Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

vrijdag 21 december 2018

Uit eten met collega's - een lunch deze keer

Gisteren ging ik als jaarafsluiting lunchen met collega's, op eigen kosten. Ik lunch wel vaker met deze groep, voornamelijk (werk) kamergenoten, meestal in de kantine. Deze keer lunchten we in een restaurant.
Normaal gesproken neem ik boterhammen mee naar het werk. Die beleg ik met pindakaas of zelfgemaakte hoemoes. Ik neem er op het werk een gratis glaasje water, een beker koffie of een beker thee bij. Dit kost vrijwel niets en dan is zo'n lunch in een restaurant toch elke keer weer schrikken. Natuurlijk kan ik het best betalen en ik bespaar door altijd boterhammen van huis mee te nemen honderden euro's per jaar en dan mag het best eens een keertje uitbundig.
Toch denkt de zuinigerd in mij: het is maar goed dat ik dit niet dagelijks doe!
Wat waren de kosten?
Vooraf een cappuccino à €2,90
Volkoren brood met aubergine, geitenkaas, citroentijm,  zontomaatjes  en rucola à €7,50
Feestelijk en gezellig, maar in mijn ogen wel prijzig!
Lunch jij wel eens in restaurants met collega's?

31 opmerkingen:

 1. Oh gezellig ja, even lekker lunchen! Ik neem iedere dag mijn eigen eten mee, wel koop ik af en toe een kop soep van 50 cent. Uit lunchen is altijd duurder, maar af en toe wel even heel lekker om ff verwend te worden. Lekker van genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij lunchen altijd in de kantine, er staat een apparaat voor gratis koffie/thee, en we nemen allemaal zelf onze boterhammetjes mee. Er is geen bedrijfskantine of restaurant in de buurt, maar al was die er, zou niemand er een lunch kopen want dat kan geen van ons zich permitteren, daar zijn onze salarissen eenvoudig veel te laag voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Maar voor die €10,40 heb je wel een gezellig uitje gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als fulltime blogger werk ik in mijn eentje vanuit huis dus ik heb dit niet. Wel lunch ik soms met vriendinnen : ) En dan schrik ik inderdaad ook wel van de prijzen.

  nicole@huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij gaan een hoogst enkele keer (op eigen kosten) uit eten, lunchen in een restaurant doen we niet. Die lunch klinkt gezellig en lekker en als alternatief voor een etentje is het een koopje! Leuke is, dat je misschien wel inspiratie op doet voor lekkere broodjes thuis, met je kinderen bijvoorbeeld. Lekker hoor, met citroentijm! Die wil ik ook eens opduikelen voor in de eigen tuin.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. In België lunchen we meestal warm (voor-, hoofdgerecht en dessert). Ik zal maar niet zeggen wat ik gisteren kwijt was.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In België is de werkgever verplicht je een maaltijd te verschaffen als je meer dan 4 (of 5, of 6; ik weet het niet precies meer) uren werkt. Als de werkgever geen maaltijd aanbiedt, moeten ze een geldbedrag aanbieden, 'maaltijdchèques', voorheen van €6 per gewerkte dag, tegenwoordig ook wel hoger, sinds loonsverhogingen niet meer zijn toegestaan. Mijn werkgever ging de secundaire voorwaarden toen uitbreiden, en mijn maaltijdchèques ware €7 per dag. Dat bedrag werd vroeger uitgekeerd in een soort cadeaubonnen met een waarde van €7 per stuk, tegenwoordig wordt het totale bedrag op een prepaidkaart geladen. Met die kaart kun je alle vormen van eten betalen, zowel in de supermarkt als in een restaurant of de McD.

   Mijn Belgische collega's gaan inderdaad meestal uit eten tijdens de lunch; de rest van het bedrijf brengt zijn eigen lunch mee, en ik ben de enige die elke dag boterhammetjes klaarmaakt in de keuken/kantine :).

   Mijn man en ik kregen samen zo'n €240 per maand aan maaltijdchèques, en we probeerden er voor de hele maand onze boodschappen van te doen. Nu ik niet meer werk, probeer ik het met de helft te doen, waar ik aardig in de buurt kom, omdat ik nu tijd heb om gerechten gericht uit te zoeken op onze voorraad, de aanbiedingen, en het seizoen.

