zondag 14 oktober 2018

Consumentenmisleiding doorgeprikt

Ik mag altijd graag kijken naar de Keuringsdienst van Waarde. Naar aanleiding van een kijkersvraag of op een andere manier wordt een bepaald product onder de loep genomen. Afgelopen donderdag waren dat de koudgeperste sappen en andere peperdure nieuwigheden op het gebied van sappen. De prijs van deze groenten/ vruchtensapjes kan oplopen tot ruim 8 euro per halve liter. Sommige producenten doen het voorkomen alsof sap uit de sapcentrifuge veel te warm wordt, tot wel 48 graden. Bij nader onderzoek blijkt dat helemaal niet zo te zijn en heeft koudgeperst volgens de geraadpleegde deskundigen geel enkel voordeel. Er is alleen financieel voordeel voor de producent, maar geen enkel gezondheidsvoordeel voor de klant. Niet kopen dus. Je kunt net zo goed zelf sinaasappels uitpersen. Ook heel erg lekker!

Op donderdag 4 oktober ging het over natuurlijk gebrouwen sojasaus. De authentieke saus doet er jaren over om te rijpen en te fermenteren. Dan heb je pas echte natuurlijk gebrouwen saus. Die zou ik wel eens willen proeven!
Er is ook saus die met zoutzuur in een sneltreintempo wordt gemaakt en die soms te veel van de kankerverwekkende stof 3-MCPD bevat. Je hebt dan eigenlijk een chemisch goedje en niet de echte saus.
Hier vind je een lijst met de sauzen waarin 3-MCPD is aangetroffen. 
Een heel interessante aflevering!

5 opmerkingen:

 1. Bedankt voor de sojasaus link! En misschien ga ik de keuringsdienst wel weer online ga kijken, we hebben namelijk geen tv abonnement meer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat online kijken kan heel goed! Dat heb ik ook gedaan.
   Let op: de afleveringen zijn maar beperkte tijd gratis beschikbaar, daarna verdwijnen ze achter een "betaalmuur".

   Verwijderen
 2. Kojk er ook altijd naar en sta elke keer weer versteld!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij kijken ook elke week. Je staat elke keer weer versteld van wat ze in de voedingsindustrie verzinnen of ons laten geloven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Consumenten misleiding, dat gebeurd 24 uur van de dag en hoe allert je ook bent, je komt er bijna niet onderuit. Bedankt voor de tip. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen