zondag 29 september 2019

Voorkomen van voedselverspilling

Toen ik een kind was, liet een vriendinnetje ergens begin jaren 60 mij met trots de inhoud van hun vuilnisemmer zien. Je weet wel, zo'n zinken bak met draagbeugel en een deksel. Het zijn intussen museumstukken geworden.
Vuilnisemmer, bron: wikipedia
 In hun vuilnisemmer bevonden zich zeker een heel brood en resten aardappels en groente, wel twee volledige warme maaltijden. Vlees kan ik mij niet herinneren, dus dat zullen ze wel opgegeten hebben. De vriendin was er trots op dat haar ouders  van alles konden weggooien.  Ik was heel verbaasd, want wij gooiden nooit iets weg, maar kennelijk was het iets om trots op te zijn als je voedsel kon weggooien.

Ook vandaag de dag wordt er nog steeds veel voedsel weggegooid. Van de eetbare hoeveelheid voedsel wordt per persoon ongeveer 40 kg weggegooid, bijna een kilo per week. Dat is dus voeding die je echt nog kunt eten en waar niets mis mee is.

Hoe komt dat?
Ik denk niet dat mensen er nu nog trots op zijn dat ze voeding weggooien, dat zal echt een uitzondering zijn, maar waarom doen ze het dan wél?
Volgens mij zijn daar twee belangrijke redenen voor:
-Slecht inkoop- en voorraadbeleid: te veel (koelverse) voeding kopen waardoor voeding kans loopt te bederven.
-Verwarring over houdbaarheidsdata.

Oplossingen:
Brood vries ik altijd in en ik haal per dat de benodigde sneden uit de vriezer.
Eet restjes en kliekjes!
Belangrijk is om op basis van je voorraad boodschappenlijstjes te maken.
Loop regelmatig je voorraad (koelkast, vriezer, voorraadkast, kelder) langs om te kijken wat op moet en zorg dat je het tijdig opmaakt.
Als je koopt in aanbiedingen, let dan op de houdbaarheidsdatum. Ik kocht bijvoorbeeld begin september 2 pakken tofu in de aanbieding, die tofu is houdbaar tot begin november. Dan plan ik dus mijn maaltijden zo in, dat de tofu voor die datum op gaat. Gisteren heb ik het eerste pakje gebruikt en binnenkort volgt het tweede, mijn kleindochter is er dol op!
Groenten, rijst, pasta, aardappelen, couscous en dergelijke weeg ik altijd af, zodat ik niet veel te veel kook.
Bij eenpersoonshuishoudens is het soms handiger om groenten uit de diepvries te kopen. Dan kun je gebruiken wat je nodig hebt en de rest leg je terug in de vriezer. Dat doe ik soms bij sperziebonen, doperwtjes, spinazie, gegrilde aubergine en gegrilde paprika (dat alles koop ik met name in aanbiedingen.)

Heb jij nog handige tips op voedselverspilling tegen te gaan?


13 opmerkingen:

  1. Wij gooien ook zelden iets weg, zelf wat we overhouden bij het schoonmaken van groenten als broccoli, wortel etc gaat in de gfg bak de laatste g staat voor geiten ;-) we hebben aangetoond eind van de straat een veldje met geiten en schapen en dienzijn dol op de variatie van appelschilletjes, klokhuizen en groente afsnijsels. De aardappelschillen etc gaan uiteraard bij het gft. Van oud brood maak ik croutons, broodpudding of paneermeel. En de restjes gaan in de koelkast en worden of als lunch mee genomen of vormen op restjesdag een maaltijd. Ik maak idd een weekplanning de dagen kunnen wisselen maar wat we eten ligt een beetje vast. Ik zag dat we nu wel erg goed in de voorraad zitten in kast, koelkast en vriezer dus volgende week wordt een no spend week en eten we een keer uit de voorraad. Voor het kweken van eten is veel water, grond en menskracht gebruikt om nog maar niet te spreken van de dieren die onnodig een rotleven hebben gehad, akelig aan hun eind zijn gekomen om vervolgens als anoniem lapje vlees te lang in iemands koelkast te hebben gelegen. Wij eten geen vlees maar als mensen vlees niet opeten of weggooien heb ik daar plaatsvervangend last van.. al die verspilling. Veel voedsel met name dieren die als voedsel eindigen staan te ver van de mensen af. We zouden veel meer betrokken moet zijn bij hoe het tot stand komt, wellicht krijgen mensen er dan wat meer respect voor.
    Jessica

