woensdag 29 januari 2020

Is het armoe als je voedsel eet dat je niet (zo) lekker vindt?

Het schijnt dat er mensen zijn die uitsluitend eten wat ze lekker vinden. Daar hoor ik niet bij en ik denk de meeste mensen niet.
Al vanaf dat ik een kind ben, heb ik een enorme trek en neiging tot overgewicht. Als kleuter en schoolkind kreeg ik vaak een plak koolraap, een droog kapje van het brood of een winterwortel als ik honger had. Niet echt lekker, maar het stilde de trek en daar ging het om.
koolraap. Bron: wikipedia
Ik leerde "dieetvoer" te eten; sla zonder saus of dressing, jus zonder vet, groenten zonder sausje of boter. Magere yoghurt zonder suiker (meestal was er helemáál geen toetje). 20+ kaas en gekookte lever of rookvlees op brood met een schraapje margarine.
Was het armoe? Nee, het was verantwoord eten dat volgens de kinderarts paste bij mijn constitutie.
Was het lekker? Nee! Ik hield van taart, cake, frisdrank, chips, gebakken aardappels, ijs, lekkere zoete toetjes en niet van dieetvoer. Al dat lekkers was nooit in huis.
Gezond? Ik denk dat het voor mij gezond was, het eten was in ieder geval door de kinderarts van harte aanbevolen! Ik moet zeggen dat ik er een voor mijn leeftijd prima gebit aan heb overgehouden!

Toen ik 22 was, besloot mijn toenmalige man, dat er voor onze gezondheid macrobiotisch gegeten moest worden. Voor die tijd aten we blikvoer: bruine bonen, sperziebonen, worteltjes of aardappelpuree uit een pakje. Er bij: gebakken luncheon meat,  plakken corned beef of rookworst en een pak vla toe. Vanaf het moment dat exman besloot tot macrobiotiek: veel granen, zuurdesembroden zwaar en compact als bakstenen, wat peulvruchten, wat noten, wat olie en een klein beetje groente en een beetje fruit. Niets zoets, geen vlees, geen vis, geen kip, wel soorten zeewier, sojasauzen, sesamzaad, tofu en tempeh en kruiden als peterselie en bieslook.
Was het armoe? Die biologisch dynamisch geteelde granen, peulvruchten, groenten (meest bollen en knollen) en fruit waren behoorlijk duur!
Lekker? Sommige dingen vind ik wel lekker, bijvoorbeeld gebakken rijst met zeezout, sesam, sojasaus en wat peterselie. De meeste dingen vond ik niet heel lekker, maar wat wel fijn was, was het feit dat man alle eten kookte. Ik hoefde niets meer te doen! Alles werd geregeld! Toegegeven, hij vertrouwde het mij niet toe, hij dacht dat ik niet recht genoeg in de macrobiotische leer was.
Gezond? Deels wel, omdat het om onbespoten, pure voeding ging. Maar omdat wij volledig veganistisch aten met erg weinig groenten en fruit, denk ik wel  dat we tekorten opliepen.

En nu? Ik kamp nog steeds met overgewicht en van lekker eten wil ik gewoon vaak veel te veel. Niet gezond voor mij. Wat ik echt heel lekker vind is ongezond en absoluut niet goed voor mijn lijn en ook niet goed voor mijn bloeddruk.

Wat vind ik dan echt heel lekker?
zalm, makreel, zoute haring, kibbeling, lekkerbekjes, paling, grote garnalen
taart, cake, roomijs, drop, bokkenpoten, kletskoppen, mergpijpen, stroopwafels
chips in alle soorten
frisdranken met uitzondering van cola
pasta of pizza met veel salami, spek en kaas
kaas- of spekpannenkoeken met veel keukenstroop
croissants, luxe broodjes met kaasbeleg
roquefort, oude Goudse kaas, goede brie, roomboter
friet
oliebollen
witte chocola bonbons met romige vulling (Leonidas!)

Ook heerlijk en wel gezond en (redelijk)verantwoord: avocado, olijven, sinaasappels, noten, knapperig gebakken vegetarische balletjes, broccoli, gebakken uien en gestoofde prei.

De overige voeding (eigenlijk kun je bij lang niet alle bovenstaande zaken die ik lekker vind spreken van voeding) vind ik minder lekker, maar aangezien dergelijke voeding een stuk gezonder voor mij is, eet ik die bijna altijd. Er komt nog bij dat ik streef naar veganistische maaltijden, daar passen de meeste bovengenoemde zaken ook niet echt bij!

