Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

maandag 16 juli 2018

Goedkoop kamperen

Vorige week donderdag publiceerde ik een gastblog over kamperen. Ik heb vroeger heel veel gekampeerd.
We gaven dan nauwelijks meer geld uit dan dat we dat thuis deden.
Hoe deden we dat?
We fietsten, dat kost helemaal niets aan benzine, je hoeft geen tol te betalen, je gebruikt je eigen spierkracht en je wordt onderweg steeds sterker en fitter.
Als we de keus hadden, dan kozen we voor goedkope campings, campings met heel eenvoudig sanitair, zonder stroomvoorziening op de kampeerplaats en geen georganiseerd vertier, zoals een camping municipal (gemeentecamping) in Frankrijk en een Staatsbosbeheer camping in Nederland. De campings van staatsbosbeheer liggen ook nog eens in prachtige, rustige natuurgebieden, dan heb je helemaal geen georganiseerd vertier nodig.
Omdat we fietsen, hadden we een lichtgewicht tentje, matjes en lichte slaapzakken. Dat is eenmalig een investering, maar die heb je er snel uit. We fietsten op fietsen die door mijn vriend onderhouden werden. Hij was een uitstekende fietsenmaker en kon ook onderweg reparaties uitvoeren. Ik had op een vakantie een wiel dat niet goed in balans was, waardoor er een aantal spaken braken. Onderweg zette hij er dan nieuwe spaken in.
Ik vond fietsen op vakantie heel erg leuk. In de auto ben je onderweg op een snelweg en zie je feitelijk heel weinig van de omgeving. Wij fietsten in een rustig tempo langs mooie weggetjes en stapten af als er iets leuks te zien was: een oud kerkje, een ruïne, een kasteel.
Het gaf mij ook een kick om bijvoorbeeld te fietsen van Groningen naar Oostenrijk en dan via Zwitserland weer terug. Helemaal zelf op eigen kracht!
Met de kinderen fietsten we minder ver en bleven we in Nederland, maar ook dan goedkope campings en gingen zelf ons vertier zoeken: lezen, wandelen, zwemmen, spelen met eenvoudig meegebracht buitenspeelgoed en gevonden takken etc. 

11 opmerkingen:

 1. Heen en weer naar Oostenrijk, wauw! Hoelang deden jullie daarover?
  Inmiddels hebben wij voor 15 euro een campingpas voor natuurcampings aangeschaft met 'het groene boekje' erbij. Heel veel natuurvriendelijke campings in 3 graden van luxe. Wij zijn vooral geinteresseerd in de meest eenvoudige;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heen en weer Oostenrijk en heen en weer Zuid-Frankrijk (we kwamen tot de Provence en ook toen terug via Zwitserland) deden we in een maand. We fietsten toen gemiddeld 115 kilometer per dag, rustdagen meegerekend. Veel rustdagen namen we niet overigens, alleen een keertje toen we in een restaurant allebei een lichte voedselvergiftiging hadden opgelopen, toen ging het fietsen niet zo best en bleven we nog een nacht op de camping.

   Verwijderen
  2. Zo, das echt veel kilometers. Leuk!

   Verwijderen
 2. Ik ging vroeger met mijn ouders naar Frankrijk, ook camping municipals. Ze zochten er altijd 1 uit met zwembad. Daar waren de ijsjes ook nog eens lekker goedkoop. Broer,zus et moi mochten elke dag een ijsje halen daardoor.
  Voor het vergelijk: een chocodip oid kostte bij het zwembad Frf.3,- en op andere plekken Frf. 10,- (omgerekend naar euro's ongeveer 0,50 ipv 1,50)
  Daarbij was het zwembad ook nog eens erg goedkoop.
  Heerijke vakanties waren dat.....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn vader had altijd ruzie met de haringen en de scheerlijnen. Gelachen dat we hebben

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Zuinigaan!
  Wordt lid van de NTKC, kijk op www.kampeerclub.nl.
  20 mooiste terreinen in NL, heel goedkoop,maar er wordt natuurlijk wel het e.e.a. van je verwacht : alle kampeerders houden zelf het sanitair schoon en er zijn werkweekenden om de terreinen bij te houden.groeten, Frank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar waren we vroeger ook lid van, maar ik ga niet meer kamperen. Ik huur òf een zomerhuisje òf ik blijf thuis.

   Verwijderen
 5. Goedkoop met vakantie gaan deden mijn ouders ook. Niet kamperen maar we gingen naar een Nivon vakantiehuis. Met het openbaar vervoer. Mijn moeder stuurde de koffers vooruit, met van Gend & Loos. We wandelden vooral, altijd veel kinderen om mee te spelen. Koken deed je in de gezamenlijke keuken en elk gezin had corvee. ik heb zulke goede herinneringen aan deze vakanties !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja! Zeehuis in Bergen aan zee!

   Verwijderen
  2. En de Broam in Buurse, de Bosbeek in Bennekom !

   Verwijderen
 6. Wij gingen vroeger niet met vakantie: ik logeerde wel ‘ns bij een oom en tante.
  Toen mijn moeder 85 werd wilde ze graag een Rijnreis maken (ik was toen 55) en ben samen met haar gegaan.
  Dat was de eerste en enige keer dat ik met een ouder op vakantie geweest ben.

  BeantwoordenVerwijderen