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb in een winkel gewerkt, als de datum op de verpakking verstreken is, is het bij de wet verboden om het nog te verkopen.. zelfs niet met 90% korting. De winkelier kan daarvoor beboet worden, dus doet hij het niet. Weggeven mag wel. Naar de voedselbank bv De winkelketen waar ik werkte deed dat niet, dus moest alles weggegooid. Personeel die het meenam kon worden ontslagen. Weggooien verplicht. Winkels kopen veel te veel in.. omdat nee verkopen aan de huidige consument geen optie is.. want die wordt (vaak) boos en stapt naar de concurrent.. Vroeger moest je voor 16.00 je weekend boodschappen in huis hebben als je niet mis wilde grijpen. Nu heeft elke winkel zo idioot veel voorraad, bakt tot sluitingstijd nog vers brood, heeft alle soorten Franse kaas op voorraad en niet alleen voor de feestdagen en weekend. Kortom het begint bij de winkels. Daarnaast koopt de consument teveel en let op de datum meer dan dat hij op zijn reuk en smaak vertrouwt. Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik gooi in principe geen voedsel weg, maar…. Ik krijg soms mijn eigen oogst niet op tijd opgegeten / ingemaakt / weggegeven. Er staat nu nog een pakje sojabrokken om weg te gooien - met korting gekocht, ingevroren. Deze week ontdooid om te gebruiken. Maar toen at ik ineens niet thuis. En de volgende dag teveel maagpijn om te eten. Dus ja.... Maar zelfs broodkruimels bewaar ik om te verwerken in preischoteltjes, of voor in de soep - het maakt de kleur niet mooier, maar het maakt de soep wel gevulder...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Had ik laatst met tempeh, ik heb gewoon snel de tempeh opgebakken en in de marinade weggezet, zo kon het weer prima 1-2 dagen bewaard.

      Verwijderen
  4. Zoals jij het doet, is voor mij routine. Ik zie soms bij mensen dat ze bijv een grote pan rijst koken of macaroni of aardappels en dat dan maar een gedeelte daarvan door bijv de nassi of macaroni gaat. De rest gaat de kliko in. Zelf weeg ik wel alles gepast af.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij doen regelmatig een kliekjesdag, net als veel bloglezers krijg ik de indruk. Gisteren aten we ook weer zo'n samengestelde maaltijd met van alles en nog wat en onze oudste zei: zijn we nu al weer vrijdag? Zo'n gewoonte is het geworden om dan kliekjes weg te werken.
    Ik merk wel dat ik veel meer alert ben op voedselverspilling dan de mannen in ons gezin, die zijn veel laconieker als er een paar sneden brood weggaan of een korst kaas. Als ik ze kan onderscheppen, maak ik nog iets van de resten, maar als al in de prullenbak ligt, kan ik alleen nog maar vreselijk foeteren. Onze oudste heeft een horecaopleiding, en is daar gedrild om heel strak met de uiterste datum om te gaan. Die moet je echt apart nemen als je iets uit de vriezer hebt gehaald met een datum er op, anders denkt ie: risico! en dan gooit hij het weg.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij gooien ook zo min mogelijk eten weg. Ik vries restjes gekookte groente in en als veel gespaard heb gaat dat door macaroni, lasagne, groente omelet of ik maak er soep van. Gisteren bijvoorbeeld heerlijke broccolisoep gemaakt met wat water, bouillonblokjes en een aardappel om te binden.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik ben dol op restjesdagen. Heerlijk, van alles wat, soms opgebakken en daarmee extra lekker. Ik heb ook een heel arsenaal aan 'opmaakgerechten': soep, enchiladas, bruscetta (restjes stokbrood bewaar ik zo lang in de vriezer). Ik las laatst dat iemand een 'eat me first'-bakje in de koelkast had. Dat vond ik ook een leuke, creatieve oplossing. Zeker als je meerdere maaltijdbereiders in huis rond hebt lopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Vanochtend gooide ik helaas een restje kokosmelk weg na 3 dg een beetje gebruiken.. Die kleine blikjes zijn hier niet te koop. Dat heb ik een enkele keer,dat de verpakking te groot is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kokosmelk kun je prima invriezen, bv in ijsblokjes vorm. Dan kun je het naar behoefte gebruiken. Ik voeg het vaak in bevroren toestand toe.

      Verwijderen
  9. Een klein weekbudget helpt ook om verspilling tegen te gaan. Als je weekgeld bijna op is, ga je geen ladingen restjes in de kliko gooien. Je gaat voorzichtiger inkopen en wordt zuinig met wat je klaarmaakt, en bewaart sneller de restjes voor eind van de week. Wij besteden vijftig euro per week aan boodschappen, en dat redden we door goed plannen en het menu aan te passen aan dat wat in huis is. Esje

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik gooi echt zelden iets weg wat nog te eten is. Zuinigheid is er al vroeg ingepompt.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Moet bekennen dat er juist door de oogst uit de tuin geregeld wat in de kliko verdwijnt. Soms is het zoveel dat je er niet tegenaan kunt eten of weggeven. Hoeveelheden heb je met boodschappen doen beter onder controle.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.