Volgens een groep experts hoeven de pensioenen helemaal niet zo veel gekort te worden als je andere rekenregels toepast.
Deze experts hebben een brief geschreven aan de fractievoorzitters van de Tweede Kamer.
Kijk!
Dat lijkt goed!
Het is namelijk zo, dat niet alleen de rentes van invloed zijn op de hoogte van de gelden van de pensioenfondsen, ze hebben over het algemeen ook een heel aardig rendement op andere belegde gelden.
Er hoeft dus niet zo veel gekort te worden om te zorgen dat er voor de volgende generaties voldoende overblijft.
Minder korting zou mooi zijn!
Over indexatie hoeven we het waarschijnlijk niet te hebben, maar minder korting is ook al wat.
Volgens de brief: "Anders rekenen we onszelf alleen maar verder de put in. Ons pensioenstelsel en zijn miljoenen deelnemers verdienen beter."
Als de geleerde heren en dames + mensen van het bedrijfsleven vinden dat de regels prima aangepast kunnen worden, laten we dat dan maar gauw gaan doen!
PS Vandaag werd bekend dat de president van De Nederlandsche Bank misschien mogelijkheden ziet om de pensioenen van ABP en Zorg en Welzijn niet te korten. (klik op de link) Dit zou zijn op basis van het nieuwe pensioenakkoord.
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
woensdag 16 oktober 2019
Toch minder korting op pensioenen?
Labels:
Pensioen
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ik hoop het. Er komen anders zoveel mensen met klein pensioen in de problemen
BeantwoordenVerwijderenOp jouw blog is al vaker door bezoekers geschreven dat er genoeg in de pensioenpotten zit om aan de verplichtingen te voldoen, dat mag ook wel met bijna 1500 miljard! Door de rekenrente rekenen we ons arm.
BeantwoordenVerwijderenJammer dat je er niet bij vermeldt waarom de rekenrente zo laag is.
Ik moet je bekennen dat ik van het hele verhaal over die rekenrentes niet zo veel snap.
VerwijderenHeb jij een blog waarop je dat haarfijn uitlegt?
Helaas Aaf, ik zou graag actief willen bloggen maar met fulltime werk en een gezin komt het er niet van.
VerwijderenDe rekenrente wordt vastgesteld door DNB. De rekenrente is zo laag, omdat de marktrente ook extreem laag is en bewust kunstmatig laag gehouden wordt door de ECB. Dit beleid gaat ook op langere termijn niet veranderen, bij hogere rentes vallen zuidelijke schuldenlanden om.
De Nederlandse bank heeft in beginsel wel de bevoegdheid om de rekenrente aan te passen. De pensioenfondsen zijn immers goed gevuld en behalen jaarlijks goede beleggingsresultaten. We rekenen met een extreem lage rente, maar er wordt jaarlijks 7% rendement gehaald. We rekenen onszelf arm.
De vraag is waarom dan. Het antwoord is simpel, voor de politiek is het een stok om mee te slaan. De overheid zal deze troef natuurlijk zomaar opgeven zonder dat daar wat tegenover staat. Zoiets als pensioenhervormingen. Mijn verwachting is dan ook dat de rekenrente niet naar aanleiding van de brief wordt aangepast.
Tja. Natuurlijk krijg je een andere uitkomst als je een andere rekensom toepast.
BeantwoordenVerwijderenHet gaat er om, wat het verstandigste is voor de toekomst.
Je hebt zelf een tijd geleden een beleggingsexperiment gedaan, en je vond het nogal eng. Je wist maar nooit, of het je iets op zou leveren of dat je juist verlies zou maken.
Met pensioengeld wordt ook belegd. Dat is waarschijnlijk op lange termijn wel het beste, maar daardoor is het wel moeilijk om te voorspellen hoeveel geld je gaat hebben over tien, twintig en veertig jaar. Daarom vind ik het eigenlijk wel goed dat er voorzichtig gerekend wordt, zodat er inderdaad straks genoeg over is.
"Na mij de zondvloed" is een slechte manier om een pensioenfonds te drijven. Over 10, 20, 40 en 100 jaar zijn er (hopelijk) ook nog steeds mensen die van hun pensioen willen gaan genieten.
