dinsdag 13 november 2018

Het Goede Leven 2

Gisteren schreef ik over mijn eigen herinneringen naar aanleiding van het boek Het Goede Leven van Annegreet van Bergen.
Vandaag deel twee.

Er was woningnood.
Gezinnen woonden bij hun ouders en dat was heel gewoon. Er waren in Leeuwarden in de oorlog door bombardementen (de stad had en heeft een militair vliegveld) veel meer huizen verdwenen dan dat er bijgebouwd waren. Mijn oom en tante woonden met hun twee kinderen in bij mijn pake en beppe. Mijn grootouders hadden een woning met 3 slaapkamers. Ze sliepen zelf in een kleine slaapkamer waar nèt een twijfelaar (een tweepersoonsbed van 190x120 cm) in kon staan), verder was er nog een kleine slaapkamer en een wat grotere slaapkamer. Ze hadden die wat grotere slaapkamer omgebouwd tot krappe woonkamer en daar sliepen mijn oom en tante ook. Mijn tante hoefde niet in de keuken van haar schoonmoeder te koken, maar deed dat in het keukentje boven. De andere slaapkamer was namelijk omgebouwd tot keuken en daar was ook een ladder naar zolder. Mijn  neefje en nichtje sliepen op die zolder. Waarschijnlijk sliepen ze als baby in de woonkamer bij mijn oom en tante, maar ik was ongeveer even oud, dus daar heb ik geen herinneringen meer aan.  Doordat mijn grootouders het gezin van mijn oom al huisvestte, moesten mijn ouders na hun huwelijk inwonen bij een hospita, daar woonden ze op kamers. Toen ik als oudste kind geboren werd, zijn ze verhuisd naar een flatje.

Thuisblijf vrouwen.
Mijn moeder en alle moeders die ik kende, die werkten niet. Het was normaal dat je ontslagen werd als je trouwde. Mijn moeder en mijn tantes hadden voor hun huwelijk gewerkt en ze waren daarmee opgehouden toen ze trouwden. Alle moeders zaten thuis en ook de vrouwen die kinderloos bleven.  Er was trouwens ook geen kinderopvang voor kleine kinderen, je had alleen de kleuter- en de lagere school. Het schijnt dat er in de grote steden wel opvang was voor kinderen van alleenstaande moeders die werkten voor de kost, maar dat was een zeldzaam verschijnsel.

Geld.
Mijn vader kreeg zijn loon in een bruin papieren loonzakje. Er werd geen geld overgemaakt naar een bankrekening, alle werknemers kregen hun geld gewoon mee. Mijn vader had het in zijn binnenzak en fietste daarmee naar huis. Het geld werd door mijn ouders nageteld en vergeleken met het bedrag dat op het loonstrookje stond. Dat was inderdaad een smal strookje papier waar de bedragen op stonden. Omdat het geld niet op een bankrekening stond, kwamen mensen van verenigingen, van verzekeringen en van het ziekenfonds langs om geld op te halen. Contributie, verzekeringsgeld en ziekenfonds werd aan de deur afgedragen. Zo ging het ook met geld voor stadsgas uit de gasfabriek en voor elektriciteit van het Provinciaal Elektriciteitsbedrijf (PEB). Bij mijn weten waren dat toen 2 verschillende bedrijven.

Supermarkt
Er waren in de vijftiger jaren geen supermarkten bij ons in de buurt. De bakker, de groenteman, de melkboer, de man met een mand met eieren en de visboer kwamen langs de deur, net als de kolenboer, de voddenboer en de schillenboer. Soms met paard en wagen, soms met een soort bakfiets, bijna nooit met een auto of een vrachtwagen.
De slager had een winkel om de hoek, die kwam wegens de bederfelijkheid van de koopwaar niet langs de deuren. Verder was er een kruidenier, waar je voeding kon kopen die niet aan de deur verkocht werd.

Voeding.
De variatie aan voeding was trouwens heel gering. We aten brood en bij de warme maaltijd aardappels, gekookte groenten, jus en een beetje vlees of een gehaktballetje.
Groenten als paprika, broccoli, courgette, pompoen, aubergine, maïs, pastinaak, rettich, paksoi, Chinese kool, zoete aardappelen, champignons of andere paddenstoelen, bleekselderij, venkel, asperge, artisjok, bamboe, veldsla, ijsbergsla, raapstelen en postelein waren mijn totaal onbekend. Die soorten groenten leerde ik pas na mijn 20e kennen.
Dat gold ook voor vruchten zoals verse ananas, mango's, kiwi's en dergelijke.
Wij gingen nooit uit eten. Daar was geen geld voor en bovendien was dat ook niet de gewoonte. Pas begin jaren 70 ging ik voor het eerst in een restaurant uit eten. Daarvoor gebeurde dat nooit, ook niet bij jubilea of andere feestelijke gebeurtenissen.

