donderdag 5 juli 2018

Kamperen en sommetjes - gastblog van Saskia

Dit jaar gaan wij voor het eerst samen kamperen. Ik heb ooit gekampeerd op een “bivakveldje”, en mijn vriend weleens op een festival. Maar in onze tijd samen zochten we in onze eerste vakanties B&B’s op, en later werden dat appartementjes en gingen we huttentochten maken. Nu vroegen wij ons af of het nog simpeler/voordeliger/meer in de natuur kon. Dus ja, dan kom je op kamperen. Toegegeven, we zoeken maar een paar nachtjes verblijf voor en tussen 2 huttentochten in de bergen in. Dus valt het ons tegen, dan valt niet meteen onze hele vakantie tegen.
Omdat we niet van al te veel poespas houden, hebben we een eenvoudige camping gezocht, één waar bijvoorbeeld niet bij iedere standplaats een eigen stopcontact zit, en allerlei vermaak aanwezig is. Het is eigenlijk niet eens een “echte” camping. Het is voornamelijk een boerderij/manege waar ze ook wat standplaatsen hebben en eenvoudig sanitair.
We hebben ons voorgenomen het kamperen niet als een excuus te zien om van alles aan te schaffen wat we zogenaamd nodig hebben. Zo hebben wij ons dus niet laten verleiden tot de aankoop van super compacte zelf opblaasbare slaapmatjes. We nemen gewoon de redelijk grote opvouwbare logeermatrasjes mee die we al hebben. Verder moet de oude tent van mijn vriend nog goed meegaan, zeker na een impregneerbeurt.
Wel moest een hele oude slaapzak vervangen worden, want ook in de zomer kan het s nachts in de alpen best koud worden, ook al kamperen we in het dal, dus relatief laag. Proberen te slapen terwijl je ligt te rillen in je tentje is niet lekker. En we hebben een paar noodzakelijke spulletjes gekocht die we nog niet hadden, zoals een kookpitje op gas en wat campingpannetjes.  En ook een campinglampje. En dat lampje vind ik nou echt de leukste aankoop. Het is een lampje wat je met USB kan opladen, maar in geval hij op is en je geen stroom hebt, kun je hem opladen met een dynamo. Hij zou 6 minuten moeten branden op 1 minuut ratelen. Maar een test wees uit dat hij na een minuut flink ratelen het een uur uithield. Hij zou na 3 uur laden aan het stopcontact volledig vol moeten zijn. Dat klopte. Dan brandt hij 13 uur blijkt uit onze test, wat ook veel langer is dan in de info stond. Uit even rekenen blijkt dus dat 180 minuten laden, 780 minuten licht oplevert. Dus is 4,3 minuten licht per minuut laden. Met andere woorden een minuut ratelen levert bijna 14 keer langer licht op dan een minuut aan het stroom. En ratelen is gratis. Dat vond ik nou een leuk rekensommetje.
Verder is het kamperen zo goedkoop in vergelijking met een appartementje dan wel B&B (en in het laatste geval dus nog uit eten gaan), dat we de aankoop van de noodzakelijke spulletjes na deze vakantie er al ruimschoots uit hebben. Met maar 4 nachten kamperen! Nu nog afwachten of het voor herhaling vatbaar is.

6 opmerkingen:

  1. Was ie misschien toch niet helemaal leeg? Net zoiets alshals het laatste restje shampoo dat toch nog best veel blijkt te zijn als je de fles schudt met wat water. In elk geval een handig ding. Fijne vakantie vast

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kou is vervelend. Bij de x.enos hebben ze hele dunne slaapzakken, weinig om mee te nemen, bedoeld om dit om je eigen slaapzak te doen, je hebt het 'nooit' meer koud.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een goede slaapmat, (met juiste R-waarde) zorgt dat je warm genoeg ligt.Een niet geïsoleerd luchtbed onttrekt kou uit de grond én uit je lijf.
    Ik kampeer graag en heb fijne spullen ervoor aangeschaft. Zoals je zegt, je "bespaart" een hoop als je het met B&B of hotel vergelijkt. Ik vind het vooral lekker rustig, op de natuurcampings waar ik kom. Beetje investeren in goede en fijne materialen vond ik geen probleem. Veel plezier!
    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als je een windschermpje voor je gasbrander meeneemt voorkom je dat de warmte vervliegt. Er zijn speciale windschermpjes te koop voor een kooktoestel zodat het en niet vervliegt en niet onnodig lang hoeft te wachten tot je water kookt. En de tip om je rijst of je bonen na de kook warm te houden in je slaapzak ken je vast al, zodat je dan de rest van je maaltje kunt koken. Enne als het echt koud is 's nachts, dat merk je 's avonds al, desnoods je sokken, je trainingsbroek en een warme trui aanhouden. Zo heb ik heerlijk kunnen slapen bij min 10 op 3800 meter hoogte. Enne neem een muts mee, de meest warmte verlies je door je hoofd.
    Veel plezier! Grtjs, Astrid C.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Inderdaad, met "laagjes" (op welke manier dan ook) hou je de meeste warmte vast. Kan met speciaal extra slaapzak, of kleding. Kleding kan je ook gewoon óver je slaapzak leggen.
    Wij ritsten de slaapzakken aan elkaar en stopten daarin een oud overtrek dekbed als dun laken. Met fantasie kan je een hoop spullen die je toch al hebt, gebruiken voor kamperen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik ben benieuwd hoe het gaat bevallen. Het voordeel van eenvoudig kamperen lijkt me zeker dat het goedkoop is!

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.