vrijdag 7 juni 2019

In principe vegetarisch, tenzij je dit uitdrukkelijk aangeeft

Vanaf 1 januari 2020 worden in de stad Amsterdam in principe alle evenementen vegetarisch: borrels, vergaderlunches, recepties en noem maar op. Alleen als je echt vlees, vis of gevogelte wilt, dan moet je daar speciaal om vragen. Klik hier voor het NOS artikel.

Ik vind het een prima besluit! Niet automatisch meer balletjes in je soep en automatisch dood dier op je bord, alleen als je er uitdrukkelijk om vraagt, dan wordt er nog wel iets niet-vegetarisch geserveerd.

Tot voor kort was het andersom en was er voor vegetariërs vaak erg weinig keus. Ik herinner mij een bedrijfsuitje van ongeveer een jaar geleden. Toen werden de vegetariërs bij elkaar gezet en kregen we allemaal een niet erg smakelijke vegetarische schotel met erg veel rauwe sla en dat was het dan! De niet-vegetariërs hadden veel meer keus: verschillende soorten vlees, allerlei soorten vis, kip. En daarnaast meer soorten groenten. Ik vond de vegetarische hap wat fantasieloos. Jammer!

Ik vind het een goed besluit van de gemeente Amsterdam en ik hoop dat er meer gemeentes en provincies zullen volgen. Ik weet wel dat er op meer plekken vegetarische menu's de standaard zijn, maar er kan nog meer bij!

47 opmerkingen:

 1. Ik heb de eerste carnivoren al horen klagen dat zij recht hebben op hun stukje vlees :-))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sneue types... Haha!

   Verwijderen
  2. Net zo sneu als de veganist die mekkert dat er voor hem niets is te eten?

   Verwijderen
 2. Waarom toch altijd of de ene partij blij maken of de andere partij. Ik moet er niet aan denken om alleen maar vegetarische dingen voorgeschoteld te krijgen. Het kan toch ook allebei?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat gebeurt toch ook,als je er om vraagt?

   Verwijderen
  2. Het moet zonder te vragen beschikbaar zijn.

   Verwijderen
  3. Waarom moet dat? De gemeenteraad heeft anders beslist.

   Verwijderen
 3. Geweldig nieuws, hoop dat andere gemeentes snel volgen. Ik denk dat over 5 jaar vlees eten bezien wordt zoals nu naar roken gekeken wordt. Ik gun mensen die graag vlees eten heus hun stukje vlees, maar vaak kennen mensen ook gewoon de heerlijke alternatieven niet en als er vaker alternatieven worden geboden krijgen mensen ook de kans om er kennis mee te maken. Jessica

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het blijft bij veel restaurants en hotels een probleem. Om over ‘n vegan-diner of lunch maar niet te spreken!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben benieuwd,wat de vleeseters dan krijgen. Als ik nog terugdenk aan al die trieste vegetarische maaltijden bij bijeenkomsten en bijscholingen vroeger. Nam vaak zelf iets lekkers mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien ben ik te optimistisch, maar ik denk dat cateraars en koks gewoon bijgeschoold kunnen worden. Daarom gaat het besluit ook pas per 1 januari 2020 in. Tijd genoeg voor een grondige bijscholing!

   Verwijderen
 6. Dat is best bijzonder zeg. Een hele duidelijke statement van Amsterdam.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben tegen dood vlees !

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben ervoor om zowel vegetarisch als vlees te serveren, waarom moet de ene partij voorgetrokken worden tov de andere. Verder vind ik het wel zorgelijk dat veel vegetariers kiezen voor producten met soja. Als de vraag naar soja toeneemt gaan er nog meer oerwouden tegen de vlakte. Vegetarisch is prima, maar kies vooral producten zonder soja.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je vergeet daarbij dat veel dieren gevoerd worden met soja. En die hoeveelheid is meer dan wat mensen consumeren.

   Verwijderen
  2. Slechts 10% van de soja-producten wordt gebruikt voor vegetarische producten...

