donderdag 13 juni 2019

Meestemmen over het pensioenakkoord

Gisteren ontving ik een brief van de vakbond. Ik mag stemmen over het voorlopige akkoord.

Het heeft enorm lang geduurd voordat er een akkoord was. Dat kwam onder anderen omdat er nogal wat mensen waren die in feite weer terug wilden naar een pensioen op 65 jarige leeftijd. Ze pikten de verhoging van de AOW leeftijd gewoonweg niet. Daar is wel wat voor te zeggen. Ik was er tot een aantal jaren geleden ook vanuit gegaan dat ik met 65 met pensioen zou gaan en het was nogal een tegenvaller toen er besloten werd dat ik langer door moest werken en daarna besloten werd dat ik nog weer langer door moest werken. Voor mij was de AOW datum uiteindelijk 66 jaar precies. Dat viel in eerste instantie nogal tegen, maar uiteindelijk heb ik mij ingesteld op de nieuwe situatie en heb door omstandigheden zelfs nog wat langer gewerkt.

Wat houdt het akkoord in?
- Een voorlopige bevriezing van de huidige AOW leeftijd van 66 jaar en 4 maanden.
- AOW leeftijd stijgt vanaf 2022 langzamer dan gepland.
- Mensen met zwaar werk kunnen misschien 3 jaar eerder stoppen als het in hun CAO staat, misschien al na 45 dienstjaren.
- Een nieuw pensioencontract waardoor mogelijk indexatie beter haalbaar is.
- Kortingen op pensioenen in 2020 en 2021 zijn waarschijnlijk niet nodig of in ieder geval een stuk kleiner.
- Zelfstandigen kunnen gemakkelijker aansluiten bij het pensioenstelsel.

Er zijn vast mensen die het allemaal niet genoeg vinden en meer willen, maar ik denk dat er waarschijnlijk gewoon niet meer in zit en dat dit het hoogst haalbare is.
Dus ik ben akkoord!

Gisteren was het systeem al overbelast door de grote belangstelling en kon je niet altijd stemmen.
Ben jij lid van de vakbond en heb jij gestemd of ga je dat nog doen?

31 opmerkingen:

  1. Ik ben niet lid van een vakbond, dus ik mag niet stemmen. Maar voor mij brengt dit nieuwe akkoord dat ik niet met 68 en 9 maanden, maar met 67 en 9 maanden met pensioen mag. Een jaar eerder, maar toch redelijk oud vind ik. Ik werk in de zorg en dat is best zwaar. Maar we zullen zien tegen die tijd. Wie weet mag ik wat eerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. makkelijk praten, maar 40ers zoals ik zijn de dupe.. Ik zie namelijk geen mogelijkheden om bij te kunnen spijkeren gezien de financieele planning.. Of het geld is er niet, of de aftrekposten zijn er niet, of het wordt je door burokratie onmogelijk gemaakt.. Laat staan dat ik nu gezien de voorwaarden als single nog een huis kan kopen om vermogen op te bouwen! Jij hebt makkelijk praten, maar de generatie net boven JOUW kinderen die door inleg geen rendement meer kunnen halen op basis van rendement zijn kind van de rekening...

    Maar ach, jij hebt je gratis geld, je pedicure voor nop.. en zo zit olifantje nooit genoeg in de porceleinkast...

    Ik had verwacht dat jij een breedere kijk had nooitgenoeg eh zuinigaan..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoezo gratis geld? Ik heb er hard voor gewerkt en wel 20 jaar met 3 chronische ziektes.
      Op de voetzorg heb ik gewoon recht, dat zou jij in mijn situatie ook hebben.
      En wat wil je dan? Nog weer jaren gedoe rond AOW en pensioenleeftijd? Dan stem jij toch lekker tegen, als je tenminste lid van een vakbond bent!

      Verwijderen
    2. Ik ben ook veertig. Dat betekent dat ik nog 25 jaar heb om genoeg geld te sparen om eerder met pensioen te gaan. Stel dat ik voor een jaar pensioen 20.000 euro nodig heb, dan betekent dat dat ik zo'n 1000 euro per jaar moet sparen om dit te halen. Dat kan toch vast wel, Anoniem? Da's 20 euro per week minder uitgeven. Zelf zet ik trouwens 500 euro per maand opzij, dus ik kan nog veel eerder mijn eigen pensioen bekostigen. Nou snap ik dat zulke bedragen niet voor iedereen mogelijk zijn, maar 100 euro per maand zou toch zeker moeten kunnen.

