vrijdag 25 oktober 2019

Geld in de jaren 80

Wat is er in de afgelopen 35 jaar op het gebied van geld veel veranderd!

Nu kan je in Nederland op ieder moment je banksaldo digitaal checken.
35 jaar geleden kreeg je wekelijks een bank- of giroafschrift en daarop kon je checken of er geld bij of af was gegaan.  In de tussentijd had je geen idee als je niet zelf bijhield wat je banksaldo was. En dan kon het gebeuren dat je geld wilde ophalen en je onvoldoende saldo had. Dat onvoldoende saldo kan nu natuurlijk ook, maar je hebt meer digitale mogelijkheden om je saldo te checken.

Betaalautomaten in winkels waren er nog niet. Je  betaalde in winkels gewoon contant of met een bankcheque of girobetaalkaart.
Betalen van huur, belasting, energie etc: dat deed  je met een acceptgirokaart of een overschrijvingskaart. Die gingen in een speciale gratis giro of bank enveloppe en die deed je op de bus. Betalen kon ook toen al via automatische machtiging, zodat het geld automatisch geïnd werd. Dat deed ik met de huur en de ziekenfondspremie. 

Toen kon je bij de bank geld halen en daarmee betalen en verder kon je met een girobetaalkaart betalen. Maar pinnen als betaling kon ik toen nog niet. Wel waren er rijke mensen die een creditkaart bezaten, maar daar hoorde ik als minima niet bij.

Geld uit de muur halen, uit de "flappentap" zoals die destijds genoemd werd. Kon pas eind jaren 80. In 1986 werd de eerste giromaat van de Postbank geïnstalleerd, maar het duurde toen nog jaren voordat ik hier in de stad Groningen geld uit een geldautomaat kon halen.
Toen werd ook de pincode ingevoerd.
In die beginperiode kon je ook alleen bij je de geldautomaat van je eigen bank geld halen en ik kon als klant van de Postbank niet geld halen bij een automaat van bijvoorbeeld de Rabobank. Volgens wikipedia kon het wederzijds gastgebruik van geldautomaten pas vanaf 1998. 
Vóór de invoering van de geld- en betaalautomaat en de pincode was een betaalpas of giropas nodig om te tonen bij gebruik van betaalcheque of girobetaalkaart.

25 opmerkingen:

  1. Wacht maar. Men wil contant geld steeds meer terugdringen, contante betalingen kun je namelijk niet traceren en alles via de digitale weg laat een spoor na. Het zal nog een paar jaar duren en dan is het weg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat denk ik niet, contant geld blijft vast en zeker!
      Tenminste, ik blijf het gewoon gebruiken. Alleen als in de supermarkt de rij voor de pin-kassa een stuk korter is dan bij de contante kassa, dan pin ik!

      Verwijderen
    2. Nou, ik weet het niet of het contante geld er niet uit gaat als je evt. moet gaan betalen voor je spaargeld, zou het zomaar eens kunnen om te voorkomen dat je geld in huis gaat halen dat je alleen nog maar kan pinnen.

      Verwijderen
    3. Je kunt het niet willen geloven, maar alle tekenen wijzen erop dat het gaat gebeuren. Zweden zijn ze al nagenoeg cashloos. Pinautomaten in Nederland verdwijnen al steeds meer. In mijn dorp zit er alleen nog 1 in de supermarkt. Grote bankbiljetten kun je nergens al wat mee. In Duitsland is er ook al een politieke discussie over het gebruik van contant geld, (bargeld het het daar) en Duitsland is gewoon onofficieel de baas in de EU.

      Het gaat gewoon gebeuren hoor. Als de winkelier straks ook je contante geld niet meer wil, dan sta je daar met je volle geldbeurs. Soort omgekeerde pinstoring krijg je san.

      Verwijderen
    4. We zijn er met ons allen bij als het contante geld verdwijnt. Gewoon geld uit een geldautomaat blijven halen en met contant geld blijven betalen. Dat doe ik ook altijd.

      Die grote bankbiljetten werden ruim 20 jaar geleden al niet geaccepteerd. Toen wilde ik een keer in de supermarkt betalen met een biljet van 250 gulden. Je weet misschien nog wel, die mooie met die vuurtoren er op. Helaas, kon niet. Gelukkig had ik een pinpas bij me en heb ik gepind.

      Maar ... er zijn inderdaad al plekken waar je niet meer contant kunt betalen. Mijn apotheek is daar een voorbeeld van.

      Verwijderen
    5. Bedacht me van de week na de laatste plofkraak dat voor de veiligheid waarschijnlijk in de komende jaren alle pinautomaten worden weggehaald. Dan is er dus geen mogelijkheid meer om contant geld op te nemen, misschien alleen nog maar bij een de kassa. Ik ben bang dat het dan hard gaat.

      N.

      Verwijderen
    6. Ik denk inderdaad dat geldautomaten buiten hun langste tijd gehad hebben. Alleen automaten binnen in winkelcentra en in supermarkten blijven bestaan.
      Ik heb het altijd al onveilig gevonden om 's avonds of op andere rustige momenten in mijn oude achterstandswijk geld uit de geldautomaat te halen. De kans op beroving vond ik te groot. Dat deed ik dan ook nooit!

      Verwijderen
    7. Anoniem van 15:55 ook in Zweden ontstaat hier nu discussie over; bijvoorbeeld gehandicapten die nog net kunnen behappen om zelf het voer voor hun huisdier contant af te rekenen maar niet in staat zijn te pinnen. Men wil nu toch dat contant een optie blijft voor kwetsbare groepen. Terecht! (was afgelopen jaar een paar keer in het Zweedse nieuws, dat ik volg om Zweeds te leren).