   Verwijderen
  3. Dank voor je aanvulling. Ik had geen cijfers voorhanden.

   Verwijderen
  4. http://hiddensoy.panda.org/nl/

   Europeanen consumeren gemiddeld 61 kilo soja per jaar. Dat haal ik (veganist) lang niet...

   Verwijderen
 9. De gemeente Amsterdam geeft hiermee een mooi voorbeeld! Hopelijk volgen er meer organisaties.

  Overigens is het zo dat de meeste soja die verbouwd wordt gebruikt wordt als veevoer. Voor de productie van rundvlees is er ongeveer 40 kilo voer nodig om 1 kg. vlees te krijgen. Dat is weliswaar niet allemaal soja, maar het moet wel allemaal ergens verbouwd worden. Minder vlees eten scheelt dus ook heel veel landbouwgrond.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Omdat ik weinig ervaring met vega heb zou ik me juist laten verrassen bij zo'n gelegenheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik kan bij mijn bioboer gewoon vragen wat de koeien eten. Geen soja.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Je kunt hele leuke en heerlijke vegetarische schotels maken, beslist niet saai. Juist vegetarisch vraagt wat meer creativiteit, maar dat is het leuke aan koken. En het vegetarische 'vleesch' wordt steeds beter. Voor een stukje vlees ga ik wel naar een goede slager.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. We komen langzamerhand in een drammerige staat terecht,en leven als we zo doorgaan niet meer in een vrij land met vrije keuze.Bij een goede slager is verantwoord goed vlees te koop,we moeten dan ook wel de prijs willen betalen,en ons vooral niet te goed doen aan kiloknallers enz.Laat ieder zelf vrij beslissen,dat is een groot goed!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Drammerig? Dat valt reuze mee! Je mag nog steeds voor vlees, vis of kip kiezen, helemaal zoals jij dat wilt!

   Verwijderen
  2. Biologische varkens (drie sterren Beter Leven keurmerk) hebben een veel beter leven dan gangbare varkens of dan varkens met één ster Beter Leven keurmerk. Zo hebben de biologische biggen en vleesvarkens meer ruimte (2,3 vierkante meter per varken in plaats van 0,8 vierkante meter), stro en een kleine uitloop naar buiten van beton. Zeugen liggen niet in een kooi maar in het stro, en biggen mogen langer bij hun moeder blijven. Maar toch is er ook bij biologische varkens vaak geen modderbad voor alle dieren, en wordt er nog gebruik gemaakt van snelgroeiende rassen die minder robuust zijn. De biologische varkens worden geslacht in grote slachthuizen die vergelijkbaar zijn met die van de gangbare varkenshouderij.

   Bron:
   https://www.varkensinnood.nl/standpunten/het-eten-van-vijfsterrenvlees

   Volgens mij bestaat verantwoord vlees niet. Biologisch vlees is ook nog eens slechter voor het milieu omdat de dieren wat langer leven en dus meer poepen en meer eten, wat dan weer leidt tot ontbossing (vooral soja uit voormalige regenwouden).

   Verwijderen
  3. Drammerig .Wat grappig dat die discussie nu ook weer komt. Ik herinner me die discussie nog of er op vergaderingen gerookt mocht worden. Toen vonden de rokers dat ze niks opgelegd wilden krijgen .Dat was hun vrijheid. Dat ze met roken ook een ander wat oplegden dat vergaten ze. Het is zo vervelend om toch maar wat met vlees te gaan eten om dat er bijna niks anders is en je toch ook voor de gezelligheid en zo . . . Geweldig dat er dan wat anders ook is dan de omelet met champignons.

   Verwijderen
  4. Rare vergelijking. Roken schaadt de gezondheid van meerokers. Daarom is het op openbare plekken niet meer toegestaan.

   Als iemand naast jou een plak worst eet, schaadt dat jou niet.