Radio en TV
Toen ik een klein kind was, hadden we alleen radio. Ik luisterde naar Paulus de Boskabouter en naar het kinderkoor de Leidse Sleuteltjes en nog veel meer, maar ik weet niet meer hoe die radioprogramma's heetten. Op de woensdagmiddag mocht de kinderen uit de straat bij een "rijke" mevrouw televisie kijken. We keken Dappere Dodo (met een marionet), Pipo de Clown en  Swiebertje, Later, vanaf zomer 1963, hadden we zelf tv. Nog jaren met zwart wit beeld, volgens mij tot ca 1974, toen ik al lang het huis uit was. Daarnaast hadden we in het begin maar 1 zender, maar toen konden we zelf thuis TV kijken! Wat een luxe!


Morgen nog weer verder, dit keer over tuberculose, telefoon en andere telecommunicatie, uitgaan, theater, auto's, reizen en vakanties.

28 opmerkingen:

  1. Hoe vonden de vrouwen zoals je moeder het dat ze niet buitenshuis mochten werken? Waren ze tevreden? Of ongelukkig? Vrouwen anno 2018 hebben bijvoorbeeld veel stress: hoe was dat voor deze vrouwen?

    nicole@huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, doordat de vrouwen na de 2e feministische golf buitenshuis betaald zijn gaan werken, en de gezinnen dus dubbele inkomens krijgen, zijn de huizenprijzen geexplodeerd. We hebben ons in onze eigen voet geschoten. En man en vrouw kampen nu allebei met stress, want baan en kinderen. Dat was in de jaren 60 toch beter geregeld.

      Verwijderen
    2. Mijn moeder vond het heel jammer dat ze 'geen keus' had en heeft mij altijd op f hart gedrukt te blijven werken als er kinderen zouden komen. Al is het maar één dag, zorg dat je in het arbeidsproces blijft. Ik ben blij dat ik in deze tijd leef en de keuze heb en voor mij en mijn man voelt het heel fijn beiden voor t inkomen en de kinderen te zorgen. Ik denk niet dat dat in de jaren 60 beter was, ik denk wel dat er op de huizenmarkt altijd ellende is qua vraag en aanbod en dat het hogere gezinsinkomen in de jaren 90/00 icm beperkt aanbod 'iets' met de prijs heeft gedaan

      Verwijderen
    3. Ik vind het wel fijn dat er niet raar gekeken wordt dat je als vrouw part time werkt. Ook bij ons, zonder kinderen. In het buitenland is dat wel anders. Daar moeten de vrouwen vaak voltijd aan de slag om het hoofd boven water te houden.

      Verwijderen
  2. Je verhaal over radio en bij iemand in de straat tv kijken,ik herken het.Mijn moeder werkte in de winkel. Ik ging graag met een vriendinnetje mee. Die had een moeder,die klaar zat met thee en koekjes. En tijd had voor onze verhalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Opa en oma had al snel TV en andere opa huurde er een tijdens WK voetbal herinner ik me.

    Ik ben geboren wat nu de antiekstraat van Amsterdam is, het spiegelkwartier en dat was dus vroeger een gewone winkelstraat, met 2 bakkers 2 slagers 1 kruidenier en 1 comestibelenwinkel, net wat anders als de kruidenier. we woonden naast de groenteboer, melkwinkel om de hoek en die kwam ook met wagen langs.
    Eenmaal per week werd er pens voor de hond gebracht, dat stonk behoorlijk bij het koken en de keuken lag in het midden van het huis, dan stond de schuifdeur naar mijn naastgelegen kamertje open en het raam.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mijn vader had een grote moestuin en was altijd in voor iets nieuws dus bij ons kwamen vaak “exotische” groentes zoals broccoli, paarse stokbonen, veld- en pluksla etc. op tafel. Ik ben geboren in een deel van een boerderij. We hadden twee bedsteden: in de een sliep ik met mijn 2 oudere zussen, mijn ouders in de andere. Mijn oudere broer (toen 4) sliep in een ledikantje naast de bedstee en mijn jonger broertje (6 weken) in de kinderwagen. We verhuisden in de zomer van 1953, ik was 3 1/2, naar een na-oorlogse sociale huurwoning met 3 slaapkamers, een woonkeuken en een woonkamer en een echte w.c.
    In de schuur, die bij het huis hoorde, zat ook nog een varkenshok (!!)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een sociale huurwoning met varkenshok! Ik wist niet dat dat bestond. Erg leuk detail, gerardina

      Verwijderen
    2. Varkensvlees is haram !

      Verwijderen
    3. En slaatjes in de oorlog. Lekker !

      Verwijderen
    4. Ja logisch, toen waren ze nog vers!

      Verwijderen
  5. Bij mijn vriendinnetje werden er toendertijd wel raapstelen gegeten, als stampot met spekjes. Wij aten dat thuis niet. Er waren thuis ook vaste dagen voor het eten, bv andyvie op maandag !

