Blogster Mevrouw Money Wenkbrauw schreef een leuk stukje over geld tekort. Ze had even te veel uitgaven gehad en er was heel even geen geld meer op de rekening. Ze wilde niet haar spaargeld aanspreken. Ze ging op zoek naar geld om wat te eten te kopen: kleingeld in de auto, los geld in lades en bakjes, geld in een potje voor collectes aan huis, geld in de vorm van VVV bonnen (omruilen bij vrienden voor geld!), zegeltjes inleveren, statiegeld, onkostendeclaraties inleveren. Als je niet al te vaak op deze manier naar geld op zoek bent, dan lukt dat wel.
Echt arme mensen hebben al deze mogelijkheden al lang benut en bij hen is geen cent in huis, is mijn inschatting. En als er wat is, dan weten ze dat ook en lenen ze desnoods uit de spaarpotten van de kinderen of op andere plekken in huis.
Als ik naga wat ik allemaal aan geld in huis heb, dan is dat ook best veel, al moet ik er soms wel wat moeite voor doen om ze te gelde te maken:
- 5 euro koffiegeld in mijn zwemtas, voor als ik een keer met iemand koffie wil drinken
- collectegeld met veel munten van 5 cent, 10 cent en 20 cent.
- mijn muntenpot: 1 en 2 euro stukken. De pot heeft een totale waarde van 30 à 50 euro. Dat wisselt.
- een vvv bon van een tientje
- 2 dinerbonnen van 25 euro per stuk
- zegeltjes van de AH
- euro clix - niet in huis, maar op korte termijn inleverbaar.
Zo beschouwd heb ik de beschikking over best veel extra geld!
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
donderdag 21 november 2019
Op de bodem van de geldput, wat valt daar nog te halen?
Labels:
Geld
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ik heb het stukje van mw money W. gelezen en ook jouw stukje maar ik zou ter wereld niet weten waar ik in mijn huis nog geld zou kunnen vinden... ik bewaar mijn weekgeld op een bepaalde plek en het gaat wekelijks ook op, of bijna op. Er slingeren bij mij gewoon geen muntjes, en ik heb nergens in een tasje geld verstopt voor een kop koffie ergens...
BeantwoordenVerwijderengrappig, jullie stukjes, maar bij mij geld(t) het niet :-)
Ik las het eerder deze week met verbazing. Mijn muntjes zitten in mijn portemonnee, mijn zegeltjes zitten opgeplakt, mijn statiegeldflessen lever ik elke week in, declareren kan ik niets, zelfs mijn reiskosten niet. Zuinigaan schrijft terecht dat arme mensen deze mogelijkheden allang hebben benut. Klopt. Ik heb wel eerder dit jaar veel kunnen sparen bij Euroclix en Cooponline. Toen ik de sleutel van mijn huis kreeg moest ik natuurlijk contracten afsluiten voor gwl, verzekeringen enz. Dat heeft me een leuk spaarpotje opgeleverd. De clix ontving ik laatst al, die zijn op mijn spaarrekening gezet als buffer. Coop zijn tegoedbonnen van 10 euro per stuk, die lever ik in bij het boodschappen doen de rest van 2019, en wat ik daardoor niet hoef uit te geven gaat ook rechtstreeks naar die bufferpot.
VerwijderenOok ik heb vrij veel geld in huis. Net als jij heb ik geld voor collectes aan huis.
BeantwoordenVerwijderenIk heb altijd sowieso wat geld beschikbaar, zo'n 20 euro, voor als er een pinstoring is. Dat geld zit in mijn portemonnee.
Ik ben niet zo van het contante geld. Ik denk dat er weinig te halen valt bij mij, ook al zit ik niet in de geldput. Heb wel een stapel zegelboekjes liggen van de plus en nog iets van 20 euro aan Hema tegoed op een cadeaukaart. Kom daar alleen echt nooit. Verder hebben een kleingeldbakje voor collectanten maar daar zit nu niks in behalve een paperclip en plastic muntjes die in winkelkarretjes passen.
BeantwoordenVerwijderenIk herken het verhaal van geld op verschillende plekken. Maar ook dat van de anonieme schrijver hierboven vanuit het werk dat ik deed. Als de bodem is bereikt dat kun je heel moeilijk uit de put klimmen. Zonder hulp van buiten lukt dat niet. Mijn advies praat eroveren laat de schaamte los, je verhaal delen is de weg naar helen
BeantwoordenVerwijderenIk heb ooit alle jassen, tassen en zo afgeschooid Naar kleingeld kwam inderdaad best wat tegen. Ik heb ook nog 2 kaarten die we kregen toen de euro net werd uitgegeven waarij alle euromuntstukken zitten. Die zijn per stuk 3,88 dacht ik. Maar die wil ik graag heel houden. Ik heb nog een DA bon liggen en musicalbonnen maar daar kan je niet veel mee doen als je echt geld nodig hebt voor eten.
BeantwoordenVerwijderenIk heb altijd 5 euro in mijn bibliotheektas. Sinds ik gestopt met met giften via mijn bankrekening zorg ik altijd dat ik ook een paar 5 euro biljetten in mijn portemonnee heb voor de collectes aan de deur, ik spaar AH zegels en en in de auto liggen een aantal 50 cent munten voor een winkelwagen.
BeantwoordenVerwijderenAl met al kunnen we hier met 2 personen wel een paar dagen van leven.
Heb hier geld in de leuke dingen spaarpot. Ondertussen zit daar al zo’n bedrag in dat ik overweeg om het toch maar op een spaarrekening te zetten voordat we het gaan gebruiken. Daarnaast ben ik ook iemand die overal muntjes heeft liggen. Heb geen portemonnee meer betaal alles bijna met pin. Als ik dus toevallig wel een keer met briefgeld betaal en ik krijg muntjes terug dan verdwijnt dat in de broekzak. Daarna als ik de broekzak leeg in de la van t nachtkastje of in de la in de douche..ook onderin mijn vele tassen zit vaak nog wel wat. Voor collectes heb ik in de gang een gas water licht bakje van brabantia. Hoe vaak ik wel niet gehoord heb dat is handig. Als ik de deur opendoe heb ik vaak de kist al in handen...
BeantwoordenVerwijderenWij hebben ook weinig geld in huis; ik moet er echt elke week aan denken om een vast bedrag te pinnen voor de vaste contante uitgaven van die week.
BeantwoordenVerwijderenWe hebben 2 spaarpotten van de kinderen, een bakje waar ik euro's in doe voor het zakgeld van de kinderen (ik krijg niet zoveel euro's in handen, dus de euro's die ik krijg, probeer ik apart te houden), en een spaarpotje waar we rosse muntjes in sparen voor een dagje pretpark.
Ik heb altijd wel wat geld in huis. Voor collectes, kleine boodschapjes. Kleingeld wat ik overhoud na een week boodschappen, gaat in potjes. Oa. Voor een dag weg. Ik kan altijd nog de hoognodige boodschappen halen als de maand wat duurder uitvalt.
BeantwoordenVerwijderen