Armoede als ik voedsel eet dat ik minder lekker vind?
Absoluut niet!
Dat "lekkere" eten zou mijn dood worden als ik dat alleen maar at.
Afgezien van een enkel gerecht dat is mislukt vanwege slechte combinaties of zo, is het eten dat ik meestal eet lekker genoeg.
Let op! Tussen echt heel lekker en vreselijk vies ligt een enorm gebied. Vreselijk vies vind ik eigenlijk vrijwel niets, op mosselen na. Ik eet meestal dingen die gezond zijn en die ik redelijk lekker vind. Die dingen vind je op mijn boodschappenlijstjes.

Hoor jij tot de gelukkigen die alleen maar eten wat ze echt lekker vinden en daarbij toch gezond voedsel eten?

65 opmerkingen:

  1. Veel voedsel(ook sommige soorten snoep) vond ik niet lekker in mijn jeugd. Drama's speelden zich af. Toen ik eenmaal voor mezelf kookte, besloot ik alleen nog maar te eten ,wat ik lekker vind. Gelukkig is dat meestal ook gezond,want ik ben nog steeds niet zo'n snoeper.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een bijzonder artikel. Ik kreeg echt de indruk van jouw wekelijks gepubliceerde boodschappenlijstje dat je helemaal niets om koek, snoep, chips etc. gaf. Koop je dat nu ook echt niet of zet je deze bewust niet op je lijstje?
    Ik eet graag wat ik lekker vind. Wie houdt er nu niet van lekker eten? Maar ik houd ook van gezond zijn. En dus zorg ik ervoor dat er een balans is tussen ongezond en gezond. En ga ik voor matigheid. Ik moet er niet aan denken dat ik het gevoel zou hebben dat ik altijd minder lekker eet.
    Het voelt alsof je door de eetstijl die jij jezelf blijkbaar hebt opgelegd je helemaal niet meer weet hoe je lekker en gezond kunt koken. En dat je eten en snaaien door elkaar haalt.
    Voor mij is eten een maaltijd die vult zodat ik verzadigd ben en minder de neiging heb om te snaaien. Daarnaast zorg ik ervoor dat ik maaltijden eet die afwisselend zijn zodat ik allerlei vitaminen en mineralen binnen krijg. Ik hoef niet altijd te genieten van mijn maaltijden, maar ik moet het wel lekker vinden.
    Pasta met spinazie en blauwe kaas kan ik erg van genieten. Rijst met garnalen, wokgroenten en een saus ook lekker. Maar stamppot boerenkool of witlof vind ik ook heerlijk.
    Taart, koek, chips en chocolade is er voor feestjes of bijzonder momenten. Net zoals frisdrank.
    En af en toe een pak mergpijpen opeten uit pure frustratie is er ook bij, maar daarna zal ik eerder iets doen aan datgene wat mij frustratie oplevert dan nog een pak mergpijpen op te halen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik geef wel degelijk veel om koek, snoep en chips, maar ik haal ze niet in huis zodat ik niet in de verleiding kom om er van te snoepen. Wat niet in huis is, kan ik niet eten.
      Ik kan best genieten van eten dat ik maak. Vanavond geroerbakte plakjes spruitjes, witte kool, ui en paprika en daarbij wat zilvervliesrijst, bulgur of couscous of zo en een veganistische oosterse schijf.
      Ik kook zo lekker en gezond mogelijk, maar maak niet het junkfood waar ik eigenlijk dol op ben! Dat eet ik meestal ook niet in restaurants (soms wel pannenkoeken of pizza).

      Verwijderen
  3. Natuurlijk eet ik alleen wat ik lekker vind. Ik ga natuurlijk niet iets eten wat ik vies vind. Zo heb ik een hekel aan bruine bonen, doodgekookte groente, drop, caramel, salmiak, bitterkoekjes etc. Dat komt dan ook niet op het op het menu.

    Voor mij is lekker eten met name variatie. Ik ben gek op koken en experimenteren. Als je maar een paar dingen eet die je lekker vindt, komt het vanzelf je neus uit op enig moment.

    En laat ik dingen staan die niet goed voor mij zijn? Ook dat. Ik hou erg van pasta en brood, maar van teveel koolhydraten kom ik aan. Dus eet ik dat zelden. Zit ik ermee? Nou nee, ik maak gewoon iets anders wat ik ook lekker vind en het probleem is opgelost.

    Ik denk ook niet dat de mensen die bv erg van snoep en gebak houden erop zitten te wachten om zich ongans te kunnen aan dat spul voor lunch, diner en ontbijt en dat dag in en dag uit.