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik herken echt alles, heb het boek overigens ook al gelezen, tot en met het inwonen. Ik ben van 1949 en mijn ouders woonden ook in bij een alleenstaande hospita die nog een gezin onderdak moest bieden. Dat was dus verplicht als je de ruimte ervoor had. Ik ben daar geboren en twee jaar later, twee weken voordat mijn zusje werd geboren, verhuisden ze naar een nieuwbouw woning die in grote hoeveelheden uit de grond gestampt werden. Sobere huizen, geen badkamer bv dus lang leve de teil voor de kachel. Pas eind jaren 50 verhuisden we naar een huis met een douche waar we iid maar 1x per week onder mochten. Leontine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn ouders verhuisden in 1966 naar een huis met een douche: wat een luxe vonden we dat! 🤭

      Verwijderen
    2. Wij verhuisden in 1962 naar een flat met een ligbad. Enig nadeel, de toilet was in dezelfde ruimte, er was geen afzonderlijke toilet.
      Bijzonder vervelend als mijn vader moest poepen en ik als puber in bad zat, brrr!!

      Verwijderen
  7. Ik vond een link naar een historische stadswandeling in Leeuwarden. Misschien vind je het leuk om te lezen, of om die eens te lopen.
    Overigens worden er vier Chinese restaurants genoemd! Chinese nasi goreng eten kon al vanaf 1936.Het eerste Chinese restaurant was er begin jaren vijftig ,de tweede in 1956,beide in de stad...daarna gaat het hard.
    https://historischcentrumleeuwarden.nl/toerisme/stadswandelingen-apps/11-import/1247-stadswandeling-multi-culti

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij woonden niet in het centrum, maar in het stadsdeel Huizum, ten zuidoosten van de stad. Voor de 2e wereldoorlog hoorde dit niet bij Leeuwarden, maar bij de plattelandsgemeente Leeuwarderadeel. Daar was mijn moeder opgegroeid en daar woonden mijn pake en beppe. Er was zeker geen Chinees of Indisch eethuis.

      Verwijderen
    2. Sorry, uit je eerdere blogposten begreep ik altijd dat je in Leeuwarden woonde.
      Ik dacht je een plezier te doen met een wandelroute, die je (al is het maar in gedachten) weer naar de winkels van toen kan brengen....maar goed je woonde dus niet in Leeuwarden. Stom van me. Sorry dus.

      Verwijderen
    3. Ik woonde t/m mijn 9e wel in Leeuwarden, maar wel een flink eind van de binnenstad en ben daardoor niet echt goed bekend in de binnenstad. Al mijn grootouders woonden in Leeuwarden, en daar gingen we ook na mijn 9e regelmatig op bezoek, maar ook die woonden vrij ver buiten het centrum. Het ene stel bijna naast het Cambuurstadion en het andere dus in Huizum.

      Verwijderen
  8. Zo herkenbaar wat je schrijft .Luisteren naar de radio ,gewoon goed en gezond eten want mijn pa had een grote volkstuin waar hij zelf de piepers en groente verbouwde .Een rookworst delen met zijn 4tjes en pa kreeg een iets groter stukje waarvan hij altijd vond dat het niet nodig was .Geen douche en alleen een koud water kraan .En waren we ongelukkig ,echt niet !

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Toen mijn Opa dement werd had hij het opeens over draadjemuziek en knopjelicht. Zo werd het toen genoemd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedoel je misschien draadomroep en lichtknopje?

      Verwijderen
    2. Nee Hij was echt verrast dat er radio was en electrisch licht :-) Aan de namen van honden en paarden die hij gebruikt kon ik afleiden in welke tijd hij leefde in z,n verhalen. Boeren brachten hun graan naar de molen en dat eigen meel naar de bakker toen hij jong was. In zijn beleving was hij ziek geworden van tafeltjedekje eten. Eigen was gezonder :-)

      Verwijderen
  10. In de jaren 60 kwam de petroleumboer ook nog langs de huizen.
    In de jaren 60 mocht ik weleens met mijn vader mee op de fiets om de verzekeringspremie contant bij de klanten ophalen.
    loesje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In 1974 ging ik in de binnenstad van Den Haag wonen en kwam de petroleumboer nog steeds aan de deur. En we gingen nog naar badhuis om de hoek

      Verwijderen
  11. Leuk om te lezen, ook al ben ik nog geen 30 :D...

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Heel herkenbaar, al ben ik geboren in de 60er jaren. Ik herinner me nog een radioprogramma: Kleutertje Luisteren. Ik geloof dat er een verhaaltje werd voorgelezen, maar dat weet ik niet meer, alleen nog de titel en dat ik dat zo leuk vond. En van de Leidse Sleuteltjes had ik een elpee!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.