zaterdag 11 augustus 2018

Kleinere afwijkende vruchten toch in de supermarkt

Gisteren werd bekend (klik) dat door de hitte en droogte kleinere of op een andere manier afwijkende tomaten, komkommers, paprika's en vruchten toch in de supermarkten verkocht gaan worden.
Dat vind ik een uitstekend idee, want het is te gek voor woorden dat deze groenten en vruchten doorgedraaid worden en in feite als een soort afval verwerkt zouden worden. Dat soort verspilling kan echt niet!
Wat is er op tegen dat  komkommers, tomaten, peren, appels of pruimen wat kleiner zijn of een iets ander uiterlijk of vorm hebben? Misschien zijn die zelfs lekkerder, omdat er minder water in zit, daardoor geconcentreerder zijn en dus meer smaak hebben.

De supermarktketens verlagen hun kwaliteitsstandaard tijdelijk en daarom komen deze vruchten en groentes nu wel in de winkel. Anders zouden deze producten volgens de kwaliteitsstandaard namelijk helemaal niet in de winkels verkocht mogen worden.

De Plus en de Jumbo hebben ook bekendgemaakt dat ze een oplossing hebben voor de tomaten die sneller plukklaar waren door de hitte.  Beide supermarktketens kopen heel veel extra tomaten in.

17 opmerkingen:

 1. Waarom zou deze maatregel tijdelijk moeten zijn? Hopelijk gaat men daar over nadenken

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is sowieso belachelijk dat groentes en fruit aan een bepaalde maat en vorm moeten voldoen. De tomaten in onze tuin zien er “monsterlijk” uit maar smaken heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Moeten ze altijd doen! Ik hoef geen perfect ronde tomaten of mooie lange slanke komkommers, moet je die van ons zelf zien! En ze smaken heerlijk hoor. Kijk in het buitenland eens naar het fruit wat er ligt...sommige om niet aan te zien, maar smaken zooo lekker! Ik ben wel voorstander hoor dat ze dit altijd in de winkels laten komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zou altijd moeten. Mijn moeder gebruikte vroeger alles uit eigen tuin, was zonde om ook maar iets van voedsel weg te gooien. Van gevallen appels werd bijvoorbeeld appelmoes gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb vorige week 9 porties appelmoes voor 2 personen gemaakt van de gevallen appels van onze buurman. Zij gebruiken enkel de mooie gave exemplaren en de rest krijg ik. Heel veel schilwerk aan omdat er af en toe een rot plekje is door te vallen maar echt heerlijke appelmoes.....Het is me het werk en de moeite waard.

   Verwijderen
 5. In het verleden, toen ‘gewone’ en ‘afwijkende’ groentes nog allemaal door elkaar verkocht werden, bleven die afwijkende vaak liggen. Supermarkten hebben daarom uiteindelijk maar standaard gesteld. Nu we ons bewuster zijn van voedselverspilling en dat het totale onzin is dat een gekgevormde paprika niet goed zou zijn, gaan supermarkten er weer op inspelen. Dus de basis voor dat verspillende gedrag ligt eigenlijk wel gewoon bij de consument.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bij AH verkopen ze al een hele tijd zakken met 'misvormde' paprika's. Helaas niet altijd verkrijgbaar, maar als ze er zijn neem ik meestal een zak mee.
  loesje

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het word tijd dat die idiote regeltjes eens ophouden . Van mij mag een banaan recht zijn een komkommer mega krom een aardbij voor mijn part vierkant want het doet niets af aan de smaak . Het is schande al die verspilling omdat groente en fruit de ''schoonheidsprijs'' niet zullen winnen .Veel groente en fruit '' mogen'' niet door de vorm maar als ik soms sperziebonen zie die bijna geel zijn en vol rotte plekken zitten Andijvie die vies en slap is dat mag dus wel en vraag ik me hoe hoe ze dit nog aan durven bieden! Tenenkrommend !

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik hoop dat mijn Jumbo ze ook heeft, zit beetje afgelegen. Wil graag paar potten wecken als soepbasis.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik had gisteren een kant-en-klaar pizza. Ik vond die ongezonder dan zo een kant-en-klaar maaltijd. Die heb je zelfs met spruitjes tegenwoordig !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Okee en wat is je punt hiermee in relatie tot deze blogpost?

   Verwijderen
  2. Het gaat hier toch om onverwacht voedselaabod. Nou dat vind ik van spruitjes in een kant-en-klaar maaltijd ook.

   Verwijderen
  3. De pruimen zijn een stuk kleiner dit jaar !

   Verwijderen
  4. Dat komt door de klimaatverbetering. De druiven daarentegen doen het stukken beter net als de mango's

   Verwijderen
  5. KLIMAATVERANDERING!! De natuurrampen, stijging van de zeespiegel, overstromingen, oprukkende woestijnen, orkanen etc. zijn niet bepaald een verbetering te noemen!

   Verwijderen
 10. We kunnen natuurlijk de supermarkten hiervan de schuld geven, maar uiteindelijk kopen die alleen maar in waar vraag naar is. Zolang wij als consument kiezen voor de mooiste exemplaren van groente en fruit en de rest laten liggen zullen inkopers kritisch kijken naar wat ze inkopen. Wij hebben dus zelf in de hand dat dit veranderd. Ans

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.