De koude maanden komen er weer aan, dat betekent dat er weer gestookt moet worden, hoe energiebewust je ook wilt leven.
Hoe stook je zuinig?
Isolatie is van belang, hoe betere isolatie, hoe beter de warmte in huis blijft hangen. Er is wel één maar, je moet wel ventileren, anders wordt het veel te vochtig in huis. Vocht zorgt voor schimmels en andere ellende, daarnaast kost het wat meer energie om een vochtig huis te verwarmen.
Het hoeft in huis niet ruim 20 graden te zijn om toch aangenaam te zijn. Het hangt van veel factoren af. Met kleding kom je een heel eind. Lekkere warme kleding, warme vesten en truien en isolerend ondergoed voorkomen dat je je arm stookt.
Als je zuinig wilt stoken, dan kun je de thermostaat een (paar) graadje(s) lager zetten. Voor mij is 18,5 graad meestal voldoende, maar niet altijd. Dat is een kwestie van gewenning en van de mate van activiteit. Als ik mij net een tijd lang matig ingespannen heb, dan is 17 graden ook genoeg. Ik ben dan nog zó warm, dat die warmte die ik zelf geproduceerd heb, ruim voldoende is.
Maar soms is 19,5 graad of hoger zelfs niet voldoende. Dat viel mij in de hete periodes afgelopen zomer op. Dan was het overdag heet en koelde het 's avonds iets af en dan had ik het koud en zocht ik een vest of een dekentje op. En dan was het op de thermometer nog steeds ruim boven de 20 graden. Dat maakte mij duidelijk dat het vooral gaat om de effecten van afkoeling.
Hetzelfde gebeurt op middagen dat mijn kleindochter hier speelt. Dan doe ik de verwarming aan, de thermostaat komt dan op 20 graden en als ze vertrokken is, dan gaat de thermostaat weer wat lager.
Het wonderlijke is dat die afkoeling ook dan weer zorgt voor rillingen, terwijl ik het normaal bij eenzelfde temperatuur en dezelfde hoeveelheid kleding absoluut niet koud heb.
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
donderdag 17 oktober 2019
Zuinig stoken - wanneer is de temperatuur nog aangenaam?
Labels:
Energieverbruik
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Goed warm aankleden (laagjes zijn het handigst) is iets wat we verleerd lijken te zijn. Vroeger was het gewoon normaal dat huizen tochtig en slecht verwarmd waren en je bijvoorbeeld wakker werd met de ijssterren op je raam. Of naar een ijskoud toilet moest.
BeantwoordenVerwijderenMaar nu is het normaal om ook in de winter binnen met je t-shirt te kunnen zitten of op blote voeten rond te lopen. En als je voeten koud zijn, krijg je het meestal heel snel koud. Ik heb binnen lekker warme uggs aan en een vest, ik heb het niet koud gehad. De verwarming is hier nog steeds niet aangeweest, terwijl mijn buren al flink aan het stoken zijn. Ik heb wel een paar keer de airco 5 min laten verwarmen als het ‘s ochtends te koud was in huis, ineen paar minuten krijgt hij de temperatuur 2 graden omhoog en is het weer goed. Ik probeer het te rekken tot het echt moet en hoop een flinke teruggaaf te krijgen van het energiebedrijf aan het eind van het jaar. Wij verbruiken aanzienlijk minder energie dan de vorige bewoners.
Vroeger had je warme wollen borstrokken en lange onderbroeken. Die wollen hemdjes heb ik als kind ook nog wel gedragen. Heerlijk warm!
VerwijderenO ik kan me dat nog herinneren, door de donkere koude gang naar de ijskoude wc! Zo lang mogelijk ophouden tot het echt niet meer uitgesteld kon worden. En daarna handen wassen in de keuken, want een fonteintje had je niet in het toilet. In de keuken was het ook koud, tenzij je moeder er toevallig stond te koken. Dan hing er een vochtige warmte. De herinnering is me dierbaar vanwege het gezin waar ik opgroeide, maar je krijgt me er niet meer mee terug in een koud toilet! (heb wel wol/zijden hemdjes tegen de kou, werkt stukken beter dan katoen).
VerwijderenEen paar graatjes lager, Aaf?
BeantwoordenVerwijderenHaha, ik zie het nu ook!
VerwijderenInmiddels aangepast!
VerwijderenIk wou dat mij dat ook lukte om minder te stoken. Helaas ben ik al jaren een koukleum. Door ziekte kan ik niet veel bewegen en een laagje vet aan mijn lichaam ontbreekt er ook. Ik heb het de laatste jaren van mijn leven graag naar mijn zin en daarom staat de thermostaat hier op 21 graden. Bernadette
BeantwoordenVerwijderenThermisch ondergoed van bv Ten Cate is niet duur en houdt je lekker warm, ook als je stilzit. Probeer het eens. Al zet je de thermostaat er geen graad warmer om, het voelt heel fijn. En ik zweer bij Uggs voor warme voeten in huis. Helaas zijn ze zo lelijk dat ik er buiten niet op gezien wil worden.
VerwijderenBedankt voor de tip. Ga eens eentje aanschaffen om te proberen. Een tijdje terug had ik thermisch ondergoed gekocht bij Damart en ik kreeg er jeuk van. Koude voeten heb ik niet snel, het is meer een koude die binnenin zit inclusief kippenvel en rillingen. Bernadette
VerwijderenIk heb een vreemde thermostaat in mijn lichaam, 's morgens gaat de verwarming aan als ik uit het warme bed kom, maar 's middags gaat hij omlaag en 's avonds heb ik het vaak veel te warm om over de nachten maar te zwijgen. Ik slaap in de winter onder het zomerdekbed met het raam open, al vriest het dat het kraakt en heb ik het vaak nog te warm.
BeantwoordenVerwijderenIk denk, dat er geen standaard antwoord te geven is, hoe je het best kunt stoken, omdat ieder mens een andere warmtebehoefte heeft.
Groetjes Lily
Dat is inderdaad lastig! Bij mij varieert mijn warmtebehoefte nogal, maar over het algemeen is het warmer kleden in het koude(re) seizoen een goed advies om te besparen op stookkosten.
Verwijderen