zondag 12 augustus 2018

Ook vaste lasten bijgewerkt

Kort geleden heb ik mijn lijst met vaste lasten bijgewerkt. Dit ziet er nu zo uit:

Mijn vaste lasten per januari 2018


Uitgaven maandelijks gemiddeld jan-18
belasting gemeente 50,33
(hypotheek) incl levensverzekering 61,59
tv/internet/vaste telefoon 41,00
abonnement mobiel 8,50
gas + elektra + netwerkkosten 65,00
abonnement onderhoud CV ketel 10,53
woonhuisverzekering  31,43
water* 5,45
waterschap +zuiveringsheffing 19,92
abonnementen/lidmaatschappen 45,00
bibliotheek 4,00
zorgverzekering 127,46
zorgverzekering eigen risico 31,25
zorgkosten - niet vergoed (bril) 9,00
zorgkosten - divers 16,85
verzekering auto 39,18
wegenbelasting auto 34,00

600,49

Door medicijnen voor diabetes, schildklier en astma maak ik al in het begin van ieder kalenderjaar mijn eigen risico op. Daarom maak ik gebruik van een spreidingsregeling en betaal ik het eigen risico in 10 termijnen. De maatregel van het eigen risico is bedoeld om te zorgen dat mensen geen onnodige zorg afnemen, maar minder medicijnen is voor mij geen optie. Als het me ooit zou lukken om 40 kg lichaamsgewicht kwijt te raken en intensief zou bewegen, zou ik misschien zonder of met veel minder diabetesmedicatie kunnen, maar dan nog zijn er de kosten van de twee andere chronische ziektes en daarnaast zijn er mijn hoortoestellen die om de 5 jaar vervangen moeten worden en ook een stuk eigen risico opsnoepen.

Het voorschotbedrag voor energie heb ik flink hoog gezet, zodat ik in januari geen verrassingen hoef te verwachten. Ik ben vanaf oktober, doordat ik met pensioen ga, veel meer thuis en stook dus meer en gebruik ook wat meer stroom.

Zoals je kunt zien, loopt de levensverzekering van mijn levenhypotheek nog door. Na het helemaal aflossen van mijn hypotheek wist ik niet zo goed wat ik er mee moest doen. Volgens de hypotheekadviseur kon ik deze levensverzekering niet premievrij maken, een tijd premievrij laten staan en later doen uitkeren. Dus betaal ik nog premie. Ik wil het geld eigenlijk gebruiken als gift voor mijn kinderen. Oudste wil op termijn een huis kopen en dan kan ik haar een mooi bedragje schenken.

6 opmerkingen:

 1. Mooi lijstje! Waarom heb je een duur abonnement voor de onderhoud van de cv ketel? Wij betalen 95 euro voor een onderhoudsbeurt en doen dit 1x per 1.5 jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn dat je zulke lage vaste lasten hebt! 40 kilo afvallen dat is veel. ‘n Buurvrouw heeft een maagverkleining gehad (op aanraden van haar begeleidend arts) en is nu 45 kilo minder zwaar. Heel ander mens geworden en niet alleen uiterlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zoals altijd veel respect voor je lijstjes. Ga je er van uit dat je genoeg buffer hebt voor een uitvaart ? Ben er net achter dat de meest simpele nog een enorme klap geld kost. Maar denk dat zelf sparen daar voor wel uit kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Even over die levensverzekering: controleer of er een clausule: kapitaalverzekering eigen woning op zit. Dan moet deze gebruikt worden voor het aflossen van de eigen woningschuld. Als deze er niet meer is dan moet er betaald worden over de winst. Als de verzekering onder het vorige belastingtijdperk (de brede herwaardering) valt hoeft deze niet verplicht gebruikt te worden voor het aflossen van de eigen woning schuld. Als er een leuke rente opzit dan kan het interessant zijn om hem inderdaad aan te houden. (Belastingvrij sparen in box 3 tegen leuke rente) Verder is het goed om de regelgeving op de site van de belastingdienst te controleren. Afgelopen jaar is er namelijk veel veranderd en zijn veel eisen versoepeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vaste lasten zijn ook de onderhoudsbeurten en brandstof auto. Vervoerkosten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Opnieuw Beginnen, de lasten die jij noemt zijn zogenaamde variabele lasten.
   Vriendelijke groet, Joke

   Verwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.