkt, waar de familie enorm veel boodschappen doet en dan wordt er berekend hoeveel geld er per week, of per maand uitgegeven wordt. In de aflevering van afgelopen donderdag werd ruim 400 pond per week uitgegeven aan voeding en frisdrank. Het ging om een gezin met 4 volwassenen en 1 kind.
Alle voeding op voorraad verdwijnt achter slot en grendel en daarvoor in de plaats komen méér verse producten en meer goedkopere producten die ook nog eens minder suikers en/of vetten bevatten. De  producten zijn merkloos gemaakt, zodat de leden van de familie niet kunnen zien of hetzelfde product gebruikt wordt of een ander product. Een familie mag aan het einde zelf weten of ze weer voor het oude product kiezen of het nieuwe nemen.
Bijzonder was dat de familie van afgelopen donderdag alle dagen afhaalmaaltijden at, maar voor de zekerheid ook producten kocht om 7 dagen per week zelf te koken. Alleen dat koken kwam er niet van, zodat dat eten weggegooid werd. 
In iedere aflevering komt een diëtiste aan het woord, die deze keer bijvoorbeeld uitlegt hoeveel suiker er in cola en in andere frisdranken zit. Dat is heel veel, dat kan ik jullie verzekeren!
Ook worden er met recepten altijd thuis maaltijden gemaakt met verse ingrediënten. Deze keer gingen de volwassen zoons en de vader aan de slag ze kookten voor het eerst zelf eten en vonden het nog leuk ook!
Op de site van Eat Well for Less vindt je tips en recepten.
Komende donderdag om 21:00 uur is de volgend aflevering.

5 opmerkingen:

 1. Mij trof vooral de moeite die het de vader kostte om van zijn cola ( suiker) verslaving af te komen.
  Schokkend vond ik dat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat vond ik ook! Die suikerhoudende cola was voor die man kennelijk heel erg verslavend.

   Verwijderen
 2. Leuk blog. Dank voor de tip! Dat klinkt als een programma dat ik donderdag ook wil zien. Meteen in de agenda gezet. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb het vorige seizoen bekeken en hoop deze ook weer te gaan volgen. Vol inspiratie, zeker een aanrader!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goede tip, bedankt! Ik heb een aantal afleveringen via You tube gevonden, die ga ik terug kijken. Het lukte mij niet om via de BBC terug te kijken, geen uitzendrechten in NL. Of weet je nog een andere link?

  BeantwoordenVerwijderen