woensdag 16 januari 2019

Griep en verkoudheid: hoe word je (bijna) gratis weer beter?

De griep waart weer rond. Er is sprake van een griepepidemie. De drogisten en ook apotheken liggen vol met middeltjes die moeten helpen om de griep te bestrijden: middeltjes tegen een zere keel, een verstopte neus, hoestdranken, A-merk pijnstillers.. Als je wilt kun voor veel geld spulletjes kopen die zouden moeten helpen.
Maar helpen ze ook?
Wat het beste helpt: veel slapen en uitzieken. Zorg voor een lichte, gezonde maaltijd, drink veel en eet wat citrusvruchten.

Mijn vroegere huisarts die via Artsen zonder Grenzen lang in straatarme gebieden had gewerkt, die zei altijd: met mijn hulp duurt een griep 1 à 2 weken. Zonder mijn hulp 7 à 14 dagen.  Oftewel, in normale gevallen is doktershulp niet nodig.

Dropjes helpen prima tegen keelpijn. Langzaam zuigen en lang in de mond houden, niet kauwen en snel wegwerken. Het gaat er vooral om  dat je vaak slikt. Dat kan ook met kleine slokjes water.
Om een verstopte neus te bestrijden kun je ook een eenvoudige zoutoplossing gebruiken. 
En vitamine C? Als je voldoende groente (alle soorten kool staan bekend om zijn hoge vitamine C gehalte) en (citrus)fruit eet krijg je ruim voldoende vitamine C binnen en voegen tabletten helemaal niets toe.
Tegen pijn en koorts helpt eenvoudige en zeer goedkope paracetamol prima! Die kosten ongeveer 2 cent per stuk.

Wanneer naar de dokter?
Als je denkt dat je een complicatie hebt gekregen: zoals bronchitis of longontsteking.
Helpen de middeltjes van de drogist of apotheek tegen complicaties?
Nee, niet echt!
Het gaat er vooral om of je voldoende weerstand hebt. Je kunt je weerstand vergroten door een gezonde leefstijl met voldoende beweging, gezonde voeding en voldoende nachtrust. Maar soms heb je gewoon pech, ook al ben je nog zo gezond bezig.

Daarnaast helpt de griepprik die je in oktober/november gratis kunt ophalen als je tot de risicogroepen behoort. Het ene jaar is hij wat beter afgestemd op het heersende griepvirus dan het andere jaar, maar over het algemeen heb je er gewoon voordeel van. Dus ik haal ieder jaar opnieuw een prik!

14 opmerkingen:

  1. Je zit hier wel precies goed met je berichtje...

    Dochter van vier is steeds ziek sinds ze naar school gaat en heeft me voor de tweede keer deze winter aangestoken.

    Tegen al die zieke kusjes en kroeltjes en gehoest in de ruimte is m'n weerstand kennelijk niet bestand...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik waas vorige winter steeds ziek. Dat kwam van alle "kinderdagverblijf-virussen" die mijn kleinkinderen steeds meenamen en waarmee ze hun ouders en ook mij toen besmetten.
      Mijn kleinzoon en zijn ouders waren de afgelopen dagen ziek, maar hoewel kleinzoon en zijn vader hier afgelopen zaterdag nog waren, heb ik nog niets. Hopelijk heb ik nu voldoende weerstand.

      Verwijderen
    2. Hopelijk sla je deze ronde over. Ik vind het een pittige verkoudheid.

