Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

dinsdag 24 juli 2018

Vakantie begonnen!

Gisteren was de eerste dag van mijn vakantie. In de afgelopen week heb ik nog hard gewerkt om alles af te krijgen, maar nu is mijn vakantie echt begonnen.
En die begint dan meteen bijna tropisch! Het werd hier 29,4 graden.

Ik vond het ook echt warm. Ik ging 's middags op de fiets op kraamvisite bij een collega en ik zocht mijn fietsroute zó uit, dat er flink wat bomen langs het fietspad stonden. Het betekende wel dat ik in de gloeiende zon een viaduct op moest. De andere route was vlak, maar had geen bomen. Dan maar liever een klim en lekkere schaduw.
De baby was een schatje, ik mocht haar even vasthouden. Ik smolt helemaal, die babygeuren en die handjes en voetjes.
Daarnaast was het fijn om even bij te praten met mijn collega. Ik heb met haar een leuk contact, ik vind het een heel sympathieke meid.

's Ochtends zwemmen in het zwembad. Heerlijk met dit weer! Het was dan ook knap druk!

Voorlopig blijft het warm, voor mij betekent dat vooral: rustig aan doen en niet te veel willen midden op de dag. De temperatuur binnen is nog steeds 24 graden. Dat valt nog mee!

21 opmerkingen:

 1. Heerlijk vakantie! Ik moet nog bijna 3 weken werken voordatik vakantie heb. Je hebt in iedergeval een zonnige vakantie voor de boeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Van een baby kun je inderdaad echt zo wegsmelten. Ik probeer het ook zo koel mogelijk te houden, en mijd de zon zoveel mogelijk.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik wil je een hele fijne vakantie wensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je allerlaatste vakantie, na pensioenering ben je altijd vrij

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad! Een vreemd idee, nooit meer werken! Ik ben heel benieuwd hoe me dat zal bevallen.

   Verwijderen
  2. Ik heb gewerkt van 16 tot 63,5 vrijwel altijd full-time en vond het heerlijk van die verplichting af te zijn. Ben zelden met tegenzin gaan werken op een enkele baaldag na, die heb ik nu ook nog wel eens, maar vond de vrijheid en me niet meer zo aan tijden houden heerlijk.

   Verwijderen
 5. Vandaag wordt het nog warmer! Niets voor mij, wachten tot het over gaat..?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook niets voor mij, de verwachting is dat het hier 32 graden wordt. Dat is eigenlijk 10 graden te warm voor mij!

   Verwijderen
 6. In Japan is het 42 graden..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vreselijk! De hitte is daar uitgeroepen tot een natuurramp. Er zijn 77 doden.

   Verwijderen
 7. Tegenwoordig moeten we door tot 67 of 68 !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet als je, zoals ik, tussen 1 april en 31 december 1952 geboren bent. Dan krijg je vanaf je 66e AOW.
   Bij sommige pensioenfondsen kun je ook eerder met deeltijd pensioen. Je krijgt dan nog geen AOW, maar wel een pensioen. Zo'n vervroegd pensioen gaat wel ten koste van je pensioen na de AOW-gerechtigde leeftijd.

   Verwijderen
  2. Ik heb me al meermaals afgevraagd wat jullie, nederlanders, bedoelen met een AOW uitkering, AOW gerechtigde leeftijd.....

   Verwijderen
  3. AOW is een soort staatspensioen. Als je in Nederland woont en werkt, dan heb je vanaf je 66e (op dit moment, dat wordt later) recht op AOW. Je krijgt dan als alleenstaande bruto €1.181,36 per maand. Voor echtparen en andere samenwonende mensen is dit bedrag €814,74 per persoon.
   Als je een aantal jaren niet in Nederland hebt gewoond, dan gaat er voor ieder jaar dat je in het buitenland was, 2% van dit bedrag af. Als je bijvoorbeeld 5 jaren in de VS hebt gewoond en gewerkt, dan word je voor 10% gekort op je AOW.

   Verwijderen
  4. Dit geld ook als je in Nederland in geschreven staat maar voor een buitenlanse werkgever werkt en hier geen premies betaalt hebt. Dus kijk uit met een paar jaartjes backpacken en digtal nomad zijn.

   Verwijderen
 8. Goed onderwerp!

  In Zweden zijn je belasting aanslagen openbaar, dus je inkomen ook. Op te vragen door iedereen. Maar degene wordt wel op de hoogte gesteld wie je belasting aanslag opgevraagd heeft. De Zweedse belastingdienst scoort hoog op 'vertrouwen'.

  Groet, L.

  BeantwoordenVerwijderen