    Ik heb een graatmagere vriendin die alles kan eten wat los en vast zit. Maar als zij een aantal uur niet heeft gegeten wordt ze draaierig en slap, terwijl ik op mijn reserve wel even vooruit kan. Ik denk maar als het tot een hongerwinter komt zing ik het wel uit en heeft zij het loodje gelegd binnen twee weken.



    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja. dat laatste heeft dan te maken met alvleesklier en insuline en bloedsuiker, etc...
      Esje

      Verwijderen
  4. Leuk en goed stuk, ook een goede reactie op alle 'armoede' opmerkingen van gisteren, ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Je moet natuurlijk wel een scheiding maken tussen gezond eten en snoep/ongezond eten.
    Natuurlijk vind ik een chipje ook lekker en een stuk taart.
    Maar ik ben gek op heerlijke salades, ovenschotels en Pasta.
    Dus eet ik dat( volkoren pasta natuurlijk) . En de ongezonde dingen met mate. Wij hanteren de 20- 80 % regel. 80% gezond en 20 % minder.
    En dus eet ik eigenlijk alleen wat ik lekker vind. Want die 80% gezond vind ik ook heel lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik lust alles wel, maar mosselen en biefstuk liever niet.Ik kies meestal de gezonde keuzes, alleen op feestjes eens een koekje of taartje en snacks. In plaats van friet maak ik af en toe knolselderijfriet.Ik eet koolhydraatarm dus het meeste van jouw lijstje mag ik wel hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Met verbazing las ik de reacties. Bijna alles is toch “ lekker “ klaar te maken. Verbaasd was ik ook toen ik een Syrisch meisje Nederlandse les gaf. Op skula was er een vraag wat ouders belangrijk vinden aan tafel. Ik ging er van uit dat gezond eten het goede antwoord was. Nee het moet gezellig zijn. Dan maar ketchup en appelmoes over alles heen. Ze moest aan haar moeder vragen wat die belangrijk vond. Het antwoord was. Dat er genoeg is voor iedereen en dat iedereen aan tafel zit. Heel thuis gekomen is. Wat zijn wij dan verwend dat we het hier over kunnen hebben. Of het wel lekker is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dus? We hebben het ook ontzettend goed hier, maar moet ik me dan in een hoekje schuldig voelen? Dacht het niet, ik ga niet de ellende van de wereld op mijn schouders torsen. Mijn grootouders hebben bittere armoe en de oorlog meegemaakt, die hielden daarna ook gewoon van lekker eten. Mijn oma kookte als de beste. En in mijn studententijd heb ik ook wel minder lekkere dingen gegeten omdat het geld op was, zoals kale macaroni van 15 cent, lekker belangrijk. Altijd maar dat ‘ja maar in arme landen’ is het erger. Klopt, maar daar woon ik niet.

      Verwijderen
  8. Het heeft je erg aangegrepen dus dat het armoede werd genoemd.
    Eten wat je lekker vind, hoeft niet te betekenen dat het ongezond wordt.
    Je kan lekker koken met gezonde producten.
    Er zijn genoeg recepten te vinden.
    Begrijp de ophef niet en de volhardendheid om toch dan voedsel te eten wat je niet lekker vindt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aangegrepen zou ik niet willen zeggen, eerder boos omdat ik het eten van voedsel dat ik niet heel lekker vind absoluut geen armoede vind.
      Ik eet nooit voedsel dat ik vies vind, ik eet soms wel voedsel dat ik minder lekker vind dan friet met lekkerbekjes of zo. Niets mis mee.
      Waarom moet alle eten in vredesnaam lekker zijn? Het gaat er om dat het de maag vult en niet ongezond is. Van eten dat minder lekker is, eet ik wat minder en dat is in mijn geval prima!

      Verwijderen
    2. Waarom zou eten niet lekker hoeven te zijn? Ook van iets dat niet zoet of gefrituurd is kan je toch nog wat lekkers maken dat je met plezier eet. Ook een salade kan heerlijk zijn of een soep etc.

      Verwijderen
    3. Zoals ik al eerder schreef: er ligt een wereld van verschil tussen echt heel lekker en echt vies. Echt vies eet ik niet. Wat ik echt heel lekker vind, is over het algemeen niet zo gezond voor mij en ik kies er voor dat niet of in ieder geval zelden te eten. Wel eet ik gezonde dingen die ik lekker genoeg vind en daar kan ik best van genieten, maar ik heb daarbij niet snel de neiging tot overeten en voel beter dat ik verzadigd ben.
      Helemaal goed voor mij!

