woensdag 24 oktober 2018

Heel gewoon, maar toch heel bijzonder: schoon drinkwater

Het is helemaal niet zo heel lang geleden dat we in Nederland geen waterleiding hadden. Pas vanaf  halverwege de 19e eeuw werden er waterleidingen gebouwd. Amsterdam was in Nederland de eerste stad die in 1853 drinkwater uit de duinen (bij Zandvoort) haalde.In mijn geboortestad Leeuwarden duurde het tot 1887 voordat er een waterleiding was. In 1888 waren er 252 aansluitingen in Leeuwarden.
In steden werd vroeger het drinkwater uit grachten en sloten gehaald. Maar dit water was niet echt schoon en soms echt zwaar vervuild, ook omdat het afvalwater op die grachten en sloten geloosd werd.  Daarom gebruikte men vaak regenwater of water uit schone rivieren, bijvoorbeeld uit de Utrechtse Vecht, maar ook uit putten en pompen. Dat water uit pompen en putten was soms ook vervuild met ziektes als cholera en tyfus.
Die ziektes zorgden voor veel doden, er vielen bijvoorbeeld in het jaar 1849 in Nederland 23.267 doden als gevolg van de cholera. In 1866 maakte een cholera-epidemie in België 43.400 en in Nederland 21.000 slachtoffers.
Vooral de cholera-epidemieën waren een reden om te starten met de aanleg van waterleidingnetwerken.

Het is nu onvoorstelbaar dat er door vervuild drinkwater zo veel slachtoffers vielen. Dat schone drinkwater komt nu gewoon uit de kraan en je hoeft absoluut niet bang te zijn dat je er ziek van wordt.
En de prijs?
Die is onvoorstelbaar laag!
Ik betaal hier in de stad Groningen €0,000626 per liter water.
Een koopje vind ik zelf!

9 opmerkingen:

  1. Je bent zeer actueel,las vanmorgen dat het kabinet de belasting op water wil verhogen.https://www.trouw.nl/opinie/verhoog-btw-op-drinkwater-niet-het-is-de-eerste-levensbehoefte~a059de34/ groet Nelleke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn hele leven heb ik het belang van geen water verspillen gezien. Mijn ouders hadden een boot en schoonwatertank was niet onuitputtelijk natuurlijk.
    In mijn werkzame leven heb ik 26 jaar bij een organisatie op het gebied van watermanagement gezeten, vooral de problematiek in de ontwikkelingslanden.
    Nog steeds ben ik niet zozeer erg zuinig met water maar ik verspil vrijwel niets.
    In de zomer had ik een bak in wasbak gezet, die ongeveer 3 emmers water per dag opleverde alleen van even handen of dingen afspoelen, restjes thee, groentewater afgieten etc en die ging dan naar de tuin.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wel eens horen zeggen dat ze op de binnenvaart zo niet milieu bewust waren. Ze lieten de waterslang zo maar over boord lopen ;-) Bedoelden de dekwas slang. M,n uitleg dat dat water gewoon van buiten boord op gepompt werd kwam niet aan .De friswatertank zou zo in een kwartier leeg zijn ;-).

      Verwijderen
  3. Het zijn niet medicijnen en ziekenhuis die gezorgd hebben voor spectaculaire stijging van onze gemiddelde leeftijd maar hygiëne en schoon drinkwater !

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooi dat je dit eens onder de aandacht brengt. Ik hoorde iemand deze week ook de oude regel gebruiken: Rust, reinheid en regelmaat. Het zijn relevante feiten. Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij, hier in een dorpje in Servie moeten het drinkwater in flessen kopen want het water wat uit de kraan komt is niet schoon, helder en smaakt of heel grondig of chlorig. Zelfs soepen koken we niet van kraanwater. Het eerste wat we loge,s ook vertellen ..... drink nooit, maar dan ook nooit kraanwater Gr. Cisca Servie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Woon in een klein dorp in Griekenland. Het water uit de kraan is wrsch iets beter dan In Servie, maar heb een tip. Koop een goede waterfilter ! Een investering, maar dan loop je niet meer met flessen te sjouwen en wat denk je van al die plastic flessen ?

      Verwijderen
  6. Is inderdaad heel bijzonder. Ook dat we de wc ermee doortrekken. Jammer toch.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.