maandag 27 april 2020

Betalen voor de spaarrekening

Kosten voor de betaalrekening

Voor mijn betaalrekening betaal ik iedere maand €1,65, maar voor een spaarrekening hoefde ik tot nog toe niets te betalen. Ik heb nogal wat spaarrekeningen, die stammen nog uit de tijd dat het de moeite waard was om over te stappen naar een andere spaarrekening omdat de rente daar hoger was. Soms wel 5% rente werd er gegeven!
Een van die spaarrekeningen was een spaarrekening van Triodos. Lang geleden stond daar geld op, maar het laatste jaar dat daar geld op stond, is wel 10 jaar geleden.

Betalen voor je spaarrekening

Recent ontving ik een mailtje dat ze door de gestegen kosten geld gingen vragen voor het gebruik van spaarrekeningen. Twee euro per maand moet dat kosten.
Tsja en 24 euro per jaar is wel wat veel voor een spaarrekening die formeel nog wel bestaat, maar die ik niet meer gebruik.
Waarschijnlijk gaan meer banken geld vragen voor het  hebben van een spaarrekening. Ik heb wel meer spaarrekeningen die in een diepe winterslaap liggen. Van sommigen heb ik niet eens meer het rekeningnummer!
Misschien moet ik die ook maar opzeggen als ik een brief of een mailtje krijg dat ik moet gaan betalen voor een spaarrekening.

12 opmerkingen:

 1. Ah...de banken hebben weer iets gevonden om geld te vinden :-)
  Ik denk dat veel spaarrekeningen opgezegd gaan worden.

  Ook hier zou ik gaan schrappen als er voor de spaarrekeningen betaald moet worden. 2 euro per maand vind ik ook best veel trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toen ik geboren ben in 1980 stond de spaarrente op 11,6%.
  Nu kom ik niet hoger dan 0,05% op mijn spaarrekening.
  Toen ik geboren werd had ik nog geen appeltje voor de dorst, nu wel.
  Alleen groeit het nu niet meer uit zichzelf...

  Mocht ik moeten betalen voor een spaarrekening dan zal ik misschien ff rondkijken, maar wel betalen. De veiligheid van mijn geld is stukken belangrijker dan het thuis bewaren.

  Volgend jaar komt de gemeente met de plannen om van het gas af te gaan.
  Kosten +- 15-20.000 euro per woning. Best veel voor een woning die pas geleden nog voor 85.000 getaxeerd werd. Gelukkig kan ik dat makkelijk betalen, maar ik was liever aan het gas gebleven....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. in 1980 stond de hypotheek rente op 13,5 % , het mes snijdt aan twee kanten.
   Marijke

   Verwijderen
 3. Ik zou het zelf voor het overzicht vervelend vinden om meer spaarrekeningen te hebben. Tenzij je over de limiet van 100000 gaat, haha, maar daar hoef ik me geen zorgen om te meken. Bij veel spaarrekeningen (ik zit bij asn, maar dochter doet zelfde bij ing) kun je spaarpotjes maken binnen de spaarrekening. Wellicht maakt dat het gemakkelijker om alles op 1 rekening te doen? Groet, g

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als ik moet gaan betalen voor mijn spaargeld, dan zou dat voor mij wel lastig zijn, wij hebben 5 spaarrekeningen. Dan zou ik toch eens kritisch gaan kijken wat ik daarmee wil...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier in België heb ik er nog niet over gehoord, maar verwacht het binnenkort wel. Wij hebben 1 betaalrekening met daaraan gekoppeld 4 spaarrekeningen, waarvan we er eentje niet gebruiken vanwege te lage rente, maar die is wel automatisch gekoppeld aan die betaalrekening en kunnen we niet opzeggen.
  De betaalrekening is op zich gratis, maar de bank (ING belgië) weet elk jaar toch wel zoveel kosten bij elkaar te verzamelen dat we zo'n €40 moeten betalen. Elke geldopname in het buitenland, elk telefoontje naar de bank, etc... Die kosten staan dus niet direct bij de maandelijkse afrekening, maar in 1 keer aan het eind van het jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zit zelf te denken aan crypto (bijv Nano) na mijn studie als ik ook moet betalen voor mijn spaarrekening. Minder of geen inflatie en als het er eenmaal opstaat geen kosten meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn (4) spaarrekeningen lopen bij de ASN bank..ik hoop niet dat zij dat betalen ook gaan invoeren, want dan wordt het snel 1 spaarrekening. De reden dat ik 4 spaarrekeningen heb: Het zijn mijn "potjes"

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi mieke, je kunt ook potjes maken binnen 1 spaarrekening bij asn. Kijk maar aan de linkerkant van het scherm onder het kooje sparen, staat de optie spaarpotten. Je kunt er heerlijk mee rommelen, de bank ziet niets van je geschuif met bedragen.. gewoon proberen

   Verwijderen
 8. Ik vind het zo erg dat we moeten betalen voor onze spaarrekeningen. De rente die je krijgt is helemaal verschrikkelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De ASN doet het inmiddels anders: verhoogt de kosten voor betaalrekening per 1 aug van 1.65 naar ..1.90.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alle banken verhogen de kosten voor de betaalrekening. Triodos vraagt vanaf 1 juli 5 euro per maand per betaalrekening en zoals hierboven beschreven dus 2 euro voor een spaarrekening. Wel sympathiek: bij Triodos betalen jongeren en kinderen minder voor hun betaalrekening en hun spaarrekeningen blijven kosteloos.

   Verwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.