      Verwijderen
  9. Als kind vond ik bijna alles van groenten lekker, maar haatte ik vis en sommige soorten vlees zoals biefstuk, kotelet. Na verloop van tijd ben ik gewoon vegetarisch gaan eten. Dat loste voor mij een groot stuk op qua voedsel eten dzt ik niet lust! (Natuurlijk speelden er ook andere motieven). Maar dankzij mijn vegetarische levensstijl eet ik enkel nog dingen die ik graag eet: veel groenten en geen vlees of vis. Sommige dingen eet ik liever dan andere, dat klopt. En als ik niet op gezondheid zou moeten letten, dan at ik net als jij elke dag leonidas pralines en taartjes! Maar ik ben mama van 3 kindjes, en ik wil hen graag een gezonde levensstijl aanleren én liefst zelf ook gezond oud worden.
    Dus nee, ik probeer niet elke dag snoep en taartjes te eten, maar wel veel fruit, groenten en granen.
    Dat probeer ik mijn kinderen ook te leren: gezond eten, elke dag fruit en voldoende groenten, en enkel af en toe kunnen we kijken of er eventueel iets lekker maar ongezond kan.
    Nona

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Interessant om over na te denken! Ik denk dat het een kwestie is van dingen die lekker genoeg zijn. Ik vind wraps ook lekkerder voor de lunch dan boterhammen, maar inderdaad niet gezond om te vaak te eten. Qua groenten maken wij vaak combinaties in een maaltijd, en dan kan ik daar heel erg van genieten. Spruitjes en zoete aardappel uit de oven, wortel/paprika/gesnipperd uitje/cherrytomaatjes gewokt in de pan... Heerlijk! En chips - mijn favoriet - mag ik een keer per week, in een beperkte hoeveelheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ach wat naar zoals er in je kindertijd met overgewicht en eten werd omgegaan. Dat richt best schade aan, denk ik. Je bent nu tevreden met hoe je het doet, toch? Ik zou je van harte gunnen om eens per week een heerlijke lunch met een broodje zalm en avocado te eten. Geen ongezonde keus en erg lekker. Maar ik begrijp nu beter dat jij daar niet voor kiest.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik eet soms wel zalm en ook wel avocado, zalm eet ik nooit op brood, avocado wel!
      Zalm eet ik puur of soms op een crackertje.
      Zowel zalm als avocado kun je op mijn boodschappenlijstje terug vinden, van beiden kan ik erg genieten.
      Zalm koop ik niet zo vaak omdat ik de manier waarop zalm gekweekt wordt nogal dubieus vind, zeker nu ik er naar streef vegetariër cq veganist te worden;-)
      Ik ben nu inderdaad tevreden met hoe ik het doe.

      Verwijderen
    2. zalm is ook uitstekend met MSC keurmerk te krijgen. Dat zijn op een verantwoorde wijze gevangen wilde zalmen dus geen sprake van dubieuze kweektoestanden

      Verwijderen
    3. Ook gerookte zalm? Ik houd niet van blikzalm en ook niet echt van verse zalm.

      Verwijderen
    4. ja. o.a. van fish tales. zal per winkel verschillen of ze het hebben.

      Verwijderen
  12. Zoals je al schreef zit er heel wat tussen heerlijk eten en vies eten. Ik eet geen eten dat ik smerig vind. Ik heb heel dankbaar dat ik in een tijd leef dat kan. Ik eet wel soms eten dat wel oke is. Zo vind mijn vriend zuurkool heel lekker, ik vind het zo,zo. Toch eet ik de zuurkool wel en als ik het dan eet vind ik het best oke. Door het te eten vind ik de volgende maaltijd weer erg lekker. Je kunt niet elke dag een top maaltijd eten. Misty

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Als je iets dat je lekker vindt maar vaak genoeg eet, dan wordt het vanzelf minder lekker. Dus denk dat het wel goed is om niet alleen maar dingen te eten die je lekker vindt. Dan is iets lekkers eten tenminste ook weer eens iets waar je naar uit kan kijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Onzin om van armoe te spreken. Er is in Nederland bijna nooit sprake van armoe! Als voedsel niet eenzijdig is, voldoende calorieën en voedingsstoffen bevat, is er geen sprake van armoe! Armoe gaat helemaal niet om lekker vinden of minder lekker vinden.
    Ik stel me zo voor dat sommige voedselbank klanten in armoede leven omdat het eten dat ze binnen krijgen te eenzijdig is en te weinig goede nutriënten bevat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mee eens! Het is een luxeprobleem dat alles lekker gevonden moet worden. Ook iets minder lekker eten is goed eten, zeker als het goed voor onze planeet is en bij wijze van spreken de goedkeuring heeft van Greta Thunberg.