   Verwijderen
  2. @siebrie,onze zoon werkt weekend- en feestdagen in ploegdienst : 12 u aan één stuk (ofwel van 5 u 's morgens tot 17 u 's avonds ofwel van 17 u 's avonds tot 5 u 's morgens). De werkgever voorziet geen maaltijd maar vanzelfsprekend wel supplementen wegens weekend/nachturenwerk. Het bedrag van de maaltijdcheques is identiek aan dat wat de andere arbeiders die in gewoon ploegensysteem zitten en dus 8 u per dag werken, ontvangen. Zoon krijgt dus geen extra vergoeding omdat de werkgever geen maaltijden aanbiedt ondanks de arbeiders uit de weekend/feestdagploeg 12 u aan één stuk werken. (bedrijf in belgie)
   Mijn partner werkt in de zorgsector en bij nachtdienst is er voor iedereen een nachtpakket voorzien : boterhammen, beleg en meestal stukje fruit

   Verwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  4. Oh, maar ik werk al twee jaar niet meer en voordien was ik zelfstandige. Heb dus mijn maaltijden altijd zelf betaald en tijdens mijn actieve periode (ik werkte vaak van thuis uit) at ik meestal gewoon thuis tussen de middag. Sinds mijn pensioen lunch ik vaak of met mijn man of met vriendinnen. Uiteraard niet iedere dag, maar toch wel één keer per week. Het kan maar smaken.

   Verwijderen
  5. Hi MyriamC,

   Mijn antwoord was als extra info bedoeld, niet als kritische opmerking; excuus als het verkeerd is overgekomen. Ik was blij verrast door de maaltijdchèques, omdat ze die in Nederland niet kennen.

   Verwijderen
  6. Hi Siebrie,
   Nee hoor, het kwam niet verkeerd over. Wou maar even e.e.a. verduidelijken.
   Bij mijn man op het werk hadden ze een bedrijfsrestaurant waar ze voor 60 cent (jawel, 0,60 euro) een stokbroodje gezond konden kopen. Of een warme maaltijd voor - ik meen - 2 euro. Koffie/thee/soep gratis. Die heeft dus zijn hele carrière nooit brood meegenomen van thuis.

   Verwijderen
  7. Niet elke Belgische werkgever geeft maaltijdcheques hoor. Dat hangt af van je cao en er zijn er heel wat die er geen krijgen. Het is een extralegaal voordeel zoals bvb een groepsverzekering maat zeker geen verplichting tenzij het in je Cao staat. http://www.werk.belgie.be/defaultTab.aspx?id=23796

   Verwijderen
 7. Het verbaasd mij sowieso dat de restaurants en terrassen in de stad altijd druk bezet zijn met mensen die lunchen, koffietje doen en ook vaak wijntjes. Gezellig, maar zo duur. Waar betalen ze dit van? Eten sávonds vind ik relatief goedkoper, als je de drankjes beperkt houdt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet altijd waar juist uit lunchen is beter als uit eten voor jezelf en voor je portemonnee

   Verwijderen
 8. Ja, ook ik doe dat weleens en het is een kostbare aangelegenheid. Thuis is het goedkoper, maar samen eten als uitje geeft ook iets extra's en aan extraatjes hangt nou eenmaal een prijskaartjen. Soms moet je even genieten. Fijne dagen en groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Goed dat je beseft hoe duur uit eten is maar bovenal geniet ervan.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben vorig jaar wezen lunchen met een vriendin. Als dank je wel voor alle keren dat ze voor mij gereden heeft. En aangezien zij uitsluitend vegetarisch eet, had ik een duurder restaurant uitgezocht waar ze goed rekening met haar dieet houden. We hebben heerlijk gegeten. Ja, het was een smak geld. Het was ook even een break uit de dagelijkse sleur zonder zorgen over haar dieet en andere dagelijkse beslommeringen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ga regelmatig ergens lunchen, niet met collega’s maar met vriendinnen, zus of dochter. Meestal kost zo’n lunch me tussen de 12,50 en 20 euro. Het is altijd erg lekker en heel gezellig.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ga nooit buitenshuis lunchen, te duur !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij gaan ook nooit buitenshuis eten wegens te duur.... Partner neemt elke dag boterhammetjes met beleg mee van thuis, meeste collega's kopen een broodje in de cafetaria of laten 'iets om te eten' leveren. Ik denk dat ik niet zou kunnen genieten van een maaltijd buitenshuis omdat ik gewoon zou zitten denken wat ik voor 'dat geld' aan voeding allemaal zou kunnen klaarmaken....