      Verwijderen
  2. We hebben 8 weken extra zomer (december en januari) Heerlijke verse groentes en vers fruit eten en gegeten dus ik hoop dat we ervan verschoond blijven (hoewel de overgang naar het winterse Nederland met veel grieppatienten ons wel vaker de das omdoet)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een gemberthee kan helpen (een stukje geraspte gember, een snuf kaneel, een tl citroen en een tl honing in een mok heet water). Gezondheid.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit werkt voor mijn beginnende keelontsteking goed :-)

      Verwijderen
  4. Mijn man en ik hebben (61 en 58), tot nu toe, een goede weerstand want wij hebben beiden nog nooit griep gehad, zijn zelfs zelden verkouden. We leven gezond : veel verse gevarieerde voeding en vooral heel veel beweging in de buitenlucht. Mijn partner werkt in de zorgsector dus komt zo goed als elke dag 'met vuile ziekmakende beestjes' naar huis en ik vang regelmatig onze kleinkinderen op. Door veel met allerhande kiemen in contact te komen en gezond te leven, bouw je een goede weerstand op. liesbet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb als 25-jarige een keer echt griep gehad, en sindsdien haal ik altijd de griepprik op mijn werk in de zorg. Nooit meer zo ziek geweest als toen. En ik werk 's winters vaak extra uren om voor zieke collega's in te vallen.

      Als je boven de 60 jaar bent en je krijgt een keer griep, dan is de kans op vervelende complicaties zoals een ernstige longontsteking veel groter dan bij jongere mensen. Dat geldt ook voor 60-plussers die van zichzelf vinden dat ze gezond leven en een goede weerstand hebben.

      Verwijderen
  5. Je moet wel onderscheid maken tussen een gewone verkoudheid veroorzaakt door het rhinovirus en een griep veroorzaakt door het influenza virus. Een griepspuit helpt alleen tegen het influenza virus en dan nog alleen als de juiste combi erin zit. In de volksmond wordt ook een flinke verkoudheid(waar je overigens best beroerd van kunt zijn) een griepje genoemd. De meeste zieken die er nu zijn hebben een gewone verkoudheid. Kortom ondanks een griepspuit kun je nog best een flinke verkoudheid oplopen. Een goede weerstand is dus de beste remedie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een goede aanvulling! De griepprik werkt alleen tegen de griep en niet tegen verkoudheden. Ik haal al wel 25 jaar de griepprik en ik heb in al die jaren geen griep meer gehad, wel verkoudheden. Die verkoudheden gaven soms complicaties, met name oorontsteking of bronchitis.

      Verwijderen
  6. Ik heb minder verkoudheden sinds ik niet meer mijn haar was s ochtends! Blijkbaar koelde mijn hoofd toch iedere keer teveel af na het fohnen. Ik reis veel met OV en pik meestal heel veel op van andere reizigers, je zal de mensen de kost niet geven die met een loopneus en zo te horen halve bronchitis nog op stap gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat grappig. Kwam ooit ook zo,n huisarts tegen. Rende er naar binnen om dat ik vond dat ik echt van een keelontsteking af moest. Gorgellen met bosbessensap was zijn advies. Gewoon uit de suppermarkt. Die zonder suiker. OOk s,nachts. En het werkte ook nog ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Tja.. achteraf ben ik al 30 astmapatiënt. Meestal ben ik niet fit van oktober tot mei. Infecties wandelen vrolijk van mijn keel naar mijn neus naar mijn oren naar mijn holtes en mijn longen. Meestal krijg ik antivirale middelen en antibioticum. Maar toch breng ik veel tijd koortsig door. Nadat ik drie winters meer dan vijf keer longontsteking per winter had vonden ze het tijd om eens verder te kijken.

    Ik kan bewegen, gezond eten en slapen wat ik wil. Mijn lijf is gesloopt na 30 jaar infecties bestrijden naast een chronische ziekte die niet werd behandeld.
    Ik reis lekker met mijn auto, als ik met het OV ga kan ik wel alvast twee weken ziek melden. Griepprik is leuk, tot je drie dagen later met een longontsteking als bijwerking rondloopt..niet iedereen is gebaat bij dat ding.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn zus slikte jarenlang een onderhoudsdosis antibiotica ivm bronchitus en regelmatig longontsteking. Elke winter was zewekenlang ziek. Sinds 1 1/2 jaar gebruikt ze CBD-olie (van Jacob Hooy) en ze is in het die periode amoer ziek geweest en geen enkele keer een antibioticum voorgeschreven gekregen!

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.