      Verwijderen
    2. De goedkeuring van Greta Thunberg…. Hahahahaha Och mensen toch, in wat voor land leven we tegenwoordig?

      Verwijderen
    3. @Kristal: waar mis jij de woorden bij wijze van spreken?

      Verwijderen
    4. Die heb ik niet gemist, maar dat je zoiets alleen al denkt en het dan ook nog intikt.... Een wicht van net 17 jaar met Asperger syndroom om die zo op het heldenschild te heffen: ik moet er alleen maar heel hard om lachen.

      Verwijderen
    5. Kristal. Als je iets of iemand belachelijk wilt maken laat dan iemands ziekte er buiten. Dat is wel zo zwak.

      Verwijderen
    6. @Kristal: ik heb bij jouw reacties altijd het idee dat je van een heel andere planeet komt. Jou maken de bedreigingen van de aarde niet veel uit, want je woont er toch niet. Dus kun je mensen die zich druk maken over de opwarming van de aarde wel wegzetten als gestoorde Aspergers die zo jong zijn dat ze geen idee hebben waar ze het over hebben, die hoef je in jouw wereld niet serieus te nemen.
      Anoniem van 10:30 uur.

      Verwijderen
    7. Oh ja, ik was even vergeten dat hier alleen ja knikkers mogen lezen en reageren. Nou sucses ermee in je linkse leefwereld.

      Verwijderen
    8. @anoniem van 19.15

      Waarom gelijk zo framen. Als je niet meeloopt in de Greta gekte ben je dus ‘gemeen’ en geef je niet om de aarde. How dare you?

      Ik ben misschien niet Kristel, maar geef heel veel om de aarde, de bewoners ervan en het milieu. En wil dus niets te maken hebben met Greta.
      Dat is niet omdat ze jong is, vlechtjes heeft of een autist(ook weer een tranentrekker van een argument), maar omdat ze onhaalbare alarmistische ideeen voor staat. De meeste mensen kijken niet verder dan hun neus lang is en denken lekker makkelijk ’o kijk een kind met vlechtjes wat iets over klimaat roept, o dat zal wel ok zijn’. Terwijl als we daadwerkelijk de plannen van Greta en eco-socialisten die achter haar zitten zou uitvoeren, de complete wereldeconomie totaal implodeert en je achterblijft met totale chaos, armoe en wanhoop. Dat zijn niet de omstandigheden waarbij mensen nog aan milieu of klimaat denken. De cirkel is dan weer rond.

      Verwijderen
    9. Anoniem van 19.15u Ik heb er respect voor dat je telkens blijft proberen om de andere kant ook te belichten. Maar het grootste deel wil gewoon niet luisteren of zich er ook maar enigszins in te verdiepen. Mensen hier willen blijkbaar het communisme en een dictatuur. Dat moeten ze zelf weten, maar ik wil dat niet. Maar bedankt evengoed voor je inspanningen om een ander geluid te laten horen. Ik moet wel toegeven dat jij het wat rustiger kan dan ik en het zeer goed kan verwoorden. Mijn complimenten. ;-)

      Verwijderen
    10. Oeps ik bedoelde de anoniem van 13.57u

      Verwijderen
  15. Vleermuis schijnen massa’s mensen lekker te vinden. In de hongerwinter had Nederland nog van de Chinezen kunnen leren.
    Terwijl ik dit tijk, krijg ik al de rillingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Fascinerend, die reacties. Ik wil wel altijd lekker eten. Ik kijk ook echt uit naar mijn eetmomenten. Mijn eten is hard voor gewerkt, er zitten waardevolle grondstoffen in, energie van mensen en de natuur. Mijn taak is om het zo lekker mogelijk te bereiden, er van te genieten en dankbaar zijn. Nu vind ik wel heel veel oprecht heerlijk. Als ik de lijst van Aaf zie vind zij maar een beetje eten lekker. En ze maakt geen verschil tussen voeding en vulling. Taart, snoep en junkfood schaar ik niet eens onder eten, dat is iets dat je heel af en toe bij gelegenheden neemt.
    Straks ga ik lunchen met een heerlijke appel en twee verse zuurdesemboterhammen met zelfgemaakte makreel rillette en zelfgekweekte mosterdkers. Nu al zin in.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik vind zuurkool absoluut niet lekker. Maar oudste vindt het heerlijk. Dus eet ik soms dingen die ik vies vind.
    Omgekeerd vraag ik ook van mijn kinderen om soms dingen te eten die ze vies vinden.
    Dat is geen armoede, dat is een leerproces.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal mee eens. Als kind mochten we 1 soort groenten echt VIES vinden en dat hoefden we niet te eten. Maar verder eten wat de pot schaft. Sommige dingen mocht ik niet ivm prikkelbare darm (ja ben ik mee geboren) maar verder at ik alles al was het soms met lange tanden😡😡😡 Maar bij ons mochten we ook aangeven hoeveel we van dat minder lekkere eten wilden eten. Daar werd dan niet moeilijk over gedaan. Dan kregen we appelcompote erbij.