Het punt is dat er nu totaal geen rekening wordt gehouden met de opbrengst van de beleggingen. Die was de afgelopen jaren 7%. Een idee was om die baten mee te rekenen. Waarom wel rekening houden met de rente en niet met deze inkomsten. Ook wat de rente betreft, wordt enkel rekening gehouden met het hier en nu. Geartsje
VerwijderenPetra, er heeft nog nooit zoveel in de pensioenpotten gezeten als nu. Bijna 1500 miljard! Er zit genoeg in de pot om met een positief rendement (en op lange termijn is de markt altijd positief) alle aanspraken te kunnen uitbetalen.
VerwijderenJe moet jezelf niet rijk rekenen door rekenen met extreem hoge beleggingsopbrengsten. Maar andersom moet je ook niet met extreem lage opbrengsten rekenen. Wij zitten nu kunstmatig te doen alsof er geen rendement wordt gehaald. Ook dat is niet reeël.
@Anoniem van 10.45: natúúrlijk heeft er nog nooit zoveel in de pensioenpotten gezeten als nu! Deze pensioenpotten bestaan pas ongeveer vijftig jaar, en in vijftig jaar tijd is de Nederlandse beroepsbevolking gegaan van ongeveer 4 miljoen mensen naar 7,5 miljoen mensen. En in 1960 was het modale inkomen ongeveer 5000 euro en nu 35.000 euro. Nogal wiedes dat er nu meer geld in de pot zit dan ooit! Maar er dus ook in MOET zitten om te zorgen dat iedereen pensioen kan krijgen waar 'ie in 2020, 2030 maar ook in 2050 nog mee toe kan.
VerwijderenJe hebt gelijk, het kan misschien ietsjes soepeler allemaal, zonder al teveel risico te lopen. Maar dat er veel geld in de potten moet (blijven) zitten, dat moge toch ook duidelijk zijn?
Ja natuurlijk, ik pleit er toch ook niet voor om ze leeg te trekken. Maar de discussie om nu te korten op de pensioenen is niet vanwege een tekort in de potten, maar vanwege de lage rekenrente.
VerwijderenHet blijft een moeilijke materie, pensioenen, pensioenleeftijd e.d.. Ik vind het lastig. Kan met mijn 61 ste de pensioenleeftijd niet uitrekenen, dat is voor mij als zekerheidsmens niet prettig. Het enige wat ik op dit moment zelf kan doen, is betalen aan een lijfrentepolis, sparen en de vaste lasten omlaag brengen, voor het andere ben je afhankelijk van "de goden" zoals mijn vader dit vroeger noemde. Ik hoop voor de personen die al met pensioen zijn dat ze in ieder geval genoeg ruimte hebben met de korting erbij. Je zal maar klein pensioen hebben en niets aan de lasten kunnen doen.
BeantwoordenVerwijderenHet FD schrijft herhaaldelijk over pensioenen. Ga naar de bieb, of neem een tijdelijk gratis account.
BeantwoordenVerwijderenHet laatste artikel was helder. Sinds begin jaren ‘op 7% gemiddeld resultaat op beleggingen. Maar voor uitkeren moeten ze dit resultaat vergeten en is het renteresuktaat belangrijk.
De reden is, dat bejaarden geen lange beleggingshorizon hebben. Veiligheid belangrijk is, dus wordt er gerekend met rekenrente.
Een abonnement nemen is altijd mogelijk, heb ik ook.
Er zit genoeg in de pot om de huidige ouderen te betalen. En in de pot zit ook het aandeel van mensen zoals ik die nog 30 jaar te gaan hebben.
VerwijderenOok beleggen pensioenfondsen vrij conservatief en niet in high risk fondsen.
Je moet jezelf natuurlijk niet rijk rekenen met een constante winst van 7%, maar 0% is ook niet reëel.
Het probleempje dat de beleggingen veel resultaat opbrengen, maar dat de rekenrente 0% is over het vermogen.
BeantwoordenVerwijderenDe pensioenfondsen worden steeds rijker, maar mogen dat niet uitkeren. De winsten c.q. moeten blijven voor de jongeren, voor....