Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

zondag 30 december 2018

Besparingstips voor de allerlaatste dagen van 2018

Vanaf 1 januari betaal je meer BTW op de levensmiddelen. Alles wordt 3% duurder!
Mijn tip: HAMSTER voeding die je lang kunt bewaren, zoals rijst, pasta, groenteconserven, beleg, (soja)melk, gedroogde peulvruchten. Als je ze nu koopt, dan heb je 3% "winst" véél meer dan de spaarrentes die nu gegeven worden. Koop ook weer niet zo veel dat je het eten op termijn weg gaat gooiden, doe het hamsteren met beleid.

Een andere besparingstip: koop geen vuurwerk! Geen gewonden, geen knallen, geen luchtvervuiling. Houd het geld gewoon in je portemonnee of op je bankrekening. Huisdieren zullen je dankbaar zijn en ook mensen die astma of COPD hebben. Wist je dat ieder jaar tientallen mensen oogletsels oplopen en dat er gemiddeld ieder jaar 18 personen blind worden aan een oog? Daaronder zijn kinderen die een vuurpijl in hun oog krijgen. Gewoon niet doen! Dat scheelt leed en geld!

Koop postzegels! Vanaf 1 januari worden de zegels weer duurder. Dus je bespaart als je een voorraadje inslaat. Je kunt ze nog jaren gebruiken, want ze blijven tegenwoordig gewoon geldig, je hoeft geen zegels bij te plakken!

Nog een tip: als je niet thuis bent op oudejaarsavond, zorg dan voor een goed beveiligd huis. Sluit alles af en zorg dat er geen vuurwerk via open ramen naar binnen kan komen. Verder laat je wat lichten branden, zodat de woning er bewoond uit ziet. Dat maakt de kans op inbraak kleiner.

7 opmerkingen:

 1. Een goede tip om nog even wat (semi)houdbare levensmiddelen te kopen! Zeker als het zaken betreft die nooit in de 2=1 aanbieding zijn. Daar betaal je in 2019 gegarandeerd meer voor dan nu!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zag dat sommige winkels bv Jumbo vooruitlopend op de btw verhoging nu alvast maar vast hun prijzen hebben verhoogd. Onduidelijk of dat al de btw verhoging is of dat die er ook.nog bovenopkomt in januari....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook ik zag zowel bij Jumbo en Lidl de prijzen al omhoog gaan en veel lege/halflege schappen .Zelf heb ik heel weinig bergruimte maar wel wat extra dingen ingeslagen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij een aantal winkels zie je al wel de prijskaartjes met hogere prijzen. Bij de kassa zie ik nog wel de oude prijzen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij Albert H. een kilo basis bruine rijst voor €0,99.
  Afgelopen week al geprijsd voor €1,39.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bij de plus waren de toetjes ook al duurder,ben dus benieuwd of er nog extra verhoogd wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ga niet hamsteren, maar mijn uitgavepatroon weer eens kritisch bekijken. In het verleden deed ik ook wel eens aan hamsteren met tot gevolg dat mijn voorraad kast uit zijn voegen barste en ik na een tijd tot de ontdekking kwam dat ik sommige dingen die ik ingeslagen had niet meer eet. Dat betekende dat ik dingen weg moest geven/gooien. Dus niks bespaard maar geld weggegooid. Door kritischer in te kopen ben ik nog steeds minder kwijt dan eerst en er word ook minder verspil cq weggegooid/gegeven. Ook ga ik kijken of er goedkopere alternatieven zijn voor bepaalde dingen die ik nu gebruik. Bovendien is hamsteren ook alleen maar weggelegd voor mensen die wat meer te besteden hebben. Als je van een minder dan modaal inkomen leeft of van de bijstand is er geen ruimte voor hamsteren. En dan zul je nog creatiever met je geld moeten leren omgaan in 2019.Ans

  BeantwoordenVerwijderen