      Verwijderen
  18. Bovenstaande reacties overziend, vind ik dat er een verwarring is tussen voeding niet heel lekker vinden en echt vies vinden. Ik eet geen eten dat ik vies vind, maar wel voeding die ik wat minder lekker vind.
    Tegenwoordig houd ik niet meer van boerenkoolstamppot omdat ik die niet meer eet met spekjes en rookworst. Boerenkool vond ik nooit lekker, maar de worst en spekjes maakten de stamppot lekker. Ik eet geen vlees meer en plantaardige vervangingen heb ik (nog?) niet geprobeerd in boerenkoolstamppot. Dat zou ik eerder proberen in stamppotten die ik lekkerder vind, zoals zuurkoolstamppot en hutspot.
    Ook van mosselen en rode biet gruw ik, dus die eet ik echt niet en dat is omdat ik die werkelijk vies vind.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vreemd hoe zulke verwarring ontstaat, vooral omdat je oorspronkelijk 'Echt geweldig lekker vind ik ze niet, maar ach, niet alles hoeft verrukkelijk te zijn' hebt geschreven.
      Dat noemen mensen dan blijkbaar al armoe: 'niet geweldig lekker of verrukkelijk'. Bizar.

      Verwijderen
    2. een heel lekkere (vind ik) vegetarische boerenkool: boerenkool met komijnenkaasblokjes. Klinkt echt idioot maar is waanzinnig lekker. Vind ik (nogmaals) :-)
      Joke

      Verwijderen
  19. Armoede is te weinig/geen eten hebben.
    Of "voedsel" waar amper voedingsstoffen in zitten.
    Iets eten dat je minder lekker vindt en gewoon moet "leren" eten, vind ik absoluut geen armoede... Maar ik heb dan ook een heel ander referentiekader, omdat ik in een minder rijk land (dan Nederland) woon.

    Overigens denk ik wel jij (Zuinigaan) het 'alleen eten wat lekker wordt gevonden' een tikkeltje letterlijk hebt opgevat. Zoals de meesten hier maakte ik namelijj wel direct onderscheid tussen "normale" voeding en snaaispul. Dus ik ging uit van normale avondmaaltijden, niet van chips/taart/oliebollen etc. Ik ken ook werkelijk niemand die dat als avondmaaltijd nuttigt, hoewel mijn ene oom, graatmager en kan eten wat 'ie wil, af en toe na een verjaardag met taart ontbijt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op sommige scholen is overwegen om kinderen te laten ontbijten. En er moet hard aan getrokken worden om ze “ gewoon eten “ mee te geven. Vaak krijgen ze dan geen ontbijt thuis en krijgen ze pakjes chips, koek en fris mee. Waar ze het dan maar mee moeten doen.

      Verwijderen
    2. Dat heeft ze zo opgevat omdat die anderen 'niet geweldig lekker' al armoe noemen. Dan blijft er alleen 'geweldig lekker' over dat geen armoe is. In haar geval dus vooral chips en taart en zo.

      Verwijderen
  20. Eten wat ik echt niet lekker vind eet ik ook niet. Maar maak wel keuzes en kies de minst lekkere als deze gezonder is.
    Ook ik moet erg op overgewicht letten en koop geen koekjes of gebak wanneer ik dat wil eten maak ik het zelf. Dat scheelt voor mij omdat ik daar meer moeite voor moet doen.
    Chips koop en eet ik nooit niet omdat ik dat niet lekker vind maar de grote hoeveelheden zout zijn niet goed voor me. Noten eet ik heel matig omdat die goed voor mij zijn maar altijd ongezouten.
    Zo eet ik veel gezonder en mijn traktaties zijn echt lekker waar ik me op verheug, iets dat ik niet heb als je ik alleen een pak open hoef te trekken.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Triest om te lezen dat er vroeger zo met jouw overgewicht is omgegaan. helaas heb ik dezelfde ervaring. Het brengt nare herinneringen boven en ook woede omdat er zoveel schade is aangericht. Nu nog steeds weten mensen niet wat goede voeding is. Ik raad aan het boek leefstijl op recept te lezen van jacqui van Kemenade. IK wist al veel van het belang van meer goede vetten eten in plaats van koolhydraten maar zij beschrijft heel duidelijk hoe het binnen lichaam wordt verwerkt. Juist voor men met diabetes is het belangrijk om veel minder koohydraten te eten en meer vet en eiwitten. Olga

