Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

zondag 30 december 2018

Energieverbruik in de afgelopen week

In de afgelopen week had ik vakantie en was ik relatief gezien vaker thuis dan normaal. Daarnaast had ik door de vakantie vaker een kleinkind over de vloer en logeerden beide kleinkinderen een avond en een nacht bij mij, niet tegelijkertijd, maar elk een "eigen" nacht. Daardoor verbruikte ik meer gas dan ik normaal tijdens werkweken zou doen en toch is mijn gasverbruik niet heel hoog. Dat betekent dat het een voor deze periode "warme" week moet zijn geweest!

Wat verbruikte ik?

Mijn gebruik in de afgelopen week (week 52):

GAS ->   16,3 m3.
In week 51 gebruikte ik  17,4 m3.

STROOM -> 14  kWh
In week 51  gebruikte ik 11 kWh.

Wat kost dat verbruik van deze week? 
Kosten van mijn verbruik deze week, uitgaande van 71 cent per m3 gas en 24 cent per kWh: €14,93
En zoals altijd: dit zijn alleen de verbruikskosten, de overige kosten komen daar nog bij.

Over 1 week  maak ik de geplande overstap naar Greenchoice.  Ik ben benieuwd wat de eindstand voor de oude leverancier zal zijn.
De stand van zaken over het huidige gebruiksjaar (nu 51 weken) is:
gas: 484 m3
stroom: 571 kWh

Dat betekent dat ik, als ik binnen de 500 m3 gasverbruik wil blijven, ik nog een week lang heel spartaans moet gaan leven, of er moet een winterse "hittegolf" aan komen.
Volgens mij wordt dit niets, en kom ik nèt boven die 500 m3 uit, maar we zullen zien!

4 opmerkingen:

 1. Doe geen spartaanse moeite, je moet namelijk twee jaar onder de 500 m3 komen voor het lager capaciteitstarief in gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Netwerkbeheerder gaat conform de wet uit van 1 jaar. Wel is er soms wat gehakketak over tussen energieleverancier en netwerkbeheerder.
   Om onder de 500 m3 te komen zou ik indien nodig even wat elektrisch bij verwarmen daar het toch een behoorlijk bedrag scheelt. (zoals ik al in een eerder blog aangaf)

   Verwijderen
 2. Misschien heb je geluk, het lijkt namelijk niet erg koud te worden de komende week.Het blijft ruim boven de nul, ook 's nachts.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Verbruik is niet veel zuiniger dan met oude ketel wat ik wel voorspeld had.

  BeantwoordenVerwijderen