   Verwijderen
  5. Jou schaadt dat misschien niet, maar de dieren die voor die worst gedood worden wel. Lijkt me een niet onbelangrijk punt.

   N.

   Verwijderen
  6. Lekker makkelijk antwoord. Ook een plant vindt het niet leuk om geplukt en opgegeten te worden. En van lucht kan niemand leven.

   De natuur is hard en de mens is van nature een omnivoor. Ik gun iedereen van harte zijn vega burger, maar vega gedram ben ik niet van gediend.

   Verwijderen
  7. @Anoniem van 09-06-19: Toch vind ik het oogsten van een boon of een bloemkool iets heel anders dan het slachten van een dier.

   En nogmaals, niemand verplicht jou om vegetariër of veganist te worden, maar wat minder vlees is voor het milieu goed en ook voor je gezondheid. Daarnaast scheelt het dierenleed.

   Verwijderen
  8. Hoi Aaf, ik laat mij niet aanpraten dat minder vlees eten gezond voor mij is. De mens is een omnivoor en vlees hoort tot ons natuurlijke dieet.
   Kijken wij naar onze voorouders dan blijkt uit onderzoek van gebeentes dat de vleesetende jager-verzamelaars een stuk gezonder waren dan de volken die gingen boeren en meer plantaardig voedsel aten. Dat is niet gek. Bedenk ook dat de mens pas 10.000 jaar boert. Dat lijkt voor jou en mij misschien lang, maar zet je het af tegen de tijd dat er mensen op aarde rondlopen is het niets. Wij zijn er dus eigenlijk niet op gemaakt om grote hoeveelheden tarweproducten te eten, laat staan de enorme hoeveelheden suikers die in het moderne dieet verwerkt zitten. (Hoi welvaartsziekten)

   Ik vind het ongezond om geen vlees te eten en de vegetariers die ik ken zijn bepaald geen toonbeeld van gezondheid. Een vriendin van mij die al ruim 20 jaar vegetarisch is, is constant ziek omdat ze nauwelijks weerstand heeft. Ze krijgt met regelmaat vitamine b injecties. Ze geeft zelf ook toe dat het door haar eetgewoontes komt, maar dat ze het voor de dieren over heeft. Haar keus, maar bepaald niet gezond....

   Ik ben al jaren suikervrij en eet biologisch onbewerkt voedsel. Niks in pakjes of zakjes dus. Ik denk dat mijn huisarts niet weet wie ik ben, kom er nooit.

   Zonder persoonlijk te willen worden, soms krabbel ik mij achter de oren als ik naar jouw boodschappenlijst kijk. Je zit keurig op budget maar ik zie dingen voorbij komen op jouw lijst waar een diabeet zich verre van zou moeten houden, zoals crackers, rijstwafels, jam en te veel fruit. Suikerziekte kan door het mijden van koolhydraatrijk voedsel worden voorkomen. Als je al diabetes hebt helpt een koolhydraatarm dieet om het onder controle te houden. Verder laat ik het hierbij, want het staat jou vrij om te doen en laten wat je wil qua dieet.

   Maar goed ik dwaal af van het onderwerp. We hebben het hier over drammen van de gemeente Amsterdam. Weliswaar wordt niemand verplicht om vega te worden, maar alles wordt ingericht naar de levenswijze van een groep die slechts 5% van de bevolking uitmaakt. Dat is niet normaal. En de strategie is er ook zo op dat het niet makkelijk wordt gemaakt wat anders te krijgen, je moet er eerst even specifiek om ‘ vragen’ en jezelf dus in de kijker zetten. Ze zetten dus in op groepsdruk. Veel mensen staan niet sterk genoeg in hun schoenen om zichzelf buiten de kudde te plaatsen.

   Ik geef dit goedbedoelde project 1 tot max 2 jaar en dan sterft het een langzame dood zonder enig resultaat. Ook ambtenaren laten zich geen oor aannaaien en ik voorzie een plotse toename van recepties en lunches buiten de deur.