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Schade was er inderdaad! Ik heb indertijd een eetstoornis ontwikkeld en had toen ik 20 was een BMI van 17,5, een ondergewicht, maar gelukkig niet gevaarlijk dun. Later kreeg ik steeds meer eetbuien, vooral in mijn macrobiotische periode.
      Die eetbuien zijn nu goed onder controle, maar ik heb nog steeds een hang naar veel zoet, vet en zout.

      Verwijderen
  22. Een beetje ongepast om nu na jou reactie over de hongerwinter te beginnen 😏 Omdat je ook van net na de oorlog bent. Wij mochten noot zeggen dat we honger hadden. Trek moest het zijn. Honger kende je niet. Ik ben dat blijven roepen. Tot dat iemand zei. Ja wel hoor. Was zijn vroegste jeugd herinnering als Amsterdams joch. Ik vond het altijd vreselijk dat ik mijn bord leeg moest eten. Met het verhaal : De kindjes in Biafra hebben niks. Nou inpakken en opsturen , graag , dacht ik dan 🙂

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, van mijn ouders mocht ik ook nooit zeggen dat ik honger had. Nu had ik achteraf gezien wel degelijk honger tijdens die strenge vermageringsdiëten die de kinderarts voorschreef en ook toen ik een eetstoornis kreeg.
      Mijn bord hoefde ik nooit leeg te eten en ik at echt alles wat ik er op kreeg of het nu in mijn ogen vies was of niet, iets eten was beter dan niets.

      Verwijderen
  23. Wat ik nu lees Aafje vind ik verdrietig maar wel knap hoe je ermee omgaat nu
    Als ik naar jou boodschappen kijk heb jij voldoende variatie en eet je gezond
    Ik zelf heb de instelling dat je best in het weekend een stukje brie of chips mag hebben
    Ik ben nog steeds in de overgang en eet op dit moment alles wat los en vast zit
    Ik moet daarom door de week gewoon geen chips en zo meenemen
    Ik denk dat jij een emotie eter was/bent
    Dat ben ik ook
    En als ik de chips op heb ben ik weer boos op mijzelf
    Wat ik nog wil zeggen Aafje dat ik vind dat je goede onderwerpen hebt waar veel mensen op reageren

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Hallo Aaf, ik moest vroeger ook eten wat de pot schaftte, of ik het nou lekker vond of niet. Nu woon ik alweer jaren in Italie, en hier heerst toch wel de cultuur dat eten lekker en gezellig moet zijn, en ook gezond. Aandacht schenken aan hoe je het klaar maakt. Er zijn altijd dingen die de één wel lekker vindt en de ander niet, en ik heb mijn kinderen nooit gedwongen om iets te eten wat ze echt niet lusten.
    Voor de rest vind ik dat je het prima doet. En hoewel ik niet veganistisch ben heb ik toch het boek van Vegan Richa besteld. Gewoon om af en toe iets lekkers uit te maken.
    Groet,
    Nora

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Vette vis hoort ook bij het gezonde deel hoor. Ik heb ook overgewicht maar moest van mijn huisarts meer vette vis eten omdat ik een tekort aan goede cholesterol heb.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jazeker, ik eet ook regelmatig vette vis. Je kunt op mijn boodschappenlijstjes makreel, haring en zalm vinden. In de afgelopen 3 maanden kocht ik dat welgeteld 12x, best veel, vind ik zelf!