      Verwijderen
    3. Even rekenkundig gezien: elk jaar dat je korter op de AOW zit zal je of meer rendement moeten hebben of meer moeten sparen.. Rendementen zijn er niet meer, sparen kan niemand nog gezien de gestegen lasten.. De aanspaar of rendementstijd is voor ons 40ers te kort om nog iets te doen, laat staan voor de 50 plussers.. Vergelijk het met pensioen op je 65e terwijl je pas na 66 AOW krijgt.. Dat soort gatenkaas gaan we hier mee creeeren. Duidelijk moge zijn dat ik tegen ben. Gewoon weer terug naar 65!!

      Verwijderen
    4. Ik ben 54 en stem voor. Op je spaarrekening krijg je idd geen rente, maar je wist 25 jaar geleden dat dit een mogelijkheid zou zijn. Een hypotheek aangegaan die in die tijd laag was. We hadden een duurder huis kunnen kopen maar niet gedaan, een beleggingshypotheek kunnen nemen, want dan zou je zo lekker veel rendement krijgen, maar niet gedaan. Gewoon netjes afgelost en niet teveel uit de band gesprongen. We hadden het geld uit kunnen geven, maar het geeft een heel vrij gevoel dat we daarnaast ook nog gespaard hebben, doen we nog steeds. Ik hou er al heel lang rekening mee dat tegen de tijd dat ik met pensioen ga de aow een stuk lager uit valt.

      Verwijderen
    5. Vervolg...omdat de dertigers gewoon niet al onze AOW van de 50 + kunnen opbrengen. Ik heb ondertussen ruim kunnen sparen, mede door lage hypotheek en nu geen hypotheek meer en denk vroeg met pensioen te kunnen, maar er is wel een belangrijke voorwaarde en dat is dat ik gezond mag blijven. Voor mijn eigen kinderen lijkt het me wel een stuk zwaarder worden.

      Verwijderen
    6. Anoniem van 8.29, is je naam Trol?
      Gedraag je als een beleefde bezoeker van deze blog en doe op een nette manier mee als een mening gevraagd wordt. Rellen doe je maar ergens anders.

      Verwijderen
  3. Wij hebben beiden een oproep gekregen en gaan stemmen. We hebben de brief wel twee keer moeten lezen voordat duidelijk werd dat sommige punten over AOW gingen en andere over pensioen. De uitgangspunten zijn goed en sociaal, of ze allemaal in de praktijk haalbaar zijn en met welke consequentie, staat nog te bezien. Maar dit is een eerste stap.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij zijn geen lid van de bond, maar duimen dat het pensioenakkoord goed gekeurd gaat worden. Dan kan mijn man, werkzaam in het HBO, met 66 jaar en 4 maanden stoppen ipv 67. Voor mij was de oorspronkelijke pensioenleeftijd 67 jaar en 3 maanden en in het nieuwe pensioenvoorstel ben ik net een dag te laat geboren om met 66 jaar en 4 maanden AOW te mogen ontvangen (1-9-1955). Dat wordt nu 66 jaar en 7 maanden. Toch nog 8 maanden eerder. Ik zou het voor mijn man geweldig vinden: de werkdruk in het HBO is hoog en de laatste loodjes vallen hem zwaar. Ik duim voor goedkeuring.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik kreeg met 65 jaar en 3 maanden AOW en heb nog 2 jaar doorgewerkt. Ivm artrose van mijn partner moesten we noodgedwongen stoppen. De AOW die we krijgen wordt door de werkende mensen van nu betaald. Wij betaalden voorheen voor de oudere generaties. Ik hoop dat de generaties na ons ook van de AOW kunnen genieten, voor pensioen moet iedereen (of via de werkgever) zelf zorgen.
    Zou het oordeel van de nu nog werkende vakbondsleden niet zwaarder moeten wegen?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik vind het zo jammer dat voor de zgn. zware beroepen het eerder uittreden bijv. per CAO geregeld zou moeten worden. Cao-partijen zijn in private instellingen en daarmee ga je verschillen creëren die onwenselijk zijn. De kraanmachinist kan met bijv. met 64 eruit en de straatmaker pas met z'n 66e. De verpleger is met z'n 61e te oud en de verzorger in een verpleeghuis moet tot 67. Hoe ga je die verschillen verklaren?
    Een gemiste kans! Ik pleit er al langer voor dat iedereen na 45 dienstjaren van een welverdiend pensioen kan genieten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Probleem volgens mij is dat er geen instantie (belastingdienst, sociale verzekeringsbank) in Nederland is die nog gegevens heeft over het werk van 45 jaar geleden.... er is dus niet te bewijzen dat iemand 45 jaar of langer heeft gewerkt.