   Verwijderen
 13. Buiten de deur lunchen doe ik best vaak. Niet zo vaak met collega's maar zeker wel met manlief, vriendinnen, of een van de kinderen. We hebben een aantal fijne tentjes, waar we graag komen, van de subway tot luxe zaken. Om de hoek van het werk zit een koffiezaak en daar eten een collega en ik af en toe een tosti met een latte. Daar zijn de prijzen erg schappelijk.
  Als we op stap zijn met vrienden die in Spanje wonen, dan lunchen we vaak uitgebreid. In Spanje vaak een driegangenlunch. Wel wat later dan het lunchmoment in Nederland.
  Ik maak op het werk mijn boterhammen klaar op de andere dagen. Brood(jes) neem ik in een zakje mee. Beleg, rauwkost en boter heb ik daar in de koelkast liggen. Ook helemaal prima.
  Als we geen geld zouden hebben, dan maakte ik zelf thuis een lekkere lunch. Nu geniet ik er echt van en blijf het ook zeker doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik kan er niets aan doen maar elke keer klink je zo negatief .Natuurlijk is het niet goedkoop en je zegt het zelf al dat je het kunt betalen .Steeds heb ik het gevoel dat je nooit echt kunt genieten zonder te denken aan de euro's die het kost en dat is toch jammer. Je doet dit niet vaak en geniet er dan gewoon van .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee hoor. Ik vind je niet/nooit negatief. Ik denk dat je juist door er bewust van te zijn dat het niet normaal is en geld kost, tenminste voor mij ,jou en veel anderen er veel meer van geniet. Las dat bij sommige lunchrooms mensen alleen bestellen om er een selfie van te kunnen posten en het dan laten staan. Dat is pas raar.

   Verwijderen
  2. Ik vind dat Elisabeth wel een punt heeft. Dat niet iedereen regelmatig uit lunchen gaat (kan gaan) kan ik me goed voorstellen, heb jarenlang van een minimum-inkomen geleefd.
   Nu ik een heel goed inkomen heb (en daar ook een familielid met een uitkering/goede doelen/ lokale clubs etc. mee steun) gun ik mezelf ook leuke dingen zonder me af te vragen wat ik met dat geld had kunnen doen.

   Verwijderen
  3. Fijn dat je mijn reactie begrijpt Janne . Ik wil zeker niet naar doen tegen Zuinigaan maar ik heb dan gewoon het gevoel geniet van dit moment en denk even niet aan die euro's maar geniet gewoon omdat jij dit nog steeds kunt doen .

   Verwijderen
  4. Nee toch ,je hebt nu opeens moderatie en ik mag hopen dat de reacties niet te erg zijn voor je .

   Verwijderen
  5. Ik ben blij dat jij begrijpt wat ik bedoel Janne .Het is niet mijn bedoeling om Zuinigaan te katten of vervelend te zijn ,het enige wat ik bedoel is geniet er gewoon van ,een gezellige lunch met leuke mensen en denk even niet aan die euro's .

   Verwijderen
  6. Dit is een weblog die gaat over geld, over hoe je kunt besparen en hoe je bewust consumindert. In het verleden heb ik heel zuinig moeten doen. Toen zat een etentje of lunch buiten de deur er echt niet in, behalve als ik daar op getrakteerd werd tijdens een familie-uitje of zo.
   Nu heb ik direct ja gezegd toe een paar weken geleden het voorstel geopperd werd om op de laatste donderdag voor de vakantie samen te gaan lunchen. Ik heb me bij het uitkiezen ook niet laten leiden door de prijzen, maar ik heb gekeken naar wat mij lekker en gezond leek en ik heb lekker gegeten.
   Maar bij de kassa dacht ik wel: wat leven we in een luxe-wereld dat dit allemaal zomaar kan! Dat was in mijn inmiddels al weer tamelijk lange leven lang niet altijd mogelijk en er zijn veel plekken in de wereld waar mensen zich een dergelijk uitje absoluut niet kunnen permitteren.

   Verwijderen
  7. @ Elisabeth - Ik modereer alle reacties op berichten die ouder zijn dan 24 uren. Als ik dat niet doe dan word ik bedolven onder spam over leningen en of van "zielige" mensen die je vragen geld te doneren. Alles geschreven in slecht Engels of slecht Nederlands. Die reacties wil ik jou en anderen graag besparen.

   Verwijderen