      Verwijderen
  26. Als paprika chips gezond zouden zijn, at ik dat 3 keer per dag ,als ontbijt, lunch en diner ;-) Maar ik weet dat ik geen rem heb, dus haal ik ze niet in huis. Gelukkig zijn er heel veel dingen lekker, en ook gezond, keus genoeg

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Ja, ik denk dat ik bij de gelukkigen hoor die én gezond eten en het lekker vinden. Ik heb geleerd om lekker te vinden wat ik eet, niet om te eten wat ik lekker vind. Rare zin misschien maar hij gaat voor mij op. Ik heb zo'n 15 jaar geleden mijn dieet veranderd van snacken, snaaien, pakjes en zakjes en teveel snoepen naar een meer gezond dieet met heel veel groente, fruit, granen, peulvruchten. Daarnaast matig zuivel, vis en vlees. En af en toe een uitspatting omdat ik natuurlijk ook mijn 'cravings' heb naar chocolade, roomijs met slagroom en gevulde koeken. Ik eet deze laatste lekkernijen af en toe. Traktaties op het werk sla ik altijd af, thuis heb ik het meestal niet in huis. En ik vind het niet moeilijk. Maar ik vond stoppen met roken 15 jaar geleden ook niet moeilijk en geen alcohol drinken vind ik ook niet moeilijk. Misschien heb ik mazzel dat het me goed afgaat. Het was wel een proces dat niet in een paar weken in mijn systeem zat. Nu het er eenmaal inzit vind ik het heerlijk zo!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind ook bijna alles lekker en koken en vooral eten zijn mijn grote hobbies! Omdat ik vlees noch vis eet , bijna geen zuivel en geen soja en weinig tot geen kant-en-klare produkten moet je erg creatief zijn om gezond te eten en om alle noodzakelijke vitamines, mineralen etc. binnen te krijgen.

      Verwijderen
  28. Dingen die ik vies vind (melk, rijstepap of rijstevlaai (net kattenwormpjes, dus staat me enorm tegen), gortepap, griesmeel, vissoep, bitterkoekjes) zal ik niet eten.
    Maar dingen die ik niet (zo) lekker vind (bijv. bloemkool) eet ik wel omdat het gezond is.

    BeantwoordenVerwijderen
  29. ik vind het nogal wat om te zeggen dat eten vies is, dat is het niet. Je lust iets of niet zo graag, hangt er ook vanaf hoe het klaargemaakt is. Ik ben dol op boerenkoolstamppot; ooit at ik het bij een vriendinnetje en dat smaakte heel anders, uiteraard. Niet mijn smaak. Maar om dan te zeggen dat het vies is gaat me te ver.
    Iets wat bedorven is, is vies. Als je iets niet lekker vindt dan eet je het gewoon niet, er is voldoende ander smakelijk voedsel
    Berber

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dingen waar ik van moet kokhalzen (bijvoorbeeld sommige soorten vis en spruitjes) noem ik toch wel vies...

      Verwijderen
    2. Vies is een kwestie van woordgebruik. De een zegt "vies" en de ander zegt "dat lust ik niet" en ze bedoelen allebei precies hetzelfde.

      Vies is in mijn beleving iets anders dan bedorven. Bedorven is oneetbaar en slecht voor de gezondheid. Vies is voor anderen met een andere smaakbeleving best eetbaar en waarschijnlijk wel gezond, maar ik heb 100x liever wat anders. Ik vind de gekweekte Tilapia en Pangasius vies omdat er geen smaak aan zit. Vis zonder smaak hoef ik niet.

      Verwijderen
  30. Dank voor je uitleg Aan begrijp het nu wat beter.
    Maar blijf erbij dat jij jezelf echt wel wat vaker dingen mag gunnen die je echt lekker vind maar dan dus ook wel verantwoord.
    Dat verdien je.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik gun mezelf ook regelmatig dingen die ik lekker vind, zoals avocado's, zalm, haring, verse olijven, roquefort kaas, roomboter etc.

      Toch hoor ik in reacties als die van jou ook de reclameslogan die te pas en te onpas wordt gebruikt: omdat je het waard bent!
      En die slogan, die zet mensen aan om dingen te kopen die ze eigenlijk helemaal niet nodig hebben.

      "Verdienen" of "waard zijn" of niet, zo nu en dan geniet ik van voeding die ik heerlijk vind. Maar dat deed ik ook al wel.

      Verwijderen
    2. Jammer dat je het helemaal verkeerd opvat Zag het was goed bedoeld

      Verwijderen
  31. Dat lust ik niet..wat had mijn moeder een hekel aan dat zinnetje. Daar hou ik niet zo van..dat was wel ok om te zeggen en dan ook een paar hapjes proberen.
    Vies eten : die woorden zeiden we ook niet. Ze kookte goed en zeer gevarieerd. En in het weekend extra lekker, dingen die iedereen graag at.
    Zo heb ik ook met mijn zoon gedaan, nu volwassen , eet bijna alles en taalt niet naar chips etc.
    Ik vind dat lussiknie gezeur en vies eten gedoe eigenlijk erg kinderachtig en verwend.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.