   Verwijderen
  9. Ik ben het helemaal eens met je Anoniem van 1856!
   Olga

   Verwijderen
  10. @ Anoniem van 18:56 uur:
   Als jij er zo van overtuigd bent dat vlees eten gezond voor je is, dan ga ik er niet aan beginnen je om te praten. Dat heeft geen nut.

   Daar ging mijn blog ook niet over. Het ging er over in principe geen vlees aanbieden op bijeenkomsten van de gemeente Amsterdam, tenzij er om gevraagd wordt. Daar is toe besloten in verband met de veel hogere milieubelasting van vlees en om dierenleed te vermijden. Ik vind dat een prima doel.

   Ik denk dat er een heleboel gezonde vegetariërs op deze wereld rondlopen. Dat jij toevallig een zieke vegetariër in je omgeving hebt, zegt niets over de gezondheidseffecten van eten zonder vlees.   Over mijn eetpatroon wil ik het helemaal niet hebben, behalve dan dat een deel van het fruit en zaken als rijstwafels bestemd waren voor bezoek en mijn kleinkind. Ik kocht geen koeken, maar ik kocht kersen, daar heb ik zelf vrijwel niet van gegeten.
   Daarnaast, toen er bij mij diabetes geconstateerd werd, kreeg ik een dieet waarbij naast een evenwichtige verdeling van koolhydraten over de dag, vooral de vetinname beperkt werd. Destijds ging het absoluut niet over koolhydraatarme voeding.

   Ik denk dat het project in Amsterdam heel bestendig is en er nog veel gemeentes zullen volgen!

   Verwijderen
  11. Hoi Aaf, ik denk dat we het eens kunnen worden dat we het grondig met elkaar oneens zijn.

   Vetinname en diabetes hebben geen correlatie. Als dat wel het geval was zouden bijvoorbeeld traditionele eskimo’s met hun vette dieet van vis en walvisblubber vaak diabetes hebben. Maar die juist die paar laatste stammen zijn kerngezond, terwijl de Inuit die een gewoon westers dieet eten ten onder gaan aan welvaartsziekten zoals diabetes.

   Om terug te komen op het beleid van de gemeente Amsterdam. Ik denk dat het reuze meevalt qua aantallen gemeentes die zullen volgen. Amsterdam is altijd de ‘gekkie henkie’ geweest onder de gemeentes, zie bv gedoogbeleid ten opzichte van krakers. Over een jaar of 2 a 3 kunnen we pas resultaat van dit project beoordelen. Er is heus wel een leuke reporter die met een WOB-je boven water haalt of er op gemeenteborrels significant minder bitterballen worden gegeten. To be continued...

   Verwijderen
  12. Beste zuinigaan, er zijn nieuwe inzichten met betrekking tot diabetes en voeding, waarbij kort samengevat niet uitgegaan wordt van vetten maar van koolhydraten als veroorzaker van welvaartsziekten. Er zijn heel goede resultaten goederen, vele mensen hebben hun diabetes omgekeerd en geen medicijnen meer nodig. Ik wwet dat je een brede interesse hebt en je goed inleest, door zal je bast interesseren. Google maar op lchf/keto of kijk oo de pagina van www.thenewfood.nl , mocht je interesse hebben.

   Verwijderen
 14. Het valt mij altijd op dat mensen behoorlijk hoge eisen stellen aan hetgeen ze krijgen. Onze gemeente biedt voornamelijk vegetarische maaltijden, alles biologisch en als er vlees wordt geserveerd is dit van lokale boeren. Ik was niet zoveel gewend bij mijn vorige werkgever dus ik had mijn pakje brood bij me tijdens de eerste late vergadering. Collega's keken me aan of ik gek was, daar hoorde je werkgever voor te zorgen. Ik vind het nog steeds pure verwennerij en luxe. Vorige week nog wortel/zoete aardappelsoep met diverse vegetarisch belegde broodjes, heerlijk! Men vond echter dat er vlees beleg bij had moeten zitten. Dan eet je dat toch thuis weer, ik begrijp daar niets van..

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Amsterdam wil het beste kind van de klas zijn.Ik vind het wel een beetje overdreven. Laat iedereen de keus.Dat lijkt nu zo maar is het natuurlijk niet omdat vegetarisch de norm zal zijn. Ik ben vooral voor een beetje soberder.Al die luxe maaltijden ,vega of niet,dat kan best wat minder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Iémand moet het beste kind van de klas zijn. Dus in dit geval Amsterdam. Hopelijk doet goed voorbeeld goed volgen.

   En je kunt dus (ik herhaal het nog maar eens, hoewel Zuinigaan het al duidelijk aangaf) gewoon aangeven dat je wél graag vlees wilt, en dan wordt het voor je geregeld.

   Verwijderen

  2. Amsterdam ooit een vrije stad. Nu een plek vol deugmensjes die groen en hip doen en daarna de H&M inrennen om wat goedkope wegwerpkleding te scoren gemaakt door uitgebuite meisjes in Z-O Azie. Net zoals een zekere Halsema. Zit bij groen links en brabbelt wat over milieu en klimaat, terwijl ze een dikke oude dieselbus reed. Is helemaal ‘groen’ maar woont in een huis met energielabel G. Stuurt met veel bombarie haar kids naar een zwarte school. Haalt ze er ook snel weer af al het een dikke flop is. Of klimaatdrammer Jetten die helemaal gek is vliegreizen.

   En nu serveert de gemeente vega hapjes. Ooo wat zullen ze deugen die ambtenaren met hun tofu ballen en bonenburgers. Dan thuis een speklap bakken. Ik zie het al helemaal voor me.

   Gelukkig woon ik heel ver van Amsterdam :) :) :)

   Verwijderen
  3. Zo ver van Amsterdam en toch weet je er zoveel van, geweldig🤔🤔

   Verwijderen
  4. Tja dit is allemaal in de publiciteit geweest, dus om dat te weten hoef je niet vlakbij Amsterdam te wonen.

   Verwijderen
  5. Janne, dat is nou wat ze bedoelen met de actualiteiten volgen. Moet je ook eens proberen👍🏻

   Verwijderen
  6. Oh, zou dat zo zijn! Maar berichten over groene, hippe mensjes die H&M inrennen sla ik sowieso over ook al is dat actueel! Niet alles wat actueel is, is de moeite waard om te volgen!

   Verwijderen
  7. Beste Anoniem van 21:32 alles goed met u?

   Zuinigaan ik snap niet zo goed hoe dit soort reacties door de moderatie komen?

   Verwijderen
 16. Dit onderwerp is toch een beetje preken voor eigen parochie. Ik denk ook niet dat mensen minder vlees gaan eten wanneer ze hierover in de krant lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Is in navolging van ministerie van Onderwijs. Minister Engelshoven heeft november 2018 besloten om de diners op haar ministerie voortaan vegetarisch te doen, en alleen op verzoek kan je vlees eten. Deze sociale omkering is een toezegging geweest in het cultuurdebat, aan de partij van de dieren. Ik vind het zelf een mooi gebaar. Betekent ook meer creativiteit op het bord.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik vind het ook wel een mooi besluit, hoewel ik me afvraag of hier niet enorm veel weerstand tegen komt. Overigens hoop ik dan wel dat ze inderdaad creatiever worden, of zoals dat met die soep doen en de balletjes weglaten. Zo'n bord groente (wat je vaak krijgt als ze ineens iets vega moeten bereiden) word ik ook nooit echt blij van.

  Overigens realiseer ik me wel dat ik makkelijk praten heb. Ik geef niet zoveel om het eten van vlees. Ik ben niet vegetarisch, maar heb ook echt niet dat ik op een bepaald moment snak naar vlees. Als ik wel verstokt vleeseter zou zijn, zou ik er misschien wel anders over denken.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.