      Verwijderen
  7. Ik mag ook stemmen omdat ik lid ben van het fnv. Ikzelf ben 50+, dus gustig is het niet allemaal voor mij. Ik krijg het niet meer bij elkaar gespaard en moet een paar jaar overbruggen. Maar ik ben lid van het fnv uit solidariteit voor mijn medeleden. Dus ook voor die jonkies die net werken of nog in de schoolbanken zitten. Daar stem ik ook voor en niet alleen voor mijn eigen hachje. En dat vergeten mensen wel eens. De FNV is er voor ons allemaal, voor werkenden, uitkeringsgerechtigden, gepensioneerden, sociaal!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jenna, het is juist wél gunstig voor jou, want met dit akkoord komt jouw pensioenleeftijd een stukje dichterbij dan wat het nu is.

      Terug naar een pensioenleeftijd van 65... dat gaat echt niet meer lukken. Dat is een droom die helaas geen realiteit meer gaat worden. Dus laat die droom varen.

      Verwijderen
  8. Ik vind de pensioendiscussie en AOWdiscussie vooral heel lastig.

    Zo vind ik het lastig dat de vakbonden zoveel invloed hebben. Welk deel van de werkende mensen vertegenwoordigen zij nu nog? Ik vraag me dat wel eens af. Onder mensen van mijn generatie (dertigers) en jonger is de vakbond niet meer bekend en wordt de vakbond vooral gezien als vertegenwoordiger van oudere generaties. Daarnaast zijn er tegenwoordig veel ZZP'ers die ook niet meer zijn aangesloten bij een vakbond.
    Daarnaast stel ik mij de vraag wat een zwaar beroep is? Zijn dat alleen lichamelijk 'zware' beroepen in de bouw en de zorg of spreken we dan ook over de geestelijk 'zware' beroepen. Want de hele dag geconcentreerd in een kantoortuin met tig collega's om je heen of een hele dag voor de klas staan kan uiteindelijk net zo zwaar zijn als bv stratenmaker of in de zorg werken.

    Verder vind ik het een nobel streven dat men zaken via een CAO wil regelen, maar er zijn genoeg beroepsgroepen waar geen CAO voor is. (Ik heb namelijk mijn hele werkende leven nog nooit een CAO gehad en ik werk toch al 12 jaar). Hoe gaan we daar dan mee om?
    Veel vragen dus, maar toch hoop ik dat er voor wordt gestemd. Al is het alleen maar om nu een basis te hebben waarop we verder kunnen bouwen voor alle volgende generaties.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als werknemer heb je alle vrijheid om lid te worden van een vakbond. Helaas mis je bij deze discussie nu de boot, maar misschien kun je wel nu lid worden van FNV of CNV? Dan ben je er een volgende keer als het ook over jou gaat, wél bij.

      En ja, sommige beroepsgroepen hebben geen CAO. De vakbond kan en zal je alsnog wel helpen bij bijvoorbeeld arbeidsconflicten of het beoordelen van jouw contract.

      Verwijderen
    2. Mijn punt was nu juist dat de vakbonden een steeds kleiner deel van de werkende mens vertegenwoordigen. Waarom mogen alleen zij hierover beslissen? Ik zou liever een andere manier zien om hierover te beslissen. Waarbij iedereen mee mag beslissen.

      Ik heb geen binding met een vakbond (heel bewust), maar waarom betekent dat dat je dan nu automatisch wordt uitgesloten van meestemmen? Dat vind ik raar.

      Verwijderen
  9. Ik kan niet stemmen, want ben geen lid van een vakbond.

    Als dertiger verwacht ik eerlijk gezegd niet dat er voor mijn generatie nog een goede AOW-regeling zal zijn en als die er wel is zal het een schijntje zijn. Ik verwacht niet dat over 30 a 40 jaar Nederland nog een rijk land is. Dat krijg je met regeringen die niet vooruitkijken en niet aan goede lange termijn planning doen. Het enige wat ik kan doen is sparen en mijn huis afbetalen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lid worden van een vakbond dan maar? Zodat ze in de toekomst ook jou vertegenwoordigen, en zodat jij in de toekomst ook mee mag praten als het over jouw toekomstige (werk)leven gaat? Kosten zijn maximaal 17 euro per maand...

      Verwijderen
    2. Hoi Petra, ik heb geen behoefte om lid te worden van een vakbond. Ik heb daar echt helemaal niks mee. Ik ken ook verder niemand van mijn leeftijd die wel lid is van een vakbond.

      Verwijderen
    3. Ik voel toch een tegenspraak hoor. Aan de ene kant: "ik kan niet stemmen". En daar vind je toch wel iets van, anders zou je geen commentaar hebben geleverd hier.

      En dan nu aan de andere kant zeg je nu: ik hoef ook niet te kunnen stemmen. Ik heb er geen behoefte aan.