      Verwijderen
    8. Ja als het kalf verdronken is dempt men de put

      Verwijderen
  2. Wat leuk om die veranderingen zo te lezen. Er is echt veel veranderd zeg. Alleen al het even kijken wat je saldo is. Ik doe dat nu meestal via mijn bank app. Supermakkelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hier in Duitsland betaal je als je geld opneemt bij een "vreemde" bank. Dus als ik een sparkasse bankrekening heb en ik wil pinnen bij een pinautomaat van de volksbank dan kan dat zo 4 a 5 euro kosten, ongeacht hoeveel je pint!

    Die "fout" hebben we 1 keer gemaakt.

    Mede om die reden hebben wij een nederlandse bankrekening aangehouden. Hiermee kunnen we in Duitsland overal gratis geld opnemen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik wist niet dat je in Duitsland met een Duitse pinpas niet overal geld kunt pinnen zonder bijbetaling. Weer wat geleerd!

      Verwijderen
  4. En op vrijdag in de rij bij de bank om cash op te nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik weet nog dat ik mijn eerste pinpas (toch maar) aanvroeg: Ik vond het maar een rare uitvinding, zonder ging toch ook goed? TOT ik aan het verhuizen ging, en het geld er met bakken uitvloog: toen was ik erg blij dat ik zomaar voortdurend geld uit de muur kon halen!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Of dat je met geld in een envelop naar het waterbedrijf ging om de rekening te betalen. Kan het mij nog goed herinneren dat ik met mijn vader mee ging begin jaren 80.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik ben in de jaren 70 een paar keer naar de bank geweest met een handgeschreven kladje van mijn moeder, dat ze mij machtigde om xx gulden op te nemen van de rekening van mijn ouders. Ik had toen nog geen legitimatiebewijs. Of ik haar pasje mee had naar de bank kan ik me niet meer herinneren.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat is een girobetaalkaart? Ik heb echt geen idee als 27-jarige. Cheques ken ik uit Amerikaanse films (en snap ik ook niet haha)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een girobetaalkaart was een formuliertje, voorbedrukt met je naam en bankrekeningnummer. Je kon er een bedrag op invullen en ondertekenen en dan kon je er tot een bedrag van 100 gulden mee betalen. Je moest wel je betaalpas tonen zodat je naam en bankrekeningnummer gecheckt kon worden. De girobetaalkaart betaalde gegarandeerd uit, ook als je even rood stond. Als je een bedrag groter dan 100 gulden wilde betalen, dan kon je meerdere kaarten uitschrijven. En als je rood stond, dan kreeg je na verbruik van je betaalkaarten geen nieuwe kaarten toegezonden.

      Wat ook met de betaalkaarten kon: geld ophalen bij postkantoren in het buitenland. Dat hebben mijn ex-man en ik diverse keren in België en Frankrijk gedaan. In kleine dorpjes duurde het wel even voordat de medewerker met zijn Franse of Belgische franken over de brug kwam. Hij moest namelijk in een voorbeeldboek controleren of het niet om valse girobetaalkaarten en valse passen ging.

      Verwijderen
    2. Wat is onze maatschappij toch in een andere versnelling gekomen he? Kun je je voorstellen dat je bij de kassa je girobetaalkaart stond in te vullen? En dat je je salaris (mijn eerste bijbaantje was in 1984) contant in een bruin envelopje kreeg...

      Verwijderen
    3. Met een girobetaalkaart kon je 300 gulden uitgeven.

      Verwijderen
    4. ....en in de jaren zeventig had je niet eens een pasje nodig. Ik werd regelmatig door mijn moeder naar de supermarkt gestuurd voor boodschappen. Girobetaalkaart mee en zelf de handtekening van mijn moeder nadoen. Vooraf tekenen door mijn moeder was natuurlijk veel te gevaarlijk, stel je voor dat je de kaart verloor.

      Verwijderen
  9. En dan je spaarbankboekje: met je contante geld naar de bank, inleveren met het boekje en dan werd er een nieuwe regel in geprint (getypt?) met je nieuwe saldo...

    Marjolein

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. niet getypt maar met de hand geschreven en dan een stempel met datum er doorheen ter waarborging.
      Ik heb 'm nog dat boekje.

      Verwijderen
  10. Ik werkte halverwege de jaren 80 bij een bank. We kregen elke dag een fiche, waarop van alle bankrekeninghouders hun saldo stond. Als een klant geld kwam halen, moest je op die fiche kijken, of er voldoende saldo was. Zo'n fiche legde je daarvoor onder een soort vergrootglas, en dan op het scherm kijken.
    Als dan salaris of uitkering van iemand nog niet was bijgeschreven op die fiche (die donderdagnacht gemaakt was), betekende dat, dat de klant op maandag terug kon komen, en het hele weekend zonder geld zat! We hadden een paar vaste klanten, waarvan we wisten dat ze heel krap zaten. Dan gaven we soms toch een paar gulden mee, zodat ze brood en melk konden kopen voor het weekend. Dan kwamen ze op maandag terug om het officieel op te halen, want rood staan mochten ze niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. En op vrijdagavond in een rij bij de bank om je cash van je vakantie baantje te storten op de Zilvervloot rekening. Dank voor dit informatieve stukje Aaf :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.