Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

donderdag 20 december 2018

Drukte in de supermarkt!

Gisteren was ik in de supermarkt en druk dat het daar was! Het parkeerterrein was overvol en auto's reden af en aan. Ook de fietsenstalling van de winkel was heel erg vol, ik kon nauwelijks meer een plekje voor mijn fiets bemachtigen!
Binnen in deze winkel was het ook bijzonder druk, klanten met volle winkelkarren stonden in rijen voor de kassa. Het leek wel of de winkel met kerst minstens een week gesloten zou zijn en er voor lange tijd voedsel ingekocht moest worden. Veel frisdrank, chips, brood, wijn etc schoof over de transportband van de kassa.

Het was verbazend welke uitwerking deze drukte op mijn had. Ondanks het feit dat ik al ééuwen consuminder, had ik de neiging om veel te kopen. Dat effect had de drukte kennelijk op mij! Als iedereen zoveel koopt, dan moet daar wel een goede reden voor zijn, laat mij dat dan ook maar doen, dat is vast en zeker nodig, want alle mensen hier kopen zo overvloedig in en dat doen ze vast niet voor niets.

Er is voor mij geen reden om extra te kopen. Ik heb vakantie en ben alle dagen behalve eerste kerstdag in de gelegenheid om boodschappen te halen. Ik hoef, behalve op de 22e en de 28e december, alleen voor mezelf te koken, op de 22e en de 28e beide keren voor 4 personen.
Nog tijd zat om boodschappen te doen!

15 opmerkingen:

 1. Bij mij heeft het juist het omgekeerde effect, ik ren met briefje zo snel mogelijk overal langs en koop alleen wat ik echt nodig heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Precies, Lot. Zo snel mogelijk er weer uit. Ik ga straks de laatste dingen kopen. Zaterdag en zondag zal het nog veel drukker zijn. Mij niet gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gisteren de boodschappen gedaan. Ik wil ook niet meer naar een winkel tot na Kerst. Gelukkig was het op het tijdstip dat ik boodschappen deed niet druk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Verschrikkelijk wij hebben alles in huis en mij zie je niet meer in de winkels tot na kerst.
  En dan nog voor wat gewone boodschappen.
  Wij doen niet mee aan die gekte en vreetdagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik mijd de drukte en heb vanochtend vroeg in een rustige winkel boodschappen voor een hele week gehaald. We eten toch eenvoudig.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ja erg he? Ik heb ook de boel in huis, alleen nog even naar de visboer morgen...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb er zo'n hekel aan, die drukte ! Gisteren reed ik door het dichtsbijzijnde dorpje, waar veel winkels zijn en ik had ineens het gevoel in een grote stad te zijn, zo druk was het. Ik moet alleen nog wat groenten en fruit halen, jammer genoeg, de rest is in huis !

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gisteren was het al zo druk in alle winkels, dat het pin-netwerk er al moeite mee kreeg. Daar waar pinnen normaal supersnel gepiept is, merkten we vanaf een uur of 10 dat het gewoon allemaal veel trager was. Rond 5 uur begon het weer snel te worden, toen had half Nederland blijkbaar de boodschappen in huis gehaald. Ik begrijp het ook niet hoor, al dat gedoe voor 2 dagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Erg he .En om dan te bedenken dat er zoveel eten waaronder vlees van dieren die voor niks geleden hebben en gedood zijn weg gegooid wordt. Ik heb dan nog in mijn jagende en zelf slachtende familie geleerd .Wat je dood moet je opeten. Een grote schande is het.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad schrijnend!
   Mensen kopen veel te veel. Veel te veel vlees, vis en gevogelte en ook veel te veel groenten en fruit.
   Juist om deze tijd van het jaar wordt er volgens mij heel erg veel weggegooid.

   Verwijderen
 10. Brrr, ik word er echt helemaal kriebelig van als ik in zo'n drukke winkel loop. Binnen enkele minuten is m'n energielevel very low en kan ik maar 1 ding bedenken 'zsm wegwezen hier...' Om die reden had ik de boodschappen willen laten bezorgen, maar niet van gekomen. Nu ga ik even last-minute morgenavond ofzo en dan net voor sluitingstijd ofzo dat het lekker rustig is... Ik heb al een hekel aan het boodschappen doen op zaterdag, laat staan die dagen voor de kerst. Mensen lijken wel niet wijs :/ ... Wat zou er allemaal worden weggegooid deze dagen?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij bestellen al een jaar of 7 onze boodschappen online en halen ze op een pickup point op. Nooit impulsaankopen op die manier. We gaan nog wel naar de winkel/markt voor een aantal spullen maar heb altijd een lijstje in mijn telefoon met wat ik moet kopen. Zelden koop ik iets extra's. De kerstdagen brengen we altijd in Spanje of Portugal door met zn tweetjes en Kerst vieren we eigenlijk niet. We gaan dus ook niet in de drukte boodschappen doen, heerlijk!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Doe altijd heerlijk rustig mijn boodschappen in de natuurwinkel. Kennen je daar van naam en/of gezicht, en zelfs als het druk is altijd nog beter dan de "gewone" supermarkt.

  Duur? Koop er altijd brood van gisteren, met korting, alsnog fractie meer dan supermarkt maar wel 3x zo lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Oh, die drukte... hier is dat gelukkig helemaal niet zo. Als ik een drukke winkel in stap denk ik na een paar meter: whatever, we eten wel pasta met tomatenprut, dat heb ik lekker thuis en ik. moet. nu. weg.! Alsof de winkels nooit meer opengaan, en waar laten mensen al die extra calorieën?
  Ik kocht nooit iets extra's voor kerst, maar voor de kinderen neem ik een doos ijs mee ofzo.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wij hebben wel wat extra deze kerst (Max €10) maar kon vandaag sinds maanden weer op gemak boodschappen doen. Was er al om 8.15 en om 9.00 was ik klaar.
  Heb de voorraden aangevuld (rijst en roomboter) en genoeg boodschappen tot 1 januari in huis.

  BeantwoordenVerwijderen