      Voorstel: geef de vakbond een kans. Wordt er lid van, en ga dan ook eens naar een bijeenkomst. Kijk of je er toch wél iets mee kunt. Je kunt altijd weer lid-af worden als je er niks aan vindt.

      Verwijderen
    4. Hoi Petra, er is geen tegenspraak. Aaf vraagt aan het einde van het artikel of mensen lid zijn van een vakbond en gestemd hebben. Gewoon een vraag aan de lezers dus. Mijn antwoord daarop is nee. Ik loop dus niet zielig te doen dat ik niet mag stemmen. Zoals ik eerder al zei heb ik niks met vakbonden en ben ik niet van plan ooit lid te worden.

      Verder vind ik de rol van de vakbonden net zo laks als de politiek. Het is niet bepaald een nieuw gegeven dat we qua AOW en pensioenen flink in de problemen zouden komen.

      Verwijderen
  10. Mijn man wordt dit jaar 63 en hij moet nog bijna 4 jaar. Dan heeft hij er 50 jaar werken opzitten in een zwaar beroep: timmerman in de bouw.
    Hij heeft zijn hele leven betaald voor allerlei voorzieningen: vorstverlet, vut etc. waar hij zelf nooit gebruik van heeft kunnen maken.
    Anoniem van 40 jaar, die zich beklaagd over zijn situatie. Dat er geen rendementen meer te behalen zijn en dat het niet meer mogelijk is om te sparen? Lees je geen financiele blogs van andere bloggers? Daar hoor ik toch andere verhalen. Ik beleg zelf niet (ja boterhammen, maar meer niet) maar wij sparen toch ook gemiddeld 400 euro per maand en we hebben echt geen topsalaris. Rijden een auto (12 jaar oud maar toch) rijden motor, hebben electrische fietsen, een paard, 3 honden, katten, kippen etc. We zijn heel kritisch op onze uitgaven, gaan ook elk jaar op vakantie en manlief nog een keer met vrienden met de motor. We hebben een moestuin, 3 kleinkinderen waar we regelmatig leuke dingen mee doen. Als je een beetje uitkijkt hoe je het doet en niet alles nieuw wil hebben, dan is het heel goed mogelijk om een leuk bedrag te sparen en verder ook leuk te leven.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Meer door minder13 juni 2019 om 19:21

    Gezien de duur (+/- 10 jaar) van de AOW/pensioen discussie is dit resultaat m.i. het (voorlopig) maximaal bereikbare.
    Wel vind ik het soms jammer dat de minister CAO's alleen algemeen verbindend verklaard als de bonden het zien als resutaat voor een ieder. De werkgevers zouden maar wat blij zijn als ze alleen de bondsleden CAO verhogingen behoefde te geven wetende dat de niet georganiseerde toch individueel vaak absoluut niets voor elkaar krijgen.Maar ja dat zou dan weer niet echt solidair zijn richting de niet georganiseerde (maar ook niet bijdragende) werkende toch!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik ga vanavond, voor of na Pauw, stemmen. Hier wordt 2x akkoord gestemd.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik stem tegen. Het is weer allemaal prima geregeld voor de generatie die nu met pensioen is of gaat maar tegen de tijd dat de dertiger en veertiger met pensioen gaat is er niets meer. Alles wordt minder en er wordt elke keer de rekening bij de dertigers en veertigers neergelegd. Premies zullen voor die groep stijgen en of er ooit iets van terug wordt gezien dat denk ik dus helemaal niet. De uitkering zal alleen maar naar beneden worden bijgesteld. Zelf al serieus bezig met een eigen pot aanleggen zodat we straks voor onszelf kunnen zorgen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens mij heb je gelijk.. Ik ben bijna 70, heb het financieel goed voor elkaar en dat zou ik ook graag zien bij de volgende generaties.

      Verwijderen
    2. Vergeet niet dat de 50- 60 ers van nu ook flink de pensioen kas hebben moeten spekken voor de generatie voor hen waarin de vut normaal was. Ik krijg 10 jaar om 2,5 jaar AOW bij elkaar te sparen. Geen peulenschil wil ik ook met 65 jaar niet of nauwelijks meer te werken in de gehandicaptenzorg, het ondergeschoven kindje bij het kabinet. Geloof me het is zowel fysiek als psychisch een zwaar beroep, maar moet nog maar zien of dit in onze CAO wordt opgenomen. Alle ZZP-ers, en dat worden er steeds meer in de zorg, dragen niet bij aan de algemene pensioenpot. Groot gelijk maar daardoor zal waarschijnlijk ook mijn pensioen in de toekomst verlaagd worden... Voorlopig is het een akkoord en dit is het beste wat we eruit konden halen. Nu afwachten wat er uitgewerkt gaat worden!!
      